Voetbal in Duitsland

De Revierderby: Scheisse 04

Negen jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer Borussia Dortmund. In een, zoals gewoonlijk, bomvol WestfalenStadion zag ik vanuit de imposante Südtribune de Borussen VFL Bochum verslaan met een droge 2-0. Het was nog in die tijd waarin Barrios de goals moest maken, Weidenfeller de netten schoon hield en Hummels de verdediging dirigeerde.

Ik was meteen verkocht aan BVB; de geweldige sfeer, het stadion, de liefde voor de club die bij jong en oud door de aderen stroomt. Het zou ervoor zorgen dat ik fan van Dortmund werd. Elk seizoen probeer ik enkele wedstrijden te bekijken. Zo een kleine derby tegen Bochum mag dan wel amusant zijn, het gaat je seizoen niet extra kleur geven. De grote vijand zit in Gelsenkirchen: Scheisse 04. De liefde die voor elke fan voor BVB van tel is, daar is de haat tegenover de buren uit Gelsenkirchen evenwaardig in. De Revierderby stond sinds oktober 2009 aangeduid op mijn bucketlist.

8 december was het dan eindelijk zover. Via wat geluk kwam ik aan tickets voor het uitvak tijdens de moeder van alle derby’s in Duitsland. In tegenstelling tot Nederland en België gaat het in Duitsland algemeen een stuk aangenamer om wedstrijden bij te wonen. Geen gekke buscombiregeliningen bijvoorbeeld, zelfs niet tijdens de match van het jaar. Met de auto reden we tot aan de Veltins Arena, parkeerden ons op de Gästepatkplätze en begaven ons meteen naar het stadion. Het enige grote minpunt was dat ultra groeperingen van Dortmund zoals The Unity nog steeds gebanned waren. Tijdens onregelmatigheden in 2013 werd het uitvak een beetje bewerkt. Er werd een straf opgelegd om de komende vijf jaar geen ultras toe te laten in het uitvak. Zeer jammer!

Samen met de 6.000 bezoekende fans werden we natuurlijk niet warm onthaald. Een kleine rel buiten het stadion toen ultras van Gelsenkirchen fans van Dortmund aanvielen; in het stadion kregen fans van “GE” een hele wedstrijd bier over hun nek. De haat zit er ingebakken, een echte derby dus. De wedstrijd zelf werd meteen bepaald door de Borussen. Al snel kwamen we 0-1 voor, in de 2de helft kreeg de thuisploeg nog een penalty toegewezen na een tussenkomst van de VAR, om uiteindelijk via een mooi doelpunt van Sancho de verdiende 1-2 zege binnen te halen.

Het was ondertussen al 5 jaar geleden dat Borussia Dortmund nog eens kon winnen op het veld van Scheisse 04. Niet alleen staat BVB bovenaan in de Bundesliga, de derby winnen betekent alles.

Foto’s via BVB Fotos

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %