Amateurvoetbal

De restanten van het profvoetbal: Haarlem-Kennemerland

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Tweemaal de KNVB beker (1902 en 1912), een landskampioenschap (1946) en een avontuur in de UEFA Cup (1982/83). Spelers zoals Kick Smit, Ruud Gullit en Ruud Hesp. HFC Haarlem kent een rijke geschiedenis vol schitterende verhalen. Een geschiedenis die op 25 januari 2010 haar dieptepunt kent. Het faillissement van de rood-blauwe leeuwen is een eeuwige smet op het Nederlandse voetbal.

In november 2009 laat de club weten dat er een schuld is bij de fiscus en dat er met spoed een bedrag van tussen de 3 en 6 ton nodig is. Hulp wordt gevraagd aan de Gemeente Haarlem en Ajax (een club waar Haarlem intensief mee samenwerkt). Beide instanties weigeren hulp. In een voetbalwereld die om waanzinnige bedragen draait, gaan de rood-blauwe leeuwen ten onder aan een schuld van een paar ton. Op 25 januari wordt officieel het faillissement aangevraagd. Een 3-0 verlies bij Excelsior enkele dagen later wordt de allerlaatste wedstrijd en na ruim 120 jaar bestaan komt er een einde aan HFC Haarlem.

Kick Smit-tribune

Inmiddels zijn we ruim twaalf jaar verder en van het Haarlemstadion is helaas niet veel meer over. De staantribunes achter het doel zijn verdwenen en ook de Noordtribune is vanwege asbest gesloopt. De pilaren van de lichtmasten staan er nog, maar de lichten zelf zijn gedemonteerd. De grootste herinnering aan de tijden van het profvoetbal is de Kick Smit-tribune. De voormalig hoofdtribune van het Haarlemstadion staat nog altijd fier overeind.

Wel heeft de tribune betere tijden gekend. De natuur begint delen langzaam over te nemen en het onderkomen is veranderd in een proefplaats voor lokale graffiti-artiesten. Dat is ook gelijk de reden waarom we de tribune niet kunnen betreden. Door de aanhoudende overlast van drugsgebruikers en hangjongeren zijn tegenwoordig alle trappen gedemonteerd.

Dichterbij dan vlak onder de tribune zullen we vandaag dus niet komen. Het is sowieso wachten tot ook deze tribune plat gaat. De enige reden dat dit nog niet gebeurd is, is dat de gemeente Haarlem dan nieuwe kleedkamers moet bouwen voor de nog actieve vereniging Haarlem-Kennemerland. Dat de Gemeente Haarlem niks wil doen voor de lokale voetbalvereniging is dus nog niet veranderd…

Jeugd heeft de toekomst

Er wordt namelijk nog wél altijd gevoetbald op de locatie van het Haarlemstadion. In eerste instantie is er het plan om als Nieuw HFC Haarlem door te gaan in het amateurvoetbal. Als dit echter niet haalbaar blijkt komt er een fusie met HFC Kennemerland tot Haarlem-Kennemerland. Een club die het vooral moet hebben van het jeugdvoetbal, met een focus op voetbalplezier en een goede sfeer.

Op het veld voor de Kick Smit-tribune, dat tegenwoordig een kwartslag gedraaid is, is het vandaag dan ook een komen en gaan van vele jeugdelftallen die de kou trotseren voor een wedstrijdje voetbal. Dit gebeurt helaas niet in de legendarische rood-blauwe clubkleuren, die alleen nog terug te vinden zijn in het logo van de nieuwe vereniging. Een vereniging die eind deze maand alweer haar 12,5 jarig bestaan mag vieren. Tegelijkertijd een pijnlijke herinnering aan de vele jaren die verstreken zijn sinds het faillissement van HFC Haarlem.

De laatste restanten

Het eerste elftal van de fusie-vereniging begon ooit in de Zaterdag Tweede Klasse, maar is tegenwoordig al tijden actief in de Zaterdag Vierde Klasse. Daar staat vandaag de wedstrijd tegen FC Velsenoord uit (goh) Velsen-Noord op het programma. Er waren tijden dat een wedstrijd tussen Haarlem en een club uit Velsen voor uitbundigere taferelen zorgde. Vandaag zijn er slechts een paar handjes vol supporters naar het voormalig Haarlemstadion getrokken. Het elftal speelt ook nog eens haar wedstrijden op het kunstgrasveld (veld 2) en dus niet in de schaduw van de Kick Smit-tribune.

Op een veld vol bladeren en op een van de koudste dagen van het jaren doen beide elftallen er alles aan om de aanwezige circa 20 supporters nog te vermaken. Dit lukt redelijk. Na negentig minuten staat er een gelijke stand op het scorebord. Koud en moegestreden keren de spelers terug naar de kleedkamers, de enige reden dat er nog een tribune van het voormalig Haarlemstadion omhoog staat. De laatste restanten van de rijke voetbalhistorie van HFC Haarlem.

Lees ook: Hoe gaat het nu met verdwenen clubs uit het Nederlandse profvoetbal?

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %