De owngoal van Andrés Escobar
De owngoal van Andrés Escobar, tijdens het WK van ’94, is het doodsvonnis voor de Colombiaanse kapitein. Op 2 juli, tien dagen na wedstrijd tegen de Verenigde Staten, wordt de verdediger vermoord in Medellín.
WK 1994
Op 22 juni staat de tweede groepswedstrijd op het programma tussen gastland Amerika en Colombia. Los Cafeteros worden getipt als de verrassing voor dit WK. Een gouden generatie staat klaar om prijzen te pakken. Dat de Colombianen niet weten te bevestigen, is een understatement van jewelste. Na het verlies met 3-1 tegen Roemenië moeten Andrés Escobar en zijn ploegmakkers het tij doen keren tegen de Verenigde Staten. In Californië loopt het echter weer mis. In minuut 35 heeft Escobar de intentie om een voorzet van John Harkes te onderscheppen met een sliding, maar schuift zo de bal voorbij zijn eigen doelman, Oscar Córdoba.
De wedstrijd eindigt op een 2-1 overwinning voor de Verenigde Staten. Ondanks dat de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland wordt gewonnen, is deze slechts een pleister op een gapende wonde. Colombia is uitgeschakeld. De aanvoerder staat na die laatste wedstrijd de pers te woord.
Het leven stopt hier niet. We moeten voort. Hoe mogelijk het ook is, we moeten weer opstaan.
Pablo
Begin jaren ’90 gaat Colombia gebukt onder tal van drugsoorlogen. Het grootste kartel, dat van ene Pablo Escobar, staat niet enkel bekend voor zijn drugtrafiek, maar ook voor zijn inmenging in het voetbal. In Colombia is het voetbal een witwasmachine. Pablo Escobar, een naamgenoot maar geen familie van Andrés, heeft een dikke vinger in de pap bij Atlético Nacional. Na de moord op de drugsbaron in ’93 laait het geweld enkel op. Iedereen claimt het leiderschap. Er zijn vast betere tijden om te vertrekken naar een WK. Met een portie “stress” en een “ongemakkelijk gevoel” vertrekt het nationale elftal naar de Verenigde Staten.
Na de eerste wedstrijd stromen er al verschillende doodsbedreigingen binnen het spelershotel. Verschillende criminele gokorganisaties hebben veel geld verloren tijdens de eerste wedstrijd tegen Roemenië en maken hun ongenoegen duidelijk. De spelersgroep van bondscoach Francisco Maturana kan er maar beter voor zorgen dat er tijdens de tweede groepswedstrijd gewonnen wordt.
Angst
Wat dus niet gebeurt. Na het mislukte WK durven vele voetballers die erbij waren zich niet meer publiekelijk te vertonen uit angst voor represailles. Andrés vindt dat hij zich als aanvoerder niet moet wegsteken en besluit om met wat vrienden iets te gaan drinken in zijn geboortestad, Medellín. Niet veel later wordt de verdediger meerdere malen bespot door een groep kwajongens wegens zijn owngoal. Het weerwoord van Andrés valt in dovemansoren, de verdediger maakt aanstalten om te vertrekken maar wordt achtervolgd door diezelfde groep. Eenmaal hij in zijn auto zit loopt de discussie uit op z’n Colombiaans en krijgt de aanvoerder zes kogels in de rug toegediend.
Gissen
Bij die groep kwajongens zitten egotrippers Pedro en Juan Gallón, ex-bendeleden van Pablo Escobar die overliepen naar een ander kartel en in ’93 betrokken waren bij de moord op hun voormalige werkgever. De broers weten Humberto Castro Muñoz te overhalen om de schuld op zich te nemen. Humberto krijgt een celstraf van 43 jaar voorgeschoteld, maar komt na 11 jaar vrij wegens goed gedrag.
In 2018, 24 jaar na de feiten, beweert de Colombiaanse politie een doorbraak te hebben geforceerd in de zaak. Santiago Gallon Henao, een bekende drugsbaron, zou de opdracht hebben gegeven om Andrés Escobar om het leven te brengen. Zijn kartel zou miljoenen hebben misgelopen na de verloren wedstrijd tegen Amerika.
Hoewel de transparantie van bepaalde overheidsdiensten in Colombia sterk in vraag gesteld kan worden, is het tot op de dag van vandaag gissen naar wat de echte motivatie is geweest voor de moord op Andrés Escobar. Kwam hij om het leven door het mislopen van een pak geld voor een Colombiaans kartel? Of was het ego van de broers Gallón zo groot dat zelfs de aanvoerder van de nationale voetbalploeg het niet in de weg kon staan?
Header: Sport/Voetbalmagazine