Amateurvoetbal

De lange zijde viert het kampioenschap van FC Binnenmaas op grootse wijze

Maasdam is een dijkdorp van zo’n 3.000 inwoners zonder echt centrum en onder de rook van Rotterdam. Grootste trekpleister – als we het zo mogen noemen – van het dorp is de grootste Nederlandse Campina-fabriek van Nederland. Verder heeft het dorp een basisschool, vier bushaltes en een sportzaal. En zoals het een goed dorp betaamd is er een voetbalvereniging aanwezig. FC Binnenmaas – in 2006 ontstaan na een fusie tussen VV Maasdam en VV Puttershoek – is de trots van Maasdam!

We vergeven het u gelijk als u nog onbekend was met het dorp en de lokale FC (wat gek genoeg staat voor Fusie Club en niet voor Football Club). Dat waren wij ook tot er een uitnodiging in de DM verscheen om langs te komen op het kampioensfeest van de club in de Derde Klasse. Na de degradatie van vorig jaar kan de fusieclub na één jaar weer terugkeren in de Tweede Klasse. Daarvoor is een gelijkspel tegen middenmotor FC IJsselmonde al genoeg en dat is reden voor de Lange Zijde om groots uit te pakken!

De Lange Zijde

De Lange Zijde begon eigenlijk meer als een inside joke van een paar gasten uit Binnenmaas die wat sfeerartikelen wilde verkopen rondom de lokale club. Vanuit daar is het in de afgelopen paar jaar een beetje uit de hand gelopen, waardoor nu bij derby’s en belangrijke wedstrijden standaard acties worden georganiseerd door de veelal Feyenoord supporters. Mooi hierbij is ook dat meerdere spelers uit het eerste elftal eigenlijk gewoon lid van de groep zijn en daardoor dus extra kunnen genieten van de steun door de supporters.

Dat er nog veel regionale jongens bij de club spelen is des te knap wanneer je beseft dat de derde klasse juist een negatief uitstapje is voor Binnenmaas. De club draait al jaren prima mee in de Tweede Klasse en flirtte vaker met de Eerste Klasse dan met de Derde Klasse. Een rampseizoen is echt genoeg voor degradatie, waardoor de club nu onder haar normale niveau speelt. Een situatie die vandaag, na één seizoen, recht getrokken kan worden met een gelijkspel. Dan kroont Binnenmaas zich enkele speelrondes voor het einde tot de terechte kampioen en keert terug in de Tweede Klasse.

Sterker door strijd

Aanleiding voor de Lange Zijde om weer groots te mobiliseren en iedereen te verzamelen voor een toffe sfeeractie. Er is al een spandoek klaargemaakt voor een eventueel kampioensfeest, maar met de onthulling van deze wordt nog even gewacht. Niemand heeft zin om een kampioensdoek weer op te moeten vouwen en volgende week weer opnieuw te gaan tonen. Niks zo erg als een prematuur feestje. Wel wordt er bij de opkomst groot uitgepakt met een fakkelshow over de hele lange zijde – passend met zo’n groepsnaam. Ongeveer 80 fakkels worden afgestoken waardoor het sportpark veranderd in een walm van rook en vuur.

Als de spelers nog niet genoeg op scherp waren gezet, dan nu toch zeker. Vandaag moet gewonnen worden want iedereen heeft zin in een kampioensfeestje. Helaas zijn niet alle spelers van het sterkste elftal aanwezig. Aanvaller Rick Bokhoven, al het hele jaren een belangrijke pion in de kampioensformatie, raakte vorige week zwaar geblesseerd op de training. Niet alleen mist hij hierdoor de kampioenswedstrijd, ook heeft hij nog een lange revalidatie voor zich. Om hem een hart onder de riem te steken tonen de supporters daarom in de 18e minuut een spandoek met “Ricky, sterker door strijd!”.

Galavoorstelling van FC Binnenmaas

Daarna is het aan de spelers om de kampioensdroom vandaag te laten lukken. Vanaf het begin is Binnenmaas de betere ploeg en uitgerekend in de 18e minuut wordt de score geopend. Nog voor rust verdubbelen ze die voorsprong, waardoor er van echte spanning bij de massaal aanwezige supporters weinig sprake meer lijkt. In de tweede helft wordt op magnifieke wijze een einde gemaakt aan alle eventuele spanning. Aanval na aanval gaat richting het doel van IJsselmonde en na een wervelwind van schoten staat er nu 90 minuten een overtuigende 7-0 op het scorebord. Een galavoorstelling zoals ze dan zeggen.

Het – vanwege het moeilijke ontwerp helaas wel gedrukte – kampioensdoek van de Lange Zijde kan worden uitgerold en het feest kan beginnen. FC Binnenmaas keert na 1 jaar afwezigheid terug in de Tweede Klasse. Voor zowel spelers als supporters reden om nog wat vuurwerk af te steken. Terwijl spelers en supporters samen op het veld staan te genieten van het kampioenschap zien we al gelijk dat dit feestje nog lang zal duren vanavond. Wat is het amateurvoetbal toch schitterend!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %