Actueel

De kelder van de Eredivisie doet er blijkbaar niet toe

Terwijl Nederland langzaam bijkomt van de stunt van Ajax, waarbij Juventus werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League, staat het Eredivisie programma alweer ter discussie. Waar Ajax-PEC Zwolle eerder al werd verplaatst, zodat de club uit de hoofdstad zich maximaal kon voorbereiden op het Champions League duel tegen Real Madrid, wil de KNVB nu ook de uitwedstrijd bij de Graafschap verplaatsen. Het feit dat De Graafschap dan zal vechten tegen degradatie doet de KNVB blijkbaar niets.  

Verplaatst

Eerder werd het duel tussen Ajax en PEC Zwolle al verplaatst van 2 maart naar 13 maart, wat veel discussie opleverde. Volgens de KNVB werd dit gedaan in het belang van het Nederlandse voetbal. “Laat ik voorop stellen dat we Ajax niks kwalijk nemen. Schijnbaar kun je het verzoek neerleggen om een duel te verplaatsen. PEC denkt ook graag mee. Eerder is het duel dan ook al verplaatst van 3 naar 2 maart. Maar wat nu gebeurt, is complete competitievervalsing”, zei Gerard Nijkamp, technisch directeur bij PEC Zwolle, tegen Voetbal International. De spoedeisende arbitragezaak die PEC Zwolle aanspande mocht niet baten. De wedstrijd werd op het verzoek van Ajax verplaatst.

Degradatiestrijd

Nijkamp vraagt zich af wat het belang van het Nederlandse voetbal dan werkelijk is. Dat zullen ze zich ook bij De Graafschap afvragen, nu de KNVB ook hun wedstrijd tegen Ajax wil verzetten. Oorspronkelijk zou de wedstrijd op zondag 28 april worden afgewerkt. De voetbalbond wil deze nu naar vrijdag 26 april verplaatsen, wat De Graafschap verschrikkelijk slecht uit zal gaan komen in de te verwachten degradatiestrijd. Er zullen nu drie wedstrijden in zes dagen moeten worden gespeeld, en dat tegen VVV Venlo, directe concurrent FC Emmen en dus Ajax. Het Nederlandse voetbal is absoluut belangrijk, en punten op de UEFA-coëfficiëntenlijst dus ook. Maar dat Nederlandse voetbal bestaat niet alleen uit Ajax. Het is duidelijk dat de KNVB de gigantisch grote belangen van De Graafschap niet ziet, voor wie lijfsbehoud in de Eredivisie net zo belangrijk is als het winnen van de Champions League voor Ajax.

Competitievervalsing

De KNVB wil dus ook afzien van een traditie, gezien de wedstrijden tijdens de laatste twee speelrondes van de Eredivisie normaal gesproken allemaal tegelijk worden afgewerkt. Dit is bedoeld om een zo eerlijk mogelijk verloop te creëren, waarbij de uitslagen andere wedstrijden niet zullen beïnvloeden. Ook de traditionele spanning tijdens de laatste twee speelrondes zal dit jaar wel eens af kunnen nemen. Deze hele zaak stinkt in meerdere opzichten naar competitievervalsing.

Het is de KNVB die het zichzelf, verschillende clubs en lokale driehoeken weer eens ouderwets lastig maakt. Wie zal het een goed idee hebben gevonden om De Graafschap-Ajax naar Koningsavond te verplaatsen? Want om deze reden zal de wedstrijd ook wel eens ’s middags kunnen worden gespeeld. Op vrijdagmiddag zullen de meeste supporters van De Graafschap werken. Behalve de kelder van de Eredivisie geeft de KNVB ook helemaal niets om voetbalsupporters.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %