ActueelVoetbalsupporters

De Hooligan-rappers van AFC Ajax

Zijn Hooligan-rappers in opkomst? Uitdagende teksten over het rellen met politie en vechten met supportersgroepen in combinatie met het rauwe straatleven slaan aan in Nederland. Met vriend van de website EZG al jarenlang als bekendste exponent natuurlijk. Ook bij Ajax lopen enkele rappers rond op de tribune. We lichten in dit artikel drie Hooligan-rappers van de F-Side uit.

Mocro5th tijdens een van zijn videoclip-opnames (bron)

Mocro5th

Mocro5th presenteert zichzelf als dé hooligan-rapper van Ajax: 5th staat namelijk voor de vijfde generatie aan Ajax-hooligans. Zijn teksten gaan over het rellen met politie, vechten met supportersgroepen, drugshandel, wapens en het straatleven. Zijn vader nam hem van jongs af aan mee naar de Amsterdamse club. Rond zijn 21ste raakt Mocro5th betrokken bij de harde kern en actief als hooligan. De rapper groeide op in Amsterdam-Noord en houdt van voetbal, maar vaak is hij rond wedstrijden bezig met andere dingen die juist buiten het veld gebeuren. In al zijn videoclips zie je vaak een verwijzing naar Ajax; soms samen met de 5th, soms alleen met een shirtje. 

Er is niet veel bekend over Mocro5th en hij blijft zelf ook zo ver mogelijk van de media verwijderd, vandaar dat hij altijd een bivakmuts draagt. Wel heeft zijn naam bekendheid buiten Nederland. In Duitsland leerde Mocro5th, tijdens een gevangenisstraf van 8 maanden in München, de Duitse rapper Kolja Goldstein kennen. Samen maakten ze snel na vrijlating twee tracks en sindsdien heeft Mocro5th in Duitsland al meerdere keren op grote festivals gestaan. Iets dat in Nederland niet lijkt te gebeuren. Rappers met bivakmutsen krijgen hier toch maar zelden een podium. De videoclips van Mocro5th zijn miljoenen keren bekeken en ook op Spotify gaat de hooligan-rapper heel hard. Extra speciaal is de track Op het Veld’, omdat de videoclip is opgenomen tijdens het kampioensfeest van Ajax in 2021. 

Mocro5th: ”We kunnen winnen of verliezen! Ajax Amsterdam tot de dood! #1312 (bron)”

Sepa

In de videoclip van ‘Op het Veld’ zien we ook een andere Amsterdamse rapper: Sepa. Beide mannen rappen hierin over het hooliganisme en vieren het kampioensfeest van Ajax uitbundig. Sepa zelf is een bekend gezicht in de Nederlandse rapscene en gaat al jaren mee. Betreft het rellen doet hij het tegenwoordig rustiger aan gezien zijn gezinssituatie: ”Je kan moeilijk met een blauw oog thuiskomen wanneer je kind op je wacht”, vertelt Sepa in een interview met ParraTV. 

Ook Sepa is in het verleden actief geweest als Ajax-hooligan en heeft onder meer samen met Mocro5th vastgezeten in Duitsland. Toen Sepa om te rellen een keer met twee supportersbussen naar Italië ging, werden ze bij de grens staande gehouden. De twee bussen werden leeg getrokken en de politie kwam een arsenaal aan wapens tegen. Sepa kreeg een gebiedsverbod van vijf jaar voor heel Italië. Het rellen blijft Sepa tot de dag van vandaag geweldig vinden en hij geeft zelf aan dat de 5th hem altijd kan bellen wanneer benodigd.

Mocro5th & Sepa tijdens het kampioensfeest (bron)

Sandro GoGetter

Sandro GoGetter is een 25-jarige drill-rapper uit de Pijp, het centrum van Amsterdam. Hier groeit Sandro voor het merendeel van zijn jeugd op en hij claimt zichzelf te hebben opgevoed. De Amsterdammer komt terecht op zmok-scholen, instanties en internaten. Vaak slaapt hij bij vrienden op de bank, op zoek naar nieuwe woningen op Kamernet. Om huur te kunnen betalen doet Sandro aan drugs-dealen, inbreken, ZZP en sinds een paar jaar rappen. Hij richt de zogenaamde ‘Cilinderbende’ op, bestaande uit een groep jongens die handig zijn met cilindertrekkers en deuren forceren.

Sandro nam voor het eerst muziek op tijdens zijn verblijf op het internaat.
Zijn teksten zijn vooral gebaseerd op de dingen die hij heeft meegemaakt in de bajes en op straat. Hier komen vaak extreem-agressieve onderwerpen zoals inbreken, steken, vechten en rellen bij kijken. Nederland maakt begin 2019 voor het eerst kennis met zijn muziek. Het nieuwe Drill-platform SPTVNL laat Sandro een ‘
Cilindersessie’ neerzetten, die nu op dik 160.000 views staat. Latere tracks zoals Opnieuw‘, ‘Pikkedonker’ en ‘Moeder Natuur’ leggen meer een focus op het rellen en de liefde voor Ajax. In ‘Pikkedonker’ vertelt de Amsterdammer over heel de stad af zoeken naar Napolitanen om te rellen.

Er is maar één ding dat Amsterdam écht bij elkaar brengt en dat is Ajax.

GoGetter bij een wedstrijd van Ajax (bron)

Enkelband

In een F-Side Sranan shirt (bron)

Zijn liefde voor Ajax begon door de vader van een vriend die veel met graffiti bezig was. Als hij een keer wordt meegenomen naar de F-Side raakt hij betoverd door het tromgeroffel, duw- en trekwerk, vuurwerk en de zang. GoGetter loopt rond in shirts met de opdruk F-Side Sranan, verwijzend naar zijn Surinaamse achtergrond. Op Instagram deelt hij af en toe beelden van rellen en zie je hem met pyro tekeer gaan.

In september 2022 komt Sandro vrij na een straf van tweeënhalf jaar. Van deze straf maakt hij later de track ‘Opnieuw’, waarin hij uitlegt te hebben gezeten voor poging tot moord. De Amsterdammer krijgt een enkelband om en moet zich houden aan gebiedsverboden, meldplichten en een avondklok. Het duurt niet heel lang voor Sandro zijn enkelband afknipt en weer zeven maanden moet zitten. Het lijkt hem beter de gevangenis in te gaan zodat hij een woning krijgt toegewezen, in plaats van te overleven zonder vaste woonplaats. In de zomer van 2023 komt Sandro weer even vrij, maar bij de wedstrijd van Ajax tegen AZ in oktober hangt er alweer een doek op de F-Side: Free GoGetter. Hoe snel Sandro weer in het stadion is valt niet te zeggen, hij heeft een stadionverbod en zit meer binnen dan buiten.

Spandoek tijdens Ajax – AZ, 8 oktober 2023

‘F-Side Sranan’ in de videoclip ‘Schreeuwende Babies‘ (bron)

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %