Actueel

In de hekken met… Justin Goetzee

In het seizoen 2014/2015 ga ik met verschillende toonaangevende mensen binnen het voetbal in de hekken hangen. Samen met hen wil ik op zoek naar de voetbalcultuur in Nederland.

Afgelopen zondag ging ik voor het eerst op pad. Met Justin Goetzee, de algemeen directeur van NAC Breda, bezocht ik de wedstrijd tegen FC Dordrecht. We ontmoeten elkaar bij de supportersvereniging waar ook voorzitter Joost Gielen en zijn zoon aansluiten. Met zijn vieren lopen we naar bus 1. Het liefst pak je de auto of trein maar door de verplichte buscombi wordt dit ons helaas onmogelijk gemaakt. Aangekomen bij de bus staan er buiten nog twee treetjes bier die meegenomen moeten worden. Justin twijfelt geen moment en loopt met zijn handen vol met bier de inmiddelds bijna volle bus in. Een mooi gezicht.

IMG-20140914-WA0007 (1)

Als we op de A16 onder politiebegeleiding over de vluchtstrook verder worden vervoerd, vertelt Justin dat hij vroeger samen met zijn vrienden bijna elke wedstrijd van NAC bezocht. Inmiddels bezoekt hij als directeur weer alle wedstrijden met een klant of prospect. Toch zou hij soms graag de wedstrijd als pure supporter willen bezoeken zonder dat hij zich in hoeft te houden.

De bus is inmiddels van de snelweg en we worden binnendoor geleid. In Dordrecht staan op elke hoek van de straat meerdere politiemensen. Het blijft een raar gezicht en ook Justin lijkt het overdreven te vinden. Aangekomen bij het stadion aan de Krommedijk overheerst een nostalgisch gevoel. Een stadion zo hoog als de eerste verdieping van een huis met versleten golfplaten als muren. De algemeen directeur van NAC wordt nog teruggeroepen als hij naar de verkeerde steward loopt om gefouilleerd te worden. Door het gezang van de overige meegereisde supporters komt dit bericht echter niet aan. Gelukkig neemt de desbetreffende steward zichzelf niet te serieus en kunnen we vrij snel verder lopen. Nog buiten het stadion zien we aan de rechterkant een gammel wc-gebouwtje. Een van de urinoirs schijnt dan al te zijn overgelopen waardoor er een aardige rij aan het ontstaan is. Wij lopen door naar binnen waar we een plek op de tribune zoeken en waar Justin beleeft hoe het is om in de hekken te hangen.

justinidh

De wedstrijd begint wat mat en vooral NAC speelt slordig. Justin baalt er duidelijk van dat een NAC-speler in een situatie te laat bij de bal komt. Hij leeft erg mee. Dan breekt de 7e minuut aan en even is het voetbal onbelangrijk. Ferenc Vermaas, supporter van FC Dordrecht overleed afgelopen donderdag op 13-jarige leeftijd aan kanker. Al meerdere jaren vocht hij tegen zijn ziekte en in 2012 werd hij benoemd tot vice-voorzitter. Bij zijn club VVGZ droeg hij het rugnummer 7 en er werd een oproep gedaan om in die minuut voor hem te applaudisseren. Het gehele stadion deed hier uiteraard aan mee en dat zorgde voor een bijzonder moment.

De wedstrijd vordert en in de tweede helft krijgt vooral Dordrecht te grootste kansen. Het blijft echter een lange tijd 0-0 en de spanning stijgt. Daar waar Justin zich in de eerste helft wat rustig hield laat hij nu van zich horen bij een volgens hem onterechte beslissing van de scheidsrechter. Net voor tijd maakt Boateng de winnende goal en het uitvak inclusief Justin springt op. Als de supporters tot rust zijn gekomen wordt de schade bekeken. Een valpartij en een kopstoot tegen een punt van het hek zorgen voor lichte verwondingen. Justin is ongedeerd en blij met de drie punten. Het was bijzonder om met een algemeen directeur een wedstrijd te bezoeken en ik wil hem dan ook graag bedanken voor deze leuke voetbalmiddag.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %