Groundhopping

De geest van Grotenburg

Bijna 32 jaar geleden werd hier één van de meest historische Europacupwedstrijden in de geschiedenis gespeeld: het Grotenburg Stadion in Krefeld. Het jongere broertje van Bayer ’04 Leverkusen, Bayer ’05 Uerdingen, speelde op 19 maart 1986 de return in de kwartfinales in het Europacuptoernooi voor bekerwinnaars tegen de Ossies van Dynamo Dresden. De Oostduitsers hadden de eerste wedstrijd al met 2-0 gewonnen en stonden in Krefeld bij rust al met 1-3 voor. Wat daarna gebeurde ging de geschiedenis in als het Wunder von Uerdingen: Bayer ’05 won alsnog met 7-3 en bereikte de halve finales.

Het Grotenburg Stadion, dat vroeger de Grotenburg Kampfbahn heette, heeft dus een magische aantrekkingskracht. Het kan wel een likje verf gebruiken, maar voor de rest ziet het er nog steeds solide uit. Dat komt goed uit, want de vaste bespeler KFC Uerdingen ’05 heeft een goede kans op promotie van de Regionalliga West naar de 3. Liga. Alleen het veld is hobbelig. Nu het Bayer-concern haar handen van de club af heeft getrokken, is de stad Krefeld de eigenaar van het stadion. Vervanging van de ruim 30-jarige grasmat (!) is erg noodzakelijk, maar de gemeente zal waarschijnlijk pas de knip opendoen als de promotie een feit is.

Niederrheinpokal

De club zelf is sinds het vertrek van Bayer in 1995 als zelfstandige entiteit verdergegaan, los van alle andere sporten in de vroegere omnivereniging. Sportief gezien volgden verschillende degradaties tot in de Landesliga Niederrhein, het zesde niveau in Duitsland. Maar KFC Uerdingen heeft de weg omhoog inmiddels teruggevonden. In het lokale bekertoernooi om de Niederrheinpokal ligt een finaleplaats voor het grijpen. Het winnen van deze beker geeft recht op deelname aan het toernooi om de DFB Pokal. De Uerdingers zouden zich langs deze weg maar wat graag willen meten met de grote jongens uit de Bundesliga.

Rot-Weiß Oberhausen is in deze kwartfinale de tegenstander. De streekgenoot uit dezelfde voetbaldivisie staat in de middenmoot van de Regionalliga West, maar ruikt eveneens kansen. Voor Regionalliga-begrippen hebben de ‘Kleeblätter’ een grote aanhang meegenomen. Deze roert zich behoorlijk vanaf de overdekte tribune aan de andere kant van het veld. De fanatieke fans van Uerdingen laten dat natuurlijk niet op zich zitten en gaan er tegenin. Het lijkt wel alsof er driemaal zoveel toeschouwers aanwezig zijn dan de 2.994 die officieel zijn geteld.

Hobbelig veld

Op het hobbelige veld is goed voetbal nauwelijks mogelijk, maar volgens goed Duits gebruik wordt er wel strijd geleverd. KFC Uerdingen dringt een aantal keren gevaarlijk door in het strafschopgebied van de tegenstander. Tot kansen leidt dat echter niet: of de Uerdinger stuiten op een tegenspeler, of ze vinden helemaal geen medespeler. Aan de andere kant van het veld rukt linksback Tim Hermes zomaar op en schiet op goed geluk op doel. Uerdingens keeper René Vollath duikt op het schot van de Oberhauser wel naar de goede hoek, maar de bal gaat via een hobbel het doel in: 0-1.

KFC Uerdingen neemt daarna steeds meer risico en geeft daardoor ruimte weg. Voor Rot-Weiß Oberhausen is dat natuurlijk een open uitnodiging de score verder uit te bouwen. Dat gebeurt ook. Spits Philipp Gödde verrast de Uerdinger defensie: 0-2. Veel teleurgestelde toeschouwers verlaten daarop het stadion. Mijn buurman probeert ze nog op andere gedachten te brengen. “Denk aan de Geest van de Grotenburg.” Maar in een nieuw wonder van Uerdingen gelooft niemand meer. Zelfs hij verlaat even later ontgoocheld het stadion. Voor de KFC rest alleen nog maar de strijd om de eerste plaats in de Liga en daarmee de vurig gewenste promotie.

Foto’s

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %