Voetbalboeken

De bijbel van Italiaanse voetbalstadions

Sandro Solinas heeft tien jaar geleden voor het eerst het boek Stadi d’Italia op de markt gebracht. Het boek, wat vertaald Stadions van Italië betekent, is een prachtige rondreis door het Italiaanse voetballandschap. Sandro heeft er maar liefst zes jaar over gedaan om dit bijna 700 pagina’s tellende boek samen te stellen en te schrijven. En ondanks dat het alleen in het Italiaans verkrijgbaar is, is het voor alle liefhebbers van voetbalstadions een heerlijk boek om doorheen te bladeren.

De update van de in 2008 verschenen editie begint aan een reis door Italië. Daarnaast onthult het de geschiedenis van een aantal beroemde, een beetje onbekende en enkele nu helaas verloren stadions. Het boek is in alfabetische volgorde gerangschikt en vertelt per stad de daarin gelegen stadions. Het bestaande stadion in elke stad vormt de hoofdtekst van het hoofdstuk met ook details voor andere opmerkelijke stadions die er nog steeds staan of al lang geleden zijn gesloopt. Variërend van het 83.000 plaatsen tellende San Siro in Milaan tot het obscure stadio Fratelli Paschiero in Cuneo, die slechts een capaciteit van 4.000 heeft.

Elke individuele vermelding bevat ten minste één foto met in totaal 260 kleurenfoto’s en zwart-witfoto’s. Dit zijn voornamelijk luchtfoto’s of verhoogde weergaven die sterk afkomstig lijken te zijn van de populaire ansichtkaarten in het land. Sommige van de stadions hebben een zeer interessant achtergrondverhaal. Van voormalige amfitheaters tot circussen die gevestigd waren in de huidige stadions.

Om aandacht te vragen voor zijn eerste versie had Sandro een filmpje gemaakt wat uiteindelijk is opgepakt door de nationale tv. Er zijn uiteindelijk acht afleveringen gemaakt wat de absolute klasse van dit boek bewijst.

Meer boekenrecensies lezen, klik dan hier.

Robert Vermanen
Geboren in Sneek, maar woonachting in Brabant bezoekt Robert voornamelijk wedstrijden in het buitenland. De eerste wedstrijden waren in een tijd dat er nog geen navigatie was(?) en hij aangewezen was op een routebeschrijving van de ANWB. Dit leverde soms hachelijke avonturen op in grote steden met de stress van de aftrap die steeds dichterbij kwam. Heeft ook een eigen website, waar hij verslagen plaatst van zijn tripjes.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %