Actueel

De ambiance van Deventer

“Ik zou wel eens naar Go Ahead Eagles willen.” Ik denk dat elke Nederlandse voetballiefhebber dat heeft wel eens heeft gezegd of gedacht. Tenminste, als je naast het spel ook van alles houdt om het voetbal heen. Om de daad bij het woord te voegen, zocht ik al in oktober leuke tickets voor mijn eerste wedstrijd in de Adelaarshorst. Mijn enthousiasme werd niet veel later alweer getemd. Het thuisprogramma stond vol met teams uit de beloften. Dan maar de laatste wedstrijd van deze seizoenshelft: thuis tegen RKC Waalwijk op 22 december.

Pre Match Drinking Session

Ondertussen bezocht ik ook andere wedstrijden, maar ik leefde echt naar deze toe. Al ver voor deze datum kwam ik in contact met verscheidene ‘Eagles’. Zo ook met T. Hij vertelde me dat hij onderdeel uitmaakt van de sfeergroep ADHD (Active Die-Hards Deventer) en dat ik welkom was om voor de wedstrijd een biertje te komen drinken in het honk. Iets later bleek ook nog eens dat supporters van Kowet een PMDS organiseren in Apeldoorn. Er waren daar namelijk een aantal radiogasten die dan vanuit een glazen huis iets doen met publiek ofzo. No Pyro, No Party stond duidelijk in de uitnodiging op sociale media. Op dat verzoek had ik uiteraard een rugtas met bengaals vuur en de juiste kleurtjes rook mee.

Against Modern Football

Eenmaal bij het Glazen Huis in Apeldoorn was de opkomst van Eagles matig te noemen. Ik telde er zo’n 20. Maar het was niet minder gezellig. Ik ontmoette T. die mij vertelde mijn komst te waarderen, maar hij zal niet mee het stadion in kunnen. De autoriteiten vonden het nodig om hem voor zo’n 17 maanden te verbannen omdat hij tijdens een wedstrijd sfeer maakte (met een lontje weliswaar). In gesprek met andere supporters werd mij meermaals verteld dat ik het verkeerde moment heb uitgekozen om naar de Eagles te gaan voor de sfeer die er volgens hen ver op achteruit is gegaan. Er is namelijk een verdeling geweest van de harde kern toen een groot gedeelte verhuisde naar de overkant naast het uitvak, er is gestrooid met stadionverboden en sportieve prestaties zijn ook niet echt over te spreken.

Ik vond dat ze met die uitspraak zichzelf te kort deden, maar dat bleek ook pas tijdens de wedstrijd. Het sociale rondje met de Eagles werd al gauw verstoord door een aantal stewards, want echt onopvallend waren we niet meer. Eenmaal van het terrein afgestuurd werden we onderweg naar het station nog door de politie een steeg ingedrukt waar het vuurwerk van onder andere mij werd ingenomen. Het was een leuke avond en de wedstrijd moest nog beginnen.

Deventer

Eenmaal met de trein aangekomen in Deventer is het niet moeilijk om het stadion te vinden. Dat de Adelaarshorst zo centraal in de stad ligt is echt bijzonder. Zingend lopen we over de grote wegen en door de kleine straatjes richting de lichtmasten. De club deelde oliebollen uit van een echte kraam. Heerlijk. Dat compenseerde wellicht het bier wat je hier niet voor je plezier drinkt. Het is het typische lauwe en dode biertje die toch wel weer past bij een wedstrijd.

De wedstrijd

De aftrap staat gepland om 20:00. Ik wist dat het niet volledig uitverkocht was, maar om 19:55 vond ik dat er bizar weinig mensen op de tribune waren. Maar goed, dan kunnen wij vrij uit een mooi plekje vinden naast de trap voor de stewards. Dan kun je daar zo lekker tegenaan leunen. Wist ik veel dat dit blijkbaar voor elke supporter een walhalla was om precies bij mij over, onder of door de railing te gaan. Binnen 10 minuten is de tribune waar wij staan vervuld met een paar honderd supporters meer dan 19:55. In die korte periode ben ik zo’n 11 keer gevraagd om treetjes bier vast te houden zodat deze bezoeker dan atletisch en wel over de trapleuning heen kan klimmen. Kleine gunst natuurlijk, maar iedereen bood er een biertje voor in ruil aan. Ik had het al gauw door; de (meeste) supporters hier zijn naast fanatiek ook erg gezellig.

Ik kan me eigenlijk geen moment herinneren dat het echt stil was. Het was bijzonder om van dichtbij mee te maken hoe een select groepje het voor elkaar krijgt om de menigte op te zwepen om sfeer te maken. Helaas mocht dat niet baten. De wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0 en het was niet om aan te zien. Op de terugweg konden we niet kunnen stoppen met praten, hoe we de sfeer beleefd hebben binnen en buiten het stadion en het avontuurtje in Apeldoorn. Maar de wedstrijd hebben we het geen moment over gehad.

Foto’s

 

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %