Voetbal in België

De allerlaatste derby voor KSK Branddonk

De winterstop is alweer veel te lang bezig en het wordt hoog tijd om het nieuwe jaar in te luiden met een fijne pot voetbal. Godzijdank dus voor het Belgische voetbal. Waar alle Nederlandse voetballers nog lekker op trainingskamp zijn in Spanje of Portugal, staan de Belgische amateurs alweer klaar om het eerste weekend van 2019 in te luiden met een lekkere pot voetbal.

En gelukkig voor de liefhebber staat er vlak over de grens zelfs een heerlijke derby op het programma. KSK Branddonk zou het namelijk gaan opnemen tegen de buren van Witgoor Dessel. Dit zou hoe dan ook een unieke derby worden, het is namelijk de laatste keer dat deze derby gespeeld wordt. Dat verdient dus wel een schitterende fotoreportage!

Corteo

Ongeveer 45 minuten voor aanvang van de wedstrijd rijden we het terrein van het André Zajac Stadion op. Terwijl we onze camera’s pakken om wat foto’s te maken van de entree van het stadion worden we benaderd door een oude man in een trainingspak van KSK Branddonk. Hij ziet onze camera’s en geeft ons een gouden tip die de hele reis naar België al goed maakt. Hij wist ons namelijk te zeggen dat ginder de uitsupporters van Dessel zo kwamen aanlopen. Wij haasten ons dus snel naar het einde van de weg waar de supporters zich inderdaad net klaarmaken om richting het stadion te gaan. Vooraan aan de stoet loopt een pastoor, gevolgd door een doodskist. Een steek naar de naderende fusie van KSK Branddonk en tevens de reden dat dit de allerlaatste derby tussen de twee clubs zal zijn. Met lekker veel pyro begeven we ons samen met de uitsupporters richting de wedstrijd. Een perfecte start van het voetbaljaar dus.

Pyro, pyro en nog meer pyro

Na het vele vuurwerk tijdens de corteo beginnen wij een beetje de angst te krijgen dat het hoogtepunt nu al geweest is. Dat het vuurwerk nu op is en alles wat ons nu rest een vreselijk saaie pot is. Gelukkig blijkt dat de supporters zich meer dan goed genoeg hebben voorbereid. We zien een sporttas over de muur van het stadion verdwijnen en weten genoeg. Het vuurwerk is weer binnen. We nemen daarom snel onze plekken in met goed zicht op de supporters voor de opkomst van de spelers. Terwijl de amateurs het modderige speelveld betreden ontsteken de supporters de pyro. Een gigantische groene rookwolk, meerdere fakkels en alle andere kleuren rookwolken zorgen voor een heerlijk beeld. Tevens worden nog wat vuurpijlen de lucht in geschoten, nog een voordeel van het spelen vlak na oud en nieuw natuurlijk. Terwijl de spelers het nieuwe voetbaljaar met de aftrap officieel voor geopend verklaren, steken de supporters nog wat meer knalvuurwerk en rookbommen af. De scheids vindt het allemaal prima, zolang het maar netjes naast de zijlijn gebeurt. En zo hoort het ook!

Een echte Belgische ground

Na genoten te hebben van het vele vuurwerk is het tijd om het stadion een beetje verder te verkennen. Nog een triest nadeel van de fusie is namelijk dat het André Zajac Stadion geen lang leven meer beschoren is. Het bestuur van Branddonk heeft nog wel laten verplichten dat er volgend seizoen enkele keren wordt gespeeld door de nieuwe fusieclub. Op termijn zal het stadion echter niet gebruikt worden. En dit is erg jammer. Het André Zajac is namelijk een echt lekkere Belgische ground met alle charme van dien. De fietsen worden gewoon nog tegen de kantine aangezet. Vanuit deze kantine heb je natuurlijk een eersterangs plekje aan het veld, zoals in België gewoon is. Het stadion heeft allemaal heerlijke hoeken en gaten en is eigenlijk gewoon ongelooflijk fotogeniek. Het is jammer dat dit stadion zal gaan verdwijnen, want hier vind je alles wat Belgisch amateurvoetbal zo mooi maakt.

Modderige derby

Op het veld vechten de spelers van KSK Branddonk en Witgoor Dessel ondertussen een echte derby uit. Het veldspel is bij vlagen niet om aan te gluren. Dat het veld er net zo bij ligt als Veld 4 bij de gemiddelde Nederlandse amateurclub helpt ook niet mee voor de beperkte voetballers. Het zorgt er wel voor dat het een harde wedstrijd wordt. Lekker veel tackles, charges en fysiek spel. Mede door de scheidsrechter gaat dit echter nooit over het randje heen. De wedstrijd is sportief en tegelijkertijd toch fel, geweldig om te zien. Uiteindelijk krijgen beide ploegen wel wat kleine kansen, maar de bezoekers uit Witgoor zijn toch de betere ploeg. Dit wordt op slag van rust ook beloond. Uit een afgeslagen corner weet een speler van Witgoor Dessel op acrobatische wijze de bal over zichzelf en de keeper te schieten. De uitsupporters worden helemaal gek. Pyro wordt ontstoken en het gezang klinkt nog wat harder. De supporters van Branddonk, die gebroederlijk naast de uitsupporters staan, kijken jaloersmakend toe.

De begrafenis van Branddonk

Ook in de tweede helft is Branddonk de mindere ploeg. Witgoor Dessel vergeet zichzelf echter te belonen en mist meerdere grote kansen. Hierdoor blijft het tot de laatste minuut spannend. Als de scheidsrechter echter het eindsignaal laat klinken is de allerlaatste derby tussen beide clubs een feit. De supporters van Witgoor ontsteken nog wat fakkels. De spelers kunnen niet wachten om het feestje te vieren met de supporters. Ze worden al opgewacht door de ‘pastoor’ en de rest van de supporters. Direct krijgen ze een kratje Jupiler in de handen gedrukt. Ook dit is het mooie van amateurvoetbal, de spelers en de supporters hebben nog een echte band met elkaar. Helemaal bedekt in modder nemen ze midden op het veld een biertje en praten nog wat na met de achterban. De supporters hebben ondertussen door de euforie een plannetje bedacht. De doodskist wordt snel het veld opgetild en op de middenstip geplaatst. Aldaar spreek de pastoor de laatste woorden uit. Het is de symbolische begrafenis van KVK Branddonk. Voor de thuissupporters kan dit er nog wel bij. De fusie zelf is al pijnlijk genoeg, vervolgens ook nog eens de allerlaatste derby verliezen doet natuurlijk heel veel pijn.

 

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %