Voetbalboeken

Daar waar de bal rolt: boek met emotionele ondertoon

Wouter Schollema debuteert met dit groundhopboek als schrijver. Hij was al bekend van zijn werk voor In de Hekken en Panenka Magazine. Wie de Facebookpagina van het boek volgt, weet dat het boek een enorme emotionele lading heeft voor Schollema zelf. Het is, zo valt ook bij het openslaan direct te zien, opgedragen aan zijn vader die onlangs overleed na een langdurig ziektebed. Vader Schollema heeft het voetbalzaadje vroeg geplant. Dit boek is dan ook het ultieme eerbetoon.

Daar Waar De Bal Rolt is een boek dat je als liefhebber en groundhopper watertandend uitleest. Vanaf het begin bij de Glentoran Oval, dat de cover siert, tot het laatste avontuur bij SV Meppen prikkelt het de avontuurlust. Schollema heeft veel landen bezocht en dat komt het boek ten goede. De variëteit aan voetbalculturen geeft je als lezer ook inspiratie over wat je wil bezoeken.

Schollema is historicus. Dat komt op mooie wijze terug in het boek. Naast het beschrijven van stadions, wedstrijden en sfeer krijg je als lezer altijd een kijkje in de cultuur van het land, de regio of de stad die wordt bezocht.

Het is tijdens het lezen goed te merken welke wedstrijden en culturen Schollema beter liggen. Na het lezen van zijn Deense avonturen laat je die competitie eerder aan je voorbijgaan dan de Noord-Ierse competitie. De hoofdstukken over wedstrijden waar hij met veel plezier naar toe ging, zijn ook beter geschreven en lezen makkelijker weg dan de wedstrijden waar hij zich openlijk afvraagt wat hij daar doet.

Een mooi punt van het boek zijn alle persoonlijke verhalen rond de wedstrijden. Vooral de verhalen met en over zijn vader zijn mooi om te lezen. Het bezoek aan het Mestalla vele jaren nadat zijn vader daar geweest was, is de cirkel die rond wordt gemaakt en was ook een mooie afsluiter van het boek geweest.

Ondanks de liefde voor de bal en de pen van Schollema zitten er best veel slordigheden in het boek. Op 27 juli 2017 overhandigde hij het eerste boek aan Martijn Barto, maar volgens het boek bezocht hij een dag later de wedstrijd tussen Genk en Cork City. Dat was natuurlijk een jaar eerder. Naast een aantal data die niet helemaal kloppen staan er nog wat taalfoutjes in.

Al met al is het boek een enorme aanrader, vanwege alle prachtig beschreven stadions, alle avonturen die onderweg worden beleefd en de groundhoplust die wordt aangewakkerd.

Het boek is hier te krijgen via groundhopper.nl of hier via panenka-magazine.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %