Tom Bodde boekenHet is alweer een tijd geleden dat we hier een boek bespraken en dus doen we er maar meteen twee tegelijk. Dat is eigenlijk een hele normale keuze, want beide boeken zijn afkomstig van dezelfde schrijver: Tom Bodde.

Tom (1972) was al tiener al hartstochtelijk voetbalfan en kwam al regelmatig in het Oosterpark en begon later FC Groningen ook te volgen bij uitwedstrijden in Nederland, maar in het voorjaar van 1995 kwam hij met een vriend op het idee om eens een wedstrijd van het Nederlands elftal in Tsjechië te bekijken. De ervaring van een wedstrijd in een andere stad, maar vooral een ander land was dermate uniek dat Tom steeds vaker een buitenlandse wedstrijd mee probeerde te pakken.

Deze liefhebberij groeide uit tot een ware obsessie, waarbij Tom handig gebruik maakte van z’n werk als reisbureaumedewerker, maar ook alle vakanties met de familie stonden al snel in het teken van een wedstrijdbezoek en bracht hem langs vele, zeer vele, stadions in alle uithoeken van Europa.

Toen Tom eenmaal besloot z’n avonturen op te schrijven ging het snel, plotseling was daar een boek en toen dat eenmaal uit was volgde deel twee al snel. Een aaneenschakeling van prachtige avonturen in -soms- obscure en vaak beroemde stadions en steden, die je in een mengeling van verbazing en vooral jaloezie achterlaat. Bodde beschrijft z’n avonturen op pakkende en vooral enthousiaste wijze, het is alsof je er bij bent, heel herkenbaar allemaal. Het enige nadeel van deze geweldige verhalen is dat je reuze benieuwd raakt naar de foto’s die Tom heeft gemaakt, hij beschrijft regelmatig dat hele filmrolletjes volgeschoten werden, maar helaas moeten we het hier met de geweldige verhalen doen.

De boeken ‘Confetti, bier & staanplaatsen’ en ‘De voetbalhel’ zijn beide verkrijgbaar in onze shop, je kunt ze nu als pakket kopen voor het luttele bedrag van € 25,- En voor dat geld krijg je teksten als deze:

‘Het is ieder seizoen weer een zalig moment na een paar maanden zonder voetbalreisjes. Een ware martelgang was het, die zomerstop. Hoppen is als onze traditionele portie van de afhaalchinees op zondag; je denkt dat je vol zit, maar binnen de kortste keren heb je weer trek. Na een seizoen zwerven van stadion naar stadion raak je langzamerhand toch wat verzadigd, maar al na enkele weken begint je buik weer te rommelen. Dan krijg je plots weer honger naar de bal. Een uur voor aftrap zetelde ik me dan ook vol verlangen in de felle zon op de lange zijde. Vergenoegd tuurde ik in het rond. Er gebeurde nog niets, maar ik genoot al van die kleine dingetjes: het vers gemaaide gras, de spierwitte krijtstrepen en het binnenlopen van de fans.’

Er is een derde deel op komst, ik hoop dat het voor de zomervakantie uit is, hebben we weer wat te lezen tijdens de zomerstop…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.