Voetbal in Polen

Conference League is terug; massale vechtpartij bij Lechia Gdansk

Zolang geleden is het nog niet dat Feyenoord in Tirana speelde voor de finale van de Conference League, maar inmiddels is het nieuwe Europese seizoen alweer gearriveerd met affiches als FK Panevezys – Milsami en Santa Coloma – Breiðablik. Maar ook met gerenommeerde clubs met grote achterban zoals Olimpija, Dinamo Minsk en Lechia Gdansk. Vooral bij laatstgenoemde was het gezellig op de tribune bij de thuiswedstrijd tegen Akademija Pandev.

De Macedoniërs, die maar over een hele kleine achterban beschikken, hebben geen uitsupporters meegebracht naar Noord-Polen. Des te groter is dan ook de verbazing als er na nog geen 5 minuten voetballen een massale vechtpartij uitbreekt op de fanatieke tribune van Lechia. In eerste instantie wordt er gedacht aan Macedoniërs, die toch zijn afgereisd naar Polen voor wat onrust. Deze theorie wordt al snel ontkracht. Niemand zou zo gek zijn om met een dusdanig kleine groep een vijandelijke ultrasector op te stormen.

Hooligans vs. Security

Volgens het doorgaans goedgeïnformeerde Stadionowi Oprawcy gaat het waarschijnlijk om een vechtpartij tussen Ultras van Lechia Gdansk en mensen van de beveiliging. Een incident dat zijn oorsprong vindt in de kroeg die in het stadion zit. Die kroeg is recentelijk van eigenaar veranderd. En waar de vorige eigenaar ultras nog wel eens gratis het stadion in liet, blijkt de nieuwe eigenaar daar geen fan van. Hij weigert dit en heeft tevens alle ultras die als portier werkten ontslagen.

Dit alles leidt op de avond van de wedstrijd tot een kleine vechtpartij in de kroeg, waarbij de beveiliging de pepperspray tevoorschijn haalt. Later die avond komen de ultras terug om het conflict definitief te beslechten. Gewapend met stokken en andere slagwapens slaan ze de hele kroeg aan gort om vervolgens de security van de bar door de catacomben de tribunes op te jagen om daar verder te gaan met de knokpartij.

Het is al met al weer een hete avond in Gdansk. Nadat de wedstrijd (gek genoeg) enkele minuten heeft stilgelegen vanwege de ongeregeldheden wordt hij weer hervat. Op het veld heeft Lechia Gdansk nergens last van en wordt er met 4-1 afgerekend met de Macedoniërs. In de volgende ronde wacht, mits er in de return niks geks gebeurd, een treffen tegen het Oostenrijkse Rapid Wien – ook zeker niet de minste club wat betreft achterban. Dat belooft nog heet te worden…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %