Het wordt met de week gekker. Supporters krijgen de meest vreemde vervoersmaatregelen opgelegd, worden totaal willekeurig van de weg afgeplukt of worden door de politie ingesloten als een stel voortvluchtige criminelen. Als je denkt dat de grens is bereikt, dat het echt niet gekker kan. Dan kan altijd nog een Nederlandse rechter (!) het nog gekker maken. Wat zou er gebeuren als ‘buitenlanders’ een combi krijgen naar een festival?

Combi

De combi, of combiregeling, is ooit ingesteld voor risicowedstrijden zoals Feyenoord – Ajax. Begrijpelijk. Het geweld liep de spuigaten uit. Echter wordt de combi vandaag de dag te pas en te onpas gebruikt om voetbalsupporters het leven zo zuur mogelijk te maken. Het is het toonbeeld van totale willekeur waarmee supporters in Nederland te maken krijgen.

Het meest recente en meest schrijnende voorbeeld is het kort geding van FC Groningen supporters tegen de KNVB. De club heeft de ‘daders’ niet kunnen vinden, waarna de KNVB maar besluit de gehele groep uit te sluiten. De rechter gaat hier doodleuk in mee.

Wij vragen ons af: mag een grote groep zomaar worden gestraft voor iets dat individuen hebben gedaan? We moeten toch denken aan het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Daarin is de waarborg opgenomen dat een ieder tegen wie strafvervolging is ingesteld, voor onschuldig wordt gehouden totdat zijn schuld volgens de wet bewezen is. 

Infomail

Beste Buitenlander,

Mooi dat je erbij bent bij op het festival. Met de lokale autoriteiten hebben we instructies voor jou en je mede Buitenlanders gemaakt. Via deze weg informeren we je alvast over deze bindende afspraken, zodat je straks goed voorbereid afreist naar Groningen. Je aanwezigheid wordt gewaardeerd.

In voorgaande seizoenen mochten jullie met de auto afreizen naar het festival terrein. Dit seizoen mag dat echter niet. De burgemeester van Groningen is doodsbenauwd dat jullie daarna nog de stad in gaan. Het heeft de Gemeente Groningen doen besluiten, uit angst dat Buitenlanders het centrum ingaan, de combi te wijzigen naar een volledige buscombi waarbij de opstapplaats meer dan 50 kilometer van Groningen vandaan dient te liggen.

Vervoersregeling

  • Bij het betreden van de bus worden je uitkaart en omwisselbiljet (voucher) gecontroleerd. Tijdens de busreis ontvang je bij inlevering van je omwisselbiljet een toegangskaart.
  • Natuurlijk mag je wat te drinken meenemen voor onderweg. Alcohol is niet toegestaan. Frisdrank in – bij het betreden van de bus ongeopende – kleine pakjes, blikjes of kleine flesjes (van max. 0,5 liter) wel. Grote flessen of pakken frisdrank mogen niet mee.
  • Op het festivalterrein hebben jullie je eigen gebied. Voor jullie eigen veiligheid is dit afgeschermd met hekken.
  • In tegenstelling tot de normale bezoekers kunnen jullie geen alcohol kopen.

Prijsberekening

Festivalkaart – €10
Calamiteitenfonds – €1
Begeleiding – €11
Vervoer – €12
Verkoopprijs: €34

Nogmaals, mooi dat je erbij bent. Met jouw aanwezigheid en die van je mede Buitenlanders hopen we op een heerlijke festivaldag!

Met vriendelijke groet!

Dit artikel is pure satire richting de burgemeesters van onze voetbalsteden. Voetbalsupporters hebben wekelijks met achterlijke combiregelingen te maken. Buitenproportioneel politieoptreden tegen voetbalsupporters is geen unicum.

Vervang in een nieuwsbericht echter het woord voetbalsupporters door buitenlanders en heel Nederland zou op zijn kop staan.

[Header via Pro Shots / Toin Damen]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.