Columns

Column: Tijd voor een frisse wind in Kerkrade

Met verbazing volg ik al geruime tijd de klucht die zich in Kerkrade afspeelt. Spelers uit exotische voetbaloorden ver hier vandaan worden met veel bombarie naar het Zuiden van ons land gehaald. Korte tijd later worden dezelfde spelers weer ingeruild voor nieuwe broodvoetballers die het spelinzicht en voetbaltechniek blijken te hebben van een Cypriotisch schaap of een Ghanese blindengeleidehond.

Op bestuurlijk niveau weet de Koempelclub met de meest zwakke directie op de proppen te komen van alle (betaald) voetbalorganisaties! In het Midden- en kleinbedrijf of bij elke ZZP’er zouden de veroorzakers van dit wanbeleid niet standhouden maar bij Roda JC blijft men doodleuk in het comfortabele zwart- gele pluche zitten. Ton Caanen is weliswaar tussentijds aan de kant geschoven, maar had men überhaupt deze man wel technisch directeur moeten maken? De beloofde samenwerking met Tottenham Hotspur ligt nog altijd onder een laag stof achter in een kast en het door hem binnengehaalde peloton spelers hebben allen een bedenkelijk voetbalniveau. Directeur Wim Collard wenst klaarblijkelijk tot de laatste snik cruciale beslissingen te willen maken en heeft in de laatste dagen van het voetbalseizoen besloten om trainer Yannis Anastasiou vroegtijdig te bedanken voor bewezen diensten.

Huub “Harter Hund” Stevens heeft de nagenoeg onmogelijke taak op zich genomen om Roda JC op het hoogste voetbalniveau te houden. Hij heeft het ‘m toch weer geflikt! Met hangen en wurgen wist de club met bedroevend slecht voetbal de nacompetitie te bereiken. De eerste slag tegen Helmond Sport werd ternauwernood en met belabberd spel overleefd. De dubbelslag tegen MVV heeft “De trots van het Zuiden” net niet op de knieën gekregen. Twee zinderende derby’s tegen de aartsvijand uit Maastricht hebben inmiddels uitsluitsel gegeven. Na een wedstrijd in een kokend heet Parkstad stadion heeft de Kerkraadse club zich veilig gespeeld.

Eigenaar Frits Schrouff moet sinds hij een meerderheidsbelang heeft in de club een halve eeuw ouder geworden zijn en zal dagelijks bidden dat een overname daadwerkelijk spoedig doorgaat.
De sinds februari in de gevangenis van Dubai bivakkerende Russische Zwitser Aleksei Korotaev zal nog wel even in de “bajes” resideren en de met champagne en kaviaar gevierde overname staat al geruime tijd “on-hold”. De door de Russische investeerder in zijn kielzog meegenomen Nicolas Anelka schijnt regelmatig op de bijvelden te vertoeven maar wat hij daar nu daadwerkelijk doet is niet bekend.

Maar wat nu? Denkt de club echt om op deze manier door te gaan? Buiten de vraag of iemand echt zo gek is om miljoenen euro’s in deze dolende club te stoppen moet alles en iedereen bij Roda JC nu echt serieus in de spiegel kijken. Men kan de hondstrouwe supporters niet weer zo’n bizar voetbalseizoen voorschotelen met bestuurlijke dwaling en slecht voetbal. De meeste bezoekers leggen een aanzienlijk geldbedrag op tafel voor een seizoenkaart of losse entree-tickets maar verwachten wel waar voor hun geld. En terecht! Op bestuurlijk en directie niveau moet men op zoek naar daadkrachtige en sterke leiders die in het belang van de club denken en handelen en niet naar lieden die alleen maar graag “in the picture” staan en geen blijk geven van enige voetbalkennis.

Daarnaast moet de huidige spelersselectie geheel worden doorgelicht. Er moeten veel spelers verkocht worden zodat er een select groepje kan worden samengesteld van voetballers met een basiskwaliteit en een goede werkinzet waarin de supporters zichzelf in kunnen herkennen. Het liefst nog wat jongens uit de regio ook! De nieuwe trainer moet capabel genoeg zijn om in de geest van de club het spel uit te zetten. Laat desnoods Stevens als adviseur of spreekbuis aanblijven zoals destijds Hiddink bij PSV en Advocaat bij Feyenoord. De aanhang wil inzet en passie zien.

Oud spelers zoals een Hanssen of Vermeulen zouden graag aan de gang gaan met de selectie, maar worden al jaren genegeerd. Betrek oudgedienden meer bij de club. Men ziet het succes bij Feyenoord en Ajax waar men een luisterend oor heeft naar voetballers die vroeger op hoog niveau hebben gevoetbald. Laat de voetbalclub uit Kerkrade leren van de afgelopen rumoerige periode en laten we hopen dat de huidige verantwoordelijken inzien dat hun beleid gefaald heeft en de eer aan zichzelf houden. Roda JC moet weer terug naar het niveau waar het thuishoort, maar dit traject zal men op een gedegen en verantwoordelijke manier moeten belopen.

[foto: Pro Shots / Peter van Ninhuys]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %