Paris Saint Germain heeft zich aan de hand van zakenman Nasser Al-Khelaifi een weg naar de Europese top gekocht. Ondanks dat de grote sterren zoals Zlatan Ibrahimovic in Parijs te bewonderen zijn geweest, is er jarenlang geen sprake geweest van een goede sfeer in het Parc Des Princes. Maar sinds een aantal maanden is de sfeer in de thuishaven van PSG helemaal terug. In 2010 (nog voordat PSG in handen viel van Al-Khelaifi) werd de sfeer in het stadion voornamelijk gecreëerd door twee groepen ultras: Boulogne en Auteuil. Een opeenstapeling van spanningen tussen beide groepen resulteerde in een vechtpartij die een ultra met de dood moest bekopen. Deze totale escalatie was voor het bestuur van PSG de druppel die de emmer deed overlopen. Alle fanatieke groeperingen werden verbannen uit het Parc Des Princes. Terwijl de Parijzenaren op voetballend gebied een enorme opmars maakten en zonder problemen keer op keer de landstitel prolongeerden, was er wat betreft de sfeer in het stadion weinig reden om een bezoekje te brengen aan PSG. Na zes jaar de fanatieke groeperingen uit het stadion te hebben verbannen, zijn PSG en de lokale autoriteiten tot de beslissing gekomen om de ultras weer welkom te heten.

Onder de naam Collectif Ultras Paris (CUP) willen de Parijzenaren weer toonaangevend worden in de ultra/tifo-scene. Half december, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Nice, was het eerste echte wapenfeit van de ultras zichtbaar. Ook in de hierop volgende competitiewedstrijden liet CUP van zich spreken, zowel op vocaal als visueel gebied. Dinsdag 14 februari kon iedere voetballiefhebber in Europa via de TV meegenieten van de sfeer in het Parc Des Princes. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Barcelona liepen de fanatieke aanhangers van PSG in een corteo naar het stadion. Ook pakte het uit met een mooie tifo en zorgde het (mede door een lekkere pot voetbal) 90 minuten lang voor een goede sfeer.

Hieronder de foto’s van de eerste sfeeracties van het Collectif Ultras Paris.

Collectif Ultras Paris

Collectif Ultras Paris

Collectif Ultras Paris

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.