Columns

Brigade Sud

Alweer ruim 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Nice. Een geweldige stad in een super gebied. Naast toerisme heeft het echter nog veel meer te bieden, ga bijvoorbeeld eens stappen in de stad. Op één van die stap-avonden sprak ik met een lid van de Brigade Sud; dé harde kern van OGC Nice, een jongen van mijn leeftijd die ook fanatiek supporter bleek van het voetbalspel. Zijn club is dus OGC Nice, een mooie club, maar in die tijd vrij laag geplaatst, de harde kern, de Brigade Sud was echter overtuigd van de mogelijkheden van Nice in de competitie en in de regio.

In september van dat jaar ging ik voor het eerst mee, op de sta-tribune achter het doel, onder het scorebord met enkele honderden mannen, veelal van Italiaanse of Algerijnse afkomst, allemaal Frans sprekend en woonachtig in Nice. Een bont gezelschap van fanaten, hooligans en Ultras. Deze eerste keer kon ik niet anders dan mijn ogen uitkijken; prachtige sfeer, geweldige herrie en vooral veel vuurwerk. Na deze wedstrijd volgde een enorm fijne avond, de overwinning was binnen en op sleeptouw genomen door mijn nieuwe maten trokken we door de stad, van de ene naar de andere vage kroeg. Ik was verkocht! Behalve mijn eigen club volgen, wilde ik mijn grenzen verleggen, Nice was de eerste maar zeker niet laatste nieuwe ervaring.

We hielden contact, ook na enkele jaren nog, ik heb in Nice in ieder geval 2 vrienden gemaakt, zij komen soms naar Nederland en ik ga minimaal 1x per jaar naar het zonnige zuiden. Een wedstrijd van OGC Nice hoort er dan zeker bij, hoewel ik de laatste keer helaas geen kaarten kon krijgen voor de uitwedstrijd tegen Marseille (zeg maar het Vitesse – NEC van Frankrijk)

Vooral ook op Youtube zie je de beelden van deze beruchte groep supporters met plezier aan je voorbij gaan, er daadwerkelijk tussen staan is van geheel andere orde! Inmiddels ben ik bij vele clubs in binnen en buitenland geweest en vond ik de beleving bij een KV Mechelen of TÜS Koblenz ook bijzonder mooi, maar in Nice weten ze hoe het echt moet! Een aanrader dus! Neem je vriendin mee voor een weekendje Cote D’Azur en ga na een dagje shoppen, strand en terrasje gezellig naar een wedstrijd van deze geweldige club!

GJ

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %