Voetbalsupporters

Binnenlandse vriendschap AZ & Cambuur drukt stempel op Alkmaars bezoek aan SC Heerenveen

In Nederland zijn we eigenlijk vrijwel niet bekend met onderlinge vriendschappen. Er zijn op kleine schaal wel contacten geweest tussen groepen of hooligans die rond het Nederlands elftal samen optrokken. Maar een echte officiële vriendschap was er al een tijdje niet. Tot nu dan, want de vriendschap tussen Cambuur en AZ wordt steeds hechter. Zo was afgelopen weekend te zien in Heerenveen.

In het buitenland zijn vriendschappen binnen de landsgrenzen de normaalste zaak van de wereld. In Polen bestaan vriendschappen al makkelijk uit 4 of 5 clubs en ook onze Oosterburen hebben veel vriendschappen. Denk bijvoorbeeld aan Schalke 04 en Nurnberg of Borussia Dortmund + FC Köln + Rot-Weiss Essen. Ook in Italië, de bakermat van de Europese ultrasbeweging zijn zogeheten Gemellaggios gemeengoed. Bijvoorbeeld tussen Hellas Verona en Fiorentina.

072 & 058

In het seizoen 2022/23 komen er binnen Nederland voor het eerst voorbeelden van de goede contacten tussen de hooligans van AZ en die van Cambuur Leeuwarden. Als West Ham in mei 2023 richting Alkmaar komt, gaan hooligans van AZ en Cambuur samen de strijd aan met de Engelsen.

Ook in het stadion beginnen dat seizoen de eerste acties samen te komen. Als AZ op bezoek gaat bij Heerenveen gaan meerdere supporters van Cambuur mee met de Alkmaarse aanhang. Er wordt veel vuurwerk afgestoken en tevens op het veld van het Abe Lenstra Stadion gegooid. Tijdens de return neemt SC Heerenveen wraak en de wedstrijd tussen AZ en Heerenveen wordt gestaakt vanwege het vele vuurwerk op het veld.

Rondom de onderlinge wedstrijd dit jaar zijn er dus ook meer ogen dan normaal gericht op de wedstrijd tussen SC Heerenveen en AZ. Al helemaal wanneer 2 weken van tevoren een graffiti verschijnt in de buurt van het Abe Lenstra Stadion. Een gezamenlijk piece van 072 en 058, de stadscodes van Leeuwarden en Alkmaar. Een soort officiële aankondiging van wat er nog te wachten staat tijdens de wedstrijd…

Rode & gele rook

Ook bij SC Heerenveen nemen ze de wedstrijd serieus, want voor de wedstrijd wordt een corteo gehouden en bij de opkomst van de spelers wordt er door middel van fakkels een goede pyroshow weggegeven. Maar nog opvallender is het doek dat de supporters van Nieuw Noord gemaakt hebben richting AZ en Cambuur. Hiermee maken ze duidelijk hoe zij denken over de vriendschap tussen Alkmaar en Leeuwarden.

Bij AZ en Cambuur gebruiken ze de wedstrijd tegen Heerenveen als een soort podium om de vriendschap officieel te maken. Waar het tot voor kort toch vooral in de schaduw afspeelde, hebben de supporters nu twee gezamenlijke spandoeken mee en wordt er een gezamenlijk groepsfoto gemaakt.

Tijdens de wedstrijd zijn alle ogen wederom gericht op het uitvak. Net als bij beide edities vorig jaar gaat er aardig wat vuurwerk doorheen en wederom belandt daarbij wat spul op het veld. Ditmaal wordt daarbij zowel rode als gele rook afgestoken voor de clubkleuren van AZ en Cambuur. Zo wordt tijdens dit bezoek aan Heerenveen een van de eerste echte binnenlandse vriendschappen in de Nederlandse supportersscene officieel. Een bijzondere ontwikkeling, we zijn benieuwd in hoeverre dit gevolg gaat krijgen bij andere clubs!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %