Amateurvoetbal

Bekersprookje Veensche Boys komt net te vroeg ten einde

Het is misschien wel het meest onderschatte toernooi van Nederland. De districtsbeker. Voor spelers vaak een hinderlijke extra wedstrijd in plaats van een vrije avond of vrij weekend. Supporters halen vaak hun neus op voor de veredelde oefenwedstrijden in het vroege stadium van het toernooi. Maar als de knikkers dan daadwerkelijk verdeeld gaan worden begint het vaak toch te kriebelen bij spelers en supporters…

Dit is vooral het geval op Hemelvaartsdag, wanneer traditioneel de finales in vrijwel alle districten wordt gespeeld. In district Oost gaat deze eindstrijd tussen Veensche Boys en VV Berkum. Een plaatsje in de KNVB Beker is voor alle halvefinalisten weggelegd en is dus ook voor VV Berkum en Veensche Boys al zeker. Vandaag gaat het echter om iets veel belangrijkers. De kans om een hoofdprijs te winnen in de vorm van de Districtsbeker.

Clownsmasker bij Veensche Boys

Hoewel het voor VV Berkum uit Zwolle ook pas de tweede keer is dat de finale gehaald wordt (47 jaar geleden ging de eindstrijd verloren tegen De Zwervers), is het geen hele grote verrassing. De club is actief in de Vierde Divisie en dus een van de beste clubs uit District Oost. Dat ligt iets anders voor Veensche Boys. Zij zijn ‘slechts’ actief in de Tweede Klasse. Onderweg werden onder meer Quick’20 (topclub in de Eerste Klasse) en DETO (vierde divisie) uitgeschakeld. Het behalen van de finale is al een knappe prestatie op zich. Het daadwerkelijk winnen van de districtsbeker zou helemaal historisch zijn. Daar moeten wij dus natuurlijk bij zijn.

En misschien nog wel een belangrijkere reden om te komen kijken is de aanwezigheid van de supporters van Veensche Boys. Eind vorig seizoen gingen we al eens langs bij deze supporters tijdens de play-offs en dat viel zeker niet tegen. Voor deze finale zullen er dus vast ook weer grote plannen liggen. Sowieso is de opkomt op Sportpark de Strokel van VVOG in Harderwijk (gekozen als neutrale locatie voor de finale) van beide kanten meer dan prima. Vooral Veensche Boys heeft veel mensen mee.

Bij de opkomst blijkt dat we niet voor niets zijn afgereisd naar de stad van het Dolfinarium. Bij Veensche Boys hebben ze een hele show uitgedacht voor deze bijzondere wedstrijd. Gehuld in witte pakken en met maskers op wordt er een bult aan vuurwerk afgestoken. Ook loopt er iemand met een clownsmasker rond. De fakkels en rook zorgen samen voor een mooi beeld. Ook bij Berkum hebben ze aardig wat rook meegenomen. Uiteraard in de zwarte clubkleuren. Samen zorgen de supporters zo voor een finalewaardige opkomst.

Hoofdprijs

Op het veld gaat de eerste helft vervolgens volledig tegen de verwachtingen in. Na een kwartier komt Veensche Boys door een slim lobje terecht op voorsprong. Hoewel de bal eerst nog van de lijn gehaald lijkt te worden, wordt het doelpunt dankzij een oplettende grensrechter wel gegeven. In het restant van de eerste helft laten de blauwen nog enkele kansen liggen om deze voorsprong te verdubbelen. Als de kleedkamers worden opgezocht in de rust lijkt er verder geen vuiltje aan de lucht voor de tweedeklasser.

Een kwartier spelen later ziet de wereld er compleet anders uit. De trainer van VV Berkum zal vast een donderspeech hebben gegeven in de rust, want in de tweede helft lijkt het alsof er een ander team aan de aftrap verschijnt. Er zijn doelpunten besteld door de Zwollenaren en deze worden in drievoud afgeleverd. Na zestig minuten spelen staat het 3-1 voor VV Berkum. Met de hoofdprijs binnen handbereik lijkt het bekersprookje van Veensche boys met het zicht op de haven net te vroeg ten onder te gaan.

De wedstrijd is beslist en Veensche Boys besluit zelfs om geen risico’s te nemen met de belangrijke spelers met het oog op de naderende ontknoping in de competitie. Hierdoor wordt de wedstrijd niet meer spannend en weet VV Berkum voor het eerst in haar geschiedenis beslag te leggen op de Districtsbeker. Als je de vreugde ziet bij de supporters weet je toch één ding wel zeker. De Nederlandse districtsbeker is een echte hoofdprijs.

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %