Actueel

Bekerfinale 2019: Honger, passie en veel pyro!

Zondagmiddag 5 mei. Half twee in de middag en het is gezellig druk op de Arena boulevard. Duizenden Ajacieden staan in een flets lentezonnetje te wachten op de voor hen aangewezen clusters. Klaar voor weer een finale. Maar in tegenstelling tot de eerdere finales van de laatste weken is dit er een waar we een prijs mee kunnen pakken. En na vijf jaar zijn we hongerig. Waar ik de finales tegen PEC en FC Twente als een voorproefje zag voor de kampioenswedstrijd later die week, wil ik nu gewoon met die dennenappel terug naar Amsterdam. Nog enkele uren en één tegenstander scheiden ons van de eerste prijs in vijf jaar. Klaar voor een heerlijke finale!

Combi

Het vervoer van vijftienduizend Ajacieden is een zes uur durende logistieke operatie. In totaal acht treinen en ruim tweehonderd bussen rijden in verschillende clusters met allemaal een eigen vertrektijd van de Johan Cruijff Arena naar de Rotterdamse Kuip. Zelf hebben we gekozen voor buscluster vier. Het voordeel van voorrang bij de verkoop is dat je als groep massaal hetzelfde buscluster kunt kiezen. De jaren van zo vroeg mogelijk in de Kuip zijn hebben we wel gehad, dus lekker instappen tussen kwart over twee en drie zodat we ruim een uur voor de match binnen zijn.

De fouillering lijkt grondig en m’n kaart wordt gecontroleerd aan de hand van m’n identiteitskaart. Onderweg verbazen we ons wederom over het volledig lam leggen van de A4. Bij de afslag Nieuw-Vennep wordt een automobilist bijna staande gehouden omdat hij op de uitvoegstrook de laatste bus van het cluster rechts dreigt te passeren. In Den Haag staan de agenten bij elk tankstation en zelfs in het gras bij viaducten. Het levert wel een prachtig plaatje op, die tientallen bussen op een verder lege snelweg door het zuid-Hollandse landschap.

Litteken

Na anderhalf uur rollen we Rotterdam zuid binnen en parkeren we op de Olympiaweg. De grond rondom de nieuwbouw van Varkenoord wordt Amsterdams geweid en de eerste stickers worden geplakt. We wandelen naar de Kuip en lopen richting de tunnel die ons jaren geleden naar het uitvak bracht. De tunnel is blauw beplakt met de logo’s van de laatste tien bekerwinnaars. Daar staan we maar één keer tussen. En dan ook nog als winnaar van een dubbele ontmoeting met Feyenoord. Het wordt de zesde finale waar ik bij ben. Overwinningen op PSV, AZ en Feyenoord en nederlagen tegen Twente en PEC. Die tegen PEC is inmiddels vijf jaar geleden. Een wedstrijd die veel heeft veranderd in de Amsterdamse supporterswereld. De hoge netten achter beide goals zijn als een litteken in veel Amsterdamse supportersharten. VAK410 ik mis je.

Ergens in onze bus ligt de grens tussen korte zijde en lange zijde. Wij krijgen kaarten voor Z1 en staan dus lekker dicht op het veld, net op de lange zijde. Een mooi plekkie om de tifo acties goed te bekijken. De Ajax zijde van het stadion is een half uur voor wedstrijd zo goed als vol. Een deel van de bijna negentien duizend Willem II supporters was door files laat of zelfs te laat voor de aftrap. Supporters die twee heerlijke doeken hebben gemist.

Kunstwerken op canvas

Aan Willem II zijde pakt men uit met een doek over de hele breedte van de korte zijde en zo hoog dat het zowel de eerste als tweede ring bedekt. Het is het bovenlichaam van een juichende speler van de tricolores, gehuld in Willem II shirt en met gebalde vuisten. Op de achtergrond in zwart met goud het logo van Willem II. Aan Ajax zijde een doek dat vanaf de balustrade van de tweede ring tot halverwege de eerste ring rijkt. Met wit rood witte letters de tekst ‘Je krijgt op je Kanis’ met op de achtergrond het oude logo van Ajax met de bijpassende gebalde vuisten. Ondanks dat we aan die kant van de Kuip, door de lexaan wanden van het uitvak niet zo’n groot doek kunnen showen, weer een heerlijk doek. Deze strijd is op punten gewonnen door Willem II.

Vuurwerk

De laatste jaren staan bekerfinales garant voor pyro. Ook dit keer was er weer het nodige vuurwerk dat haar weg door de honderd procents controles had weten te vinden. Aan Ajax zijde stonden enkele Ajacieden al minutenlang met fakkel in de handen te wachten op het beginsignaal. Toen de doeken weg waren werden op de eerste ring tientallen fakkels ontstoken. Alles bleef netjes op het vak en het levert fantastische plaatjes op. Bij een finale moet vuurwerk gewoon kunnen. Gooien naar mensen of op het veld is uiteraard onbespreekbaar, maar geef supporters de ruimte om verantwoord met vuurwerk om te gaan. Wijs vakken en verantwoordelijken aan en geef supporters de ruimte. Schrijf geen rapporten over supporters, maar ga in gesprek mét supporters.

Diezelfde supporters laten zich vanaf het begin vocaal met vlagen massaal gelden. Finales zijn sfeertechnisch vaak wat minder. Je staat in een anders stadion, op een andere plek en vaak met andere mensen om je heen. Beide korte zijdes doen weinig voor elkaar onder. Willem II heeft de parterre gevuld met de fanatiekste supporters die allemaal gehuld zijn in zwart shirt met witte opdruk. Het levert hele vette beelden op als die zijde van het stadion omarmd staat te springen. Aan Ajax zijde is de geluidsinstallatie meegenomen en torenen de bekende gezichten boven de fanatieke vakken uit. Ons clublied galmt uit tienduizenden kelen door de Kuip. Kippenvel.

Wedstrijd

De strijd tussen beide supportersgroepen is het eerste half uur net zo spannend als die op het veld maar kwalitatief een stuk hoogstaander. Op het veld gebeurt namelijk weinig. Ajax trekt het spel naar zich toe, creëert wat kansen en Willem II loert op de counter. Huntelaar en Isak krijgen grote kansen en verder zijn er wat schoten uit de tweede lijn. Tot, na een dik half uur, Ajax een aantal corners krijgt. Een voorzet van rechts schampt het hoofd van Blind en de bal valt onder de keeper door en hobbelt over de lijn. BAM! De helft van de Kuip ontploft. Twee ringen deinende Ajacieden in Rotterdam zuid.

Tijdens het juichen een blik op de scheids die met de VAR In gesprek is. Gözübüyük wijst naar de middenstip. Nog een keer juichen. We staan voor. Nu door. En die boodschap nemen de spelers zich ter harte. De volgende aanval is er een uit het boekje. Kristensen, Mazraoui en Ziyech krijgen de bal na verschillende driehoekjes bij Huntelaar. Huntelaar draait zich vrij en schiet met links beheerst in de verre hoek. JAAAAA! 0-2! Vlak voor rust. Nog tijdens het feest van de 0-1 ontploft de Kuip nog een keer. Nu valt ook de andere kant van het stadion voor het eerst stil. Niet gek ook na twee tegengoals in drie minuten. We blijven feesten tot aan de rust. 0-2 bij de thee.

De baas

Na de rust gaat Ajax door met aanvallen. Vocaal zijn de Ajacieden inmiddels de baas in de Kuip. Willem II zet een aantal keer massaal aan, maar je merkt wel dat voor een deel van de Tilburgers het resultaat belangrijker is dan de trots op de al gehaalde prestatie. Dat geldt niet voor de eerste ring vakken, die waarschijnlijk uit KingSide en andere fanatieke supporters bestaan. In de vijftigste minuut komt er een doek tevoorschijn aan Ajax zijde. ’18-19: Een kleurrijk seizoen’. Het doet me denken aan de Colour Chaos actie op VAK410. Tientallen gekleurde rookpotten begeleid door een bijpassend tekstdoek.

Net na de zestigste minuut blijkt het vermoeden te kloppen. Op de eerste rij staan tientallen Ajacieden met rookpotten in hun handen. Een steeds dikker wordende rookpluim trekt het strafschopgebied van Willem II binnen en het veld over. De wedstrijd wordt twee minuten stil gelegd om de ergste rook weg te laten trekken. De weergoden laten zien het een prima actie te vinden. Een enorme hagelbui, gecombineerd met een zonnetje zorgt voor een driedubbele regenboog. 18-19: Een kleurrijk seizoen!

Beslissing

Op het veld gaat Ajax inmiddels door met kansen creëren. Het is Huntelaar die de beslissende goal maakt. Voor de derde keer vliegen we elkaar in de armen. 0-3. De Dennenappel is binnen! Enkele minuten later zorgt Kristensen met een van de weinige goede ballen van de dag voor de 0-4. De Kuip trilt onder de feestende Ajacieden. Ajacieden die in de tachtigste minuut voor de derde keer voor een pyro show zorgen. Weer zijn het tientallen fakkels die op de eerste ring worden afgestoken en voor een fantastisch plaatje zorgen. Drie vuurwerkshows, drie keer geen gewonden en drie keer mooie plaatjes.

We zouden dit niet moeten veroordelen maar als voorbeeld moeten gebruiken hoe het wel kan. De wrange waarheid zal wel zijn dat het als argument wordt gebruikt om ook de komende jaren geen uitsupporters toe te laten bij de Klassieker. In plaats van bekijken hoe dit vuurwerk binnenkomt of voor een dadergerichte aanpak te kiezen zal de makkelijke weg van de collectieve straf wel weer worden gebruikt. Laten we hopen op bestuurders met lef.

Pogo

De wedstrijd is inmiddels niet meer spannend en wacht op het eindsignaal. De 15.000 Ajacieden op de tribunes draaien zich in de 89e minuut massaal mt de rug naar het veld. Wat volgt is een van de vetste pogo’s waar ik ooit aan heb meegedaan. 15.000 Ajacieden springen omarmd en met de rug naar het veld ritmisch op en neer. Ondertussen negentig minuten lang zingend. Het moet een enorm vet gezicht zijn vanaf de andere kant van het stadion. Minutenlang laten de Ajacieden de Kuip trillen. Als het eindsignaal om iets voor achten klinkt rennen de Ajacieden juichend over het veld en vallen de Tilburgers teleurgesteld op de grond. Ajax wint de finale met 0-4. Aan de prijzendroogte van vijf jaar komt een einde. Onder luid applaus krijgen de Willem II’ers hun witte badjas uitgereikt. De Ajacieden leggen hun rode badjas meteen op een stapel en krijgen van Tomasz Galasek de beker overhandigd. Terwijl Blind en de Ligt een sprint inzetten naar de Ajax kant lopen de Willem II’ers een ronde langs hun fans. Een groot deel daarvan is blijven wachten en applaudisseert voor hun team. Zodra de spelers hun ronde hebben gemaakt stroomt die helft van de Kuip snel leeg. Een juichende massa Ajacieden achter latend.

Honger

Onderweg naar bus worden high fives en knuffels uitgedeeld. Supporters naar de treinen houden links aan en wij volgen de pijlen rechts. Bus 429 opzoeken en naar huis. Een terugreis die nog een uur op zich laat wachten. Door een wegafsluiting worden we binnendoor via Gouda gestuurd, waardoor we rond half elf weer in Amsterdam zijn. Acht en een half uur na het instappen lopen we voldaan en met de beker van P2 naar de parkeergarage onder de Arena. We zien rechts een groep feestende Ajacieden de spelers welkom heten. We laten deze spontane huldiging voor wat het is en stappen de auto in. Nagenietend van een heerlijke bekerfinale en vooruitkijkend naar de komende weken. Nog zeker drie finales en misschien wel vier. Want die eerste prijs is dan binnen, de honger blijft. Woensdag met 54.000 Ajacieden alles geven. Alles om het unieke te presteren. Alles voor de Champions League finale.

Ruim 7.000 mensen bekeken ons verhaal op Instagram. Geniet nog even na met nóg meer supportersbeelden.

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE4MDQ1NDcyODkxMTA2MTg5/?igshid=u63kmz0mlkdp

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %