Actueel

Barcelona Feminí winnen de UEFA Women’s Champions League finale

“Whenever people say women’s soccer, I want to correct them to say soccer”. Deze quote is afkomstig van de Amerikaanse voetbalster en groot prijzenpakker Alex Morgan. De Verenigde Staten is in het vrouwenvoetbal al jaren een instituut. Binnen dat team is aanvalster Alex Morgan één van de absolute sterren. De Messi van het vrouwenvoetbal. Een speelster die niet had misstaan in het team van de FC Barcelona Femení tijdens deze UEFA Women’s Champions League Finale.

Hoog tijd dan ook om te onderzoeken of de quote van Alex Morgan terecht is en wij alleen nog moeten kijken naar het voetbal zelf. Geen onderscheid meer tussen mannen en vrouwen. Het ideale moment om ons hierin te verdiepen is de finale van de UEFA Women’s Champions League 2023 in eigen land. Het Phillips stadion in Eindhoven, normaal de vaste thuishaven van PSV, is het decor voor de finale. Afgelopen 3 juni dus het strijdtoneel tussen de beste twee clubs van Europa.

Voor het eerst in de geschiedenis van de UEFA Women’s Champions League Finale is de finale uitverkocht. Bijna 34.000 toeschouwers komen op deze bijzondere wedstrijd af. Zowel neutrale toeschouwers maar ook fans van ver buiten de landsgrenzen. Komen naar Eindhoven om één van beide teams hartstochtelijk toe te juichen. En dan is de knappe Alex Morgan nog niet eens van de partij (zij speelt in de VS bij San Diego Wave). Wellicht was het stadion wel dubbel uitverkocht.

Eindhoven draait warm

Een aantal dagen voor de wedstrijd is al volop Champions League sfeer te proeven in Eindhoven. Het stadion is door de UEFA overgenomen en in Champions League stijl gebracht. Overal in de stad hangen vlaggen die aangeven dat deze wedstrijd gespeeld wordt. In Eindhoven is geen hotelkamer meer te boeken, of het is een kamer voor een prijs die extreem hoog is.

In de stad is het al vroeg gezellig druk. Liefhebbers, supporters en bobo’s schuifelen door elkaar. Een bonte stoet aan voetbalshirts in de clubkleuren van beide teams. De terrassen zitten vol, ook door het mooie weer. Supporters bereiden zich voor op een mooie finale in een heerlijke ambiance.

Giganten in het vrouwenvoetbal

Dat is ook niet meer dan logisch als twee giganten in het Europese vrouwenvoetbal tegenover elkaar staan. FC Barcelona Femení, het vrouwen team van de grootmacht uit Barcelona tegen het Duitse VFL Wolfsburg. Barcelona als recent winnaar van de Champions League (2021), dat het opneemt tegen de ploeg die alweer 10 jaar geleden twee keer jaar op rij (2013 en 2014) de beste van Europa was.

Net als de mannenploeg van Barcelona wisten de vrouwen dit seizoen het landskampioenschap binnen te halen. De vrouwen van Wolfsburg kwamen dit jaar niet verder dan een tweede plaats achter Bayern München. Overigens een prestatie die veel beter bleek dan de mannen uit Wolfsburg die op een achtste plaats en zonder enig succes eindigden. Beide teams in de top van hun eigen competitie en in goede vorm. Dat belooft op voorhand een mooie finale te worden.

Road to the final Barca

Het Champions League avontuur van de FC Barcelona Femení begint in de groepsfase. De dames van Barca kennen een soepele groepsfase in een poule met Benfica, Rosengård en Bayern München. Van de 6 wedstrijden worden er 5 gewonnen en met name de 9-0 thuisoverwinning op Benfica maakt indruk.

Na de groepsfase staat de tweestrijd met, het tot dan toe in het vrouwenvoetbal anonieme, AS Roma op het programma. De uitwedstrijd in Rome wordt met 0-1 gewonnen en in een historische wedstrijd in Camp Nou wordt de klus geklaard. Maar liefst 50.000 toeschouwers moedigen de ‘Blaugrana’ dames aan en zien de thuisploeg overtuigend winnen met 5-1.

In de halve finale wacht het sterke Chelsea FC op Stamford Bridge. Door een snelle 0-1 weet Barcelona een mooi resultaat te bereiken en staan zij met één been in de finale. Opnieuw is Camp Nou het podium. Liefst 72.000! toeschouwers zien een spannende wedstrijd die uiteindelijk eindigt in 1-1. Genoeg voor een plek in de UEFA Women’s Champions League Finale.

Road to the final VFL Wolfsburg

Ook de dames van VFL Wolfsburg stromen direct de groepsfase in en worden ingedeeld in groep B. Met op het oog een minder zware groep met het Oostenrijkse St. Pölten, AS Roma uit Italië en het Tsjechische Slavia Praag. De ‘She-Wolves’ weten deze groep eenvoudig te overleven met 14 punten.

Na de poulefase wacht het Franse Paris Saint Germain. Het is de Nederlandse Dominique Janssen die een strafschop benut waardoor de Duitsers met 0-1 weten te winnen in het Parc des Princes. De return in Wolfsburg eindigt in 1-1, genoeg om door te gaan naar de halve finale.

In de halve finale staat een absolute kraker op het programma tegen het Londense Arsenal. De bloedstollende thuiswedstrijd eindigt in 2-2 en de return in het Emirates Stadium moet de beslissing brengen. In Londen spelen beide teams voor ruim 60.000 toeschouwers en ook deze wedstrijd eindigt in 2-2. Uiteindelijk trekken de dames van VFL Wolfsburg de wedstrijd naar zich toe en weten ze met 2-3 te winnen. Daarmee verzekeren ook de ‘She-Wolves’ zich van een plek in de finale.

Gemoedelijkheid

De sfeer in en rondom het stadion is gemoedelijk. Al ruim voor de wedstrijd stroomt de stad en het stadionplein vol en zien we een bonte stoet aan kleuren. Supporters in het felgroen van Wolfsburg, maar vooral het ‘blaugrana’ (granaatrood – blauw) van Barcelona.

Wat opvalt is nog steeds de enorme hoeveelheid Barcelona shirtjes met Messi achterop. De kleine dribbelaar heeft al een aantal jaren geen Champions League finale meer gespeeld, maar is nog altijd enorm populair. Met name onder de vele Nederlandse jongens en meiden bij deze wedstrijd.

Geen verplichte (bus)combi’s, geen collectieve straffen en al helemaal geen stakingsacties voor rondvliegende bierbekers. Maar zoals het hoort bij Europese finales twee feestvierende supportersgroepen aan beide kanten van het stadion. Met daartussen vooral heel veel Nederlanders die er ook bij willen zijn.

Sfeer

De sfeer in het stadion is uitstekend en voelt een beetje alsof we een aantal jaren teruggaan in de tijd. Terug naar de tijd dat een Nederlandse supportersenclave het succesteam van bondscoach Sarina Wiegman iedere wedstrijd weer hartstochtelijk aanmoedigde op het WK vrouwenvoetbal in 2019 in Frankrijk.

Een half uur voor de wedstrijd is het al lekker druk in het stadion. Voor de wedstrijd wordt een mooie show georganiseerd met als hoogtepunt wat vuur, opzwepende muziek en een vlaggenshow.

De clubliederen van beide clubs doen de rest en worden hartstochtelijk meegezongen. Beide supportersgroepen maken er ook tijdens de wedstrijd een feest van in het stadion. Met respect naar elkaar. Geen pyro, wel een party.

Nederlands tintje

Ondanks dat er geen Nederlandse club in de finale staat heeft deze wedstrijd een flinke Nederlandse inbreng. In het team van FC Barcelona Femení spelen geen Nederlandse dames en zitten deze ook niet in de selectie. Bij de Duitse tegenstander is wel sprake van een flinke Oranje inbreng met 3 Oranje Leeuwinnen. Dat is ook goed te horen in het stadion. Ondanks dat de meeste Nederlandse fans een lichte voorkeur hebben voor Barca wordt iedere goede actie van de ‘Duitse’ leeuwinnen met gejuich ontvangen.

In deze wedstrijd is er ook een hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse Franca Overtoom. De assistent-scheidsrechter, ook actief in het Nederlandse betaalde voetbal, completeert het arbitraal trio. En heeft daarmee een fantastisch affiche te pakken.

Historische comeback

We zien een historische finale in de UEFA Women’s Champions League met een uniek scoreverloop. De Champions League finale bij de mannen is al jaren vooral een berekenend schaakspel met kleine uitslagen. In de strijd om de ‘Cup met de kleine oren’ is dat echter zeker niet het geval. De Barcelona Feminí beginnen sterk aan de wedstrijd en krijgen direct enkele kansen. Maar al na vier minuten ligt de bal aan de andere kant van het veld in het net. Met de eerste counter van de ‘She Wolves’ is het gelijk raak en staan de Duitse dames al op 0-1.

Dat verandert niets aan het spel. Barca valt aan. De Duitse dames verdedigen. Attractief spel, maar het levert weinig op. De Duitse defensie piept en kraakt maar staat als een huis. Vlak voor rust slaan de ‘She Wolves’ opnieuw uit het niets toe en door een rake kopbal en dan staat er ineens een 0-2 stand op het scorebord. Beide kampen weten niet wat ze overkomen. Het Duitse legioen viert het feest al en hebben het gevoel dat de buit binnen is. De fans van Barca staren vooral vol ongeloof. Zoveel sterker en dan toch met een 0-2 achterstand de rust in.

Vlak na rust ontploft het stadion als de Barcelona Femení op weergaloze wijze de stand met twee doelpunten binnen twee minuten weer gelijktrekken. Nu zijn het de Duitsers die muisstil zijn en het bijna niet kunnen geloven. De ‘blaugrana’ kant van het stadion viert feest en voelt dat meer niet uit kan blijven.

En dat gebeurt ook. Met vers bloed in het team trekken de Barcelona Femení de wedstrijd nog meer naar zich toe. De Duitse dames zijn helemaal de weg kwijt en komen er niet meer uit. De ene na de andere soepel lopende aanval wordt ingezet en uiteindelijk is het Fridolina Rolfö die de bevrijdende 3-2 maakt. Het stadion ontploft en op de tribune vallen supporters elkaar in de armen. Nederlanders, Spanjaarden het maakt niet. Ze vieren samen feest.

Soeverein spelen de Spaanse dames de wedstrijd uit en na het laatste fluitsignaal van de uitstekende scheidsrechter kan het feest beginnen. De Duitsers blijven teleurgesteld en met lege handen achter. De Barcelona Femení zijn opnieuw de beste van Europa en dat mag gevierd worden. Na de huldiging op het veld, inclusief respectvolle erehaag van de tegenstander, kan de ‘Cup met de kleine oren’ de lucht in.

 

Just women’s football

Heel benieuwd wat Alex Morgan van deze finale zou vinden. Absoluut waar. Het vrouwenvoetbal heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. In spel en in populariteit.

Maar laten we vooral het vrouwenvoetbal en het mannenvoetbal uniek houden. Juist daar zit de kracht van het vrouwenvoetbal. Attractief, misschien wel wat naïef, maar zeker niet het berekenende resultaat wat we maar al te vaak zien om te winnen. Gewoon volle bak gaan, de Barcelona Femení deden dat negentig minuten lang. Dit is voetbal vanuit plezier en passie. Precies zoals het bedoeld is. Dus beste Alex Morgan, houd het vooral bij “just women’s football” want juist daar ligt de kracht en de populariteit van het vrouwenvoetbal. En iedereen die nog twijfelt, ga eens een wedstrijd vrouwenvoetbal kijken en laat je verrassen.

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Mijn hart gaat sneller kloppen van het schrijven over Engels voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder. Daarnaast heb ik een gezonde interesse in de (financiële) achtergronden van de grootste clubs en competities. Doe ik daar graag onderzoek naar om vervolgens een mooi artikel over te schrijven.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %