Welke club speelde ooit in de Serie A en speelt vandaag de dag in de PRVA HNL? Het zou zomaar de allesbeslissende vraag in een voetbalquiz kunnen zijn. Het antwoord is, zoals jullie in de titel al hebben kunnen zien, HKN Rijeka. Hoewel de huidige naam weinig binding met het verleden heeft, is de club ooit gestart als het Unione Sportive Fiumana. 

HNK Rijeka

HNK Rijeka ontstaat op het moment dat het fascistische Italië grondgebied moet inleveren na de Tweede Wereldoorlog. De Italiaanse club verandert het Italiaanse Unione Sportive Fiumana in het Kroatische Riijeka. Op dat moment speelt het al meer dan veertig jaar in het magische Stadion Kantrinda. De thuishaven, gelegen tussen de Adriatische Zee en een prachtige rotspartij, heet tot 1946 het Stadio Comunale del Littorio. 

 

De stad Rijeka zelf is prachtig. De havenstad, welke qua populatie de derde stad van Kroatië is, is het beginpunt van een geweldige kustlijn. Van Rijeka tot aan Dubrovnik is het genieten van adembenemende uitzichten. Aan de kust liggen steden als Split, Zadar en Dubrovnik. Deze plaatsen zijn nog zo authentiek, dat zelfs de hitserie The Game Of Thrones hier is opgenomen

Geschiedenis

HNK Rijeka kent een lange geschiedenis. De club wordt opgericht in het Koninkrijk Italie als Unione Sportive Fiumana. Ondanks een jaartje op het hoogste niveau was een noemenswaardige rol in het Italiaanse calcio nooit weggelegd voor Fiumana. Na de oorlog verandert de naam in SD Kvarner. De havenstad ligt namelijk in de baai van Kvarner. In het eerste seizoen in de Joegoslavische competitie, degradeert de club meteen naar het tweede niveau. In 1958 promoveert de club, die inmiddels HNK Rijeka wordt genoemd, naar het hoogste niveau. Verder dan een tweede plaats en twee bekerwinsten komt het niet in Joegoslavië.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië grijpt Dinamo Zagreb de macht in Kroatië. In 2017 wordt Rijeka, na elf opeenvolgende kampioenschappen, kampioen van Kroatië.

Kantrida

Het stadion Kantrida is in 1913(!) opgeleverd. Het strijdtoneel ligt tussen de Adriatische zee en een berg in. Het oogt daarom, ondanks de sintelbaan, erg intiem. In de beginjaren wordt het stadion vooral gebruikt door lokale voetbalclub HSK Victoria. Pas veertien jaar later gaat Fiumana, het huidige HNK Rijeka, erin voetballen. In 1990 wordt in de wedstrijd tegen Osijek het toeschouwersaantal record verbroken. Er zitten die dag meer dan 22.000 supporters op de tribunes. Vanaf 1990 wordt er ook door het nationale elftal gespeeld in het mythische stadion. Momenteel wordt het stadion, doodzonde, verbouwd tot een LEGO-stadion.

Armada Rijeka

Het leger van Rijeka wordt in 1986 opgericht door dertig jonge mannen. Het eerste spandoek is zichtbaar bij de halve finale van de Joegoslavische beker in 1987. Enkele maanden later vertrekken er vierduizend supporters met de trein van Rijeka naar Belgrado. Het is een treinreis die anno 2019 een dag duurt. In hetzelfde jaar volgen er ook confrontaties met Hajduk Split. Het tekent de opkomst van de Armada door , op dat moment, Joegoslavië en Europa.

In de seizoenen die volgen maakt de Armada naam en faam op zowel de tribunes als in de straten van Joegoslavië. Er groeit een grote haat naar steden als Zagreb en Split, maar nog meer naar clubs uit Belgrado en Sarajevo. Het leger van Rijeka trekt overal heen en laat een spoor aan vernieling over. De pyroacties met meer dan 200 fakkels bij de Sloveense bekerfinale van ’94 is een groot hoogtepunt. In 2017 bestaat de ultragroepering 30 jaar en wordt er groots uitgepakt. De Armada is vandaag de dag een ultragroep met respect uit heel Europa.

Foto archief

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.