Actueel

Architect van zijn eigen afscheid

Een stadion dat jarenlang leeg stond met je medesupporters binnen een aantal maanden zó opknappen dat je er je eigen afscheidswedstrijd kan spelen? Petr Svancara van FC Zbrojovka Brno deed het!

Het was zijn grote droom. Afscheid nemen in het Za Lužánkami. Het stadion dat sinds 2001 is verlaten, wordt door veel supporters nog steeds gezien als dé thuishaven van de club. Door het stadion nieuw leven in te blazen, wilde Svancara aantonen dat de club in het Za Lužánkami thuishoort. Vanaf het moment dat hij zijn idee kenbaar maakte, ontving Svancara enorm veel enthousiaste reacties en vooral hulp van medesupporters waarmee hij geld inzamelde en sponsors. En die waren hard nodig.

Ruim veertien jaar lang was het stadion dat met 50.000 plaatsen ooit het grootste was van Tsjechië (en Tsjechoslowakije) overgeleverd aan de grillen van moeder Natuur. Met hulp van bedrijven en honderden supporters werd het stadion aangepakt. Er kwam een nieuwe grasmat en een groot deel van de bomen die inmiddels op en door de tribunes heen groeiden, werd verwijderd.

Ondertussen riep Svancara de hulp in van Marek Fiser die zich al langer sterk maakt voor de renovatie van het stadion en daarvoor zelfs de lokale politiek in is gegaan. “Jarenlang werd er door de politieke partijen gepraat over het stadion maar er gebeurde niets. De afscheidswedstrijd was een perfect middel om nog eens te laten zien dat de club in het Za Lužánkami thuishoort.”

Het beste bewijs daarvoor werd dus op zaterdag geleverd. Binnen een paar maanden is een groot deel van het stadion in ere hersteld en kunnen 25.000 supporters plaatsnemen op de tribunes die ze zelf gerenoveerd hebben. Met enorme doeken en een enorme pyroshow kreeg Svancara het afscheid waarvan hij zelf de architect was. Tijdens de wedstrijd speelde een bont gezelschap van (oud)spelers, ijshockeyers en acteurs mee en ook de burgemeester van Brno en Fiser stonden op het veld.

https://www.youtube.com/watch?v=bQM5vN8ebR0

Wat zaterdag het einde betekende voor de carrière van Petr Svancara kan mogelijk een nieuw begin markeren voor het Za Lužánkami. Fiser: “Sinds twee weken is er werkgroep ingericht door de gemeente die de mogelijkheden moet bekijken. Er liggen weer nieuwe plannen om het stadion te renoveren. Met het geweldige succes van afgelopen zaterdag kunnen die ontwikkelingen nu wel eens in een stroomversnelling raken.”

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %