Nederlandse clubs in Europa

Ajax komt eraan, Londen is in paniek!

Hoe een cynische tweet binnen 24 uur door alle grote media als nieuws wordt gebracht en hoe een Engelse wedstrijd wordt verplaatst. Hoe de UEFA supporters naait en hoe supporters de regie terug pakken. Londen is in paniek. Ajax komt eraan!

Valencia uit

Wat is de aanleiding? Op 2 oktober speelt Ajax in Valencia de Champions League wedstrijd tegen de plaatselijke CF. De 2.377 meegereisde Ajacieden nemen Valencia over. Zowel in de stad, als met de corteo naar het stadion als in het uitvak zijn ze de baas over Valencia. Toch weet de UEFA een stok te vinden om mee te slaan. Er circuleert een filmpje van een tiental supporters die elkaar treffen buiten het stadion en er schijnen stoeltjes kapot te zijn. De inmiddels door heel Europa bekende pogo wordt als schuldige aangewezen. Sfeer moet je natuurlijk ook niet willen in een stadion. Zitten en bek dicht is het devies. Voor de UEFA reden de zaak voor te leggen aan haar eigen tuchtcommissie.

17 oktober 2019. Een datum die rood omcirkelt in menig Ajax agenda staat. De dag dat het vergaderclubje van de UEFA bij elkaar komt om de aanklachten tegen clubs in de Europese toernooien te bekijken. De pagina ‘Disciplinary updates’ wordt menig keer ververst en om kwart over zes valt de boodschap toch vies tegen: “for the acts of damages and crowd disturbances, to ban AFC Ajax from selling tickets to its away supporters for its next UEFA competities match”. 15 man die vechten buiten een stadion. Stoeltjes die aantoonbaar kapot waren voor de wedstrijd. Twee drogredenen om duizenden Ajacieden die helemaal niets hebben misdaan een trip naar Londen af te pakken.

Londen

En met London is de tweede frustratie genoemd. Want of het bewust is kunnen we nooit bewijzen, maar hoe groot is de kans dat Rode Ster Belgrado wordt gestraft en niet naar hun uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur mag, dat Eintracht Frankfurt twee wedstrijden aan de broek krijgt en daardoor niet naar Arsenal mag en dat Ajax niet naar Chelsea mag. Drie clubs die worden gestraft. Drie wedstrijden in Londen. En dat in de weken voor en na de oorspronkelijke Brexit datum van 31 oktober.

Menig supporter reageert zijn of haar frustratie af op social media. Ook ik heb goed de pest in. Eens kijken hoe we de zaak op kunnen naaien. Door de Groundhopper app scrollend zie ik dat Leyton Orient die dag een thuiswedstrijd speelt tegen de U21 van Brighton and Hove Albion. Jaren geleden hebben we de politie in Eindhoven eens op stang gejaagd nadat ze ons een buscombi verboden en we PSV uit daardoor niet mochten bezoeken. De vrijdag ervoor waren tientallen extra agenten ingezet bij FC Eindhoven tegen Jong Ajax en de zaterdag speelden tientallen Ajacieden een kat en muisspel met de Eindhovense politie. Niets vernield. Geen vechtpartij gezien. Gewoon inchecken of een fotootje op social media en het kostte de politie een veelvoud aan capaciteit dan gewoon die buscombi toestaan.

Leyton Orient

Zo ook de politie in Londen. De tweet waarin ik Leyton Orient vraag of ze 2.000 kaarten beschikbaar hebben wordt honderden keren gedeeld en geliked. Nederlandse media als VTBL en clickbait voetbalblogs nemen het bericht over. Ook Engelse media beginnen het verhaal te copy pasten en binnen 24 uur koppen grote media als Sky News, The Daily Mail en zelfs CNN dat ‘duizenden Ajacieden onderweg zijn naar Leyton Orient’. Zelfs de club nam contact met me op en was bereid een mooie avond te organiseren.

Maar ook fanatieke supporters van the O’s namen contact met me op. Of we hun B team Boycott wilden respecteren. Ze spelen die dag namelijk voor de Football League Trophy. Zij protesteren met de boycot tegen de toetreding van de U21 teams van de Premier League clubs in de Football League Trophy. Een beker die oorspronkelijk is opgezet voor de League one en League two teams, het derde en vierde niveau van Engeland. Een wens die we uiteraard respecteren. Fanatieke supporters zouden elkaar veel meer moeten steunen in onze gezamenlijke strijd tegen de steeds verdere vercommercialisering van ons geliefde spelletje.

Angst

Maar ondanks dat we nooit van plan zijn geweest een mooie club als Leyton Orient te gebruiken, of de actie van hun fanatieke supporters te dwarsbomen, loopt het de Londense politie dun door de broek. Vanmiddag werd dan ook bekend dat op last van de politie de wedstrijd is verplaatst van dinsdagavond naar woensdagavond. Meteen maar een bedank tweetje eruit gegooid. Nu hebben we een dubbel programma. Dinsdag Chelsea tegen Ajax in een van de vele Londense pubs, en op woensdag naar Leyton Orient tegen Brighton Hove Albion! En of we naar die wedstrijd gaan? Lijkt me niet. Maar we gaan naar Londen. Hotels en vluchten zijn geboekt, dus laten we er maar een mooie trip van maken.

Ajax in Londen

En wat de plannen zijn? Dat zien we wel. Er zijn genoeg pubs en voetbalwedstrijden die dagen in Londen. Zolang de autoriteiten supporters blijven straffen voor iets wat ze niet hebben gedaan, waar ze niet tegen in beroep kunnen en op belachelijke termijnen zullen supporters terug blijven slaan. Zo was Rode Ster Belgrado met honderden vertegenwoordigd in de thuisvakken van het Tottenham Hotspur Stadium. Zonder een strobreed in de weg te worden gelegd steunen hun de club vocaal.

Ook wij Ajacieden zullen over tien dagen een mooi alternatief programma zoeken in Londen. En ga er maar vanuit dat de Frankfurt supporters straks ook gewoon naar Londen reizen. Supporters zullen terug slaan. Voor het spelletje waar we zoveel van houden. Voor de passie die ze ons nooit af zullen pakken. Tot over een kleine twee weken. Dan vanuit Londen. Want Londen is in paniek. Ajax komt eraan!

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %