Nederlandse clubs in Europa

UEFA straft Ajax opnieuw

Op woensdag 17 oktober kwam de UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body (CEDB) bijeen om te vergaderen over de eventuele straffen van clubs die in strijd waren met de UEFA-regelementen. Ajax werd wederom beboet door de UEFA, vanwege het gedrag van de supporters in Valencia.

De UEFA en Ajax zijn niet bepaald een goed huwelijk. Vorig jaar konden beiden het ook al niet goed met elkaar vinden en kreeg Ajax geregeld boetes en voorwaardelijke straffen. Die straf hield in als ook maar één Ajax-supporter zich niet zou gedragen, de eerstvolgende Europese-uitwedstrijd het uitvak leeg moest blijven. Een kwestie van tijd dus en in Valencia ging het dan klaarblijkelijk mis. Ajax mag op 5 november geen uitsupporters meenemen naar Londen.

Beschuldigingen
Het officiële statement van de UEFA luidt:
UEFA Champions League groepsfase wedstrijd tussen Valencia CF en AFC Ajax (0-3), gespeeld op 2 oktober in Spanje

Aanklachten tegen AFC Ajax:

  • Handelingen tot schade
  • Stoornissen van de supporters
  • Onjuist gedrag van het team

Besluit
De controle-, ethiek- en tuchtorganisatie heeft besloten:

  • AFC Ajax een boete te geven van € 50.000 en daarbij AFC Ajax verbieden tickets te verkopen aan zijn uitsupporters voor de eerstvolgende UEFA-wedstrijd
  • Het verbod om tickets te verkopen aan zijn uitsupporters voor deze extra wedstrijd wordt opgeschort voor een proeftijd van één (1) jaar;
  • AFC Ajax binnen 30 dagen contact op te nemen met Valencia CF voor de afwikkeling van de schade veroorzaakt door haar aanhangers;
  • AFC Ajax een boete van € 18.000 op te leggen voor het ongepast gedrag van het team.

Bizarre sancties
Het meest frappante is dat Ajax zelfs een boete van € 18.000 krijgt vanwege het ongepaste gedrag van de spelers. De ploeg van trainer Erik Ten Hag kreeg destijds zesmaal geel.
Ajax heeft om aanvullende informatie gevraagd bij de UEFA. Daarna wordt gekeken of er een hoger beroep wordt aangetekend.

Supporters
Voor Ajax-supporters is dit misschien wel de beste wedstrijd om zonder uitvak af te reizen naar Stamford Bridge. Er was namelijk maar een klein deel van het uitvak welkom (750) op last van de Londense politie. Bovendien startte het Twitteraccount vanpogototpogo een actie om met 2000 Ajax-supporters de wedstrijd Leyton Orient FC te bezoeken. Leyton Orient, uitkomend in League Two, speelt op Brisbane Road dan de thuiswedstrijd tegen Brighton Hove Albion U21. Aangezien al veel fans vluchten en hotels hebben geboekt, zien ze dit als ideale oplossing.

Het stadion heeft een capaciteit van 9271 supporters. De club uit Londen heeft nog niet gereageerd.

Ondertussen reageerde het uitvak van Ajax in Waalwijk op gepaste manier (zonde van die ene fakkel op het veld). 

 

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %