Voetbal in Zweden

AIK – Hammarby, derby om het kampioenschap

Afgelopen weekend stond de Stockholm derby tussen AIK en Hammarby op het programma. De meest beladen derby van het seizoen en een derby waarbij de sportieve belangen groter zijn dan ooit. Beide ploegen beleven een uiterst succesvol seizoen waar Hammarby de eerste seizoenshelft de koppositie in handen had, na de zomerstop wordt deze overgenomen door de rivaal AIK. Met nog 9 speelronden voor de boeg stond AIK aan kop met een voorsprong van 4 punten op nummer 2 Hammarby. Een overwinning voor de thuisploeg zou zorgen voor een vrijwel zeker kampioenschap voor AIK, terwijl een overwinning van Hammarby de spanning om het kampioenschap weer terug zou brengen.

Derby leeft!

Niet verrassend dus dat de publieke belangstelling voor deze wedstrijd ongekend hoog was. Al weken gaat het in Stockholm en omstreken om deze wedstrijd. AIK speelt in de Friends Arena, het nationale stadion van Zweden. Normaal gesproken is het stadion veel te groot voor AIK en is het stadion meestal niet eens half gevuld. Voor deze derby wist AIK voor de allereerste keer het stadion uit te verkopen en het toeschouwersrecord van de club te verbreken. Uiteindelijk zouden 49.034 toeschouwers de wedstrijd bezoeken, geen Zweeds record, want in de jaren 50 wisten een aantal clubs een hoger toeschouwersaantal te trekken.

Er werd vandaag verzameld in Södermalm, het zuiden van Stockholm en het gebied waar Hammarby vandaan komt. Na een paar biertjes werd de bus (nee geen combi) richting de andere kant van de stad gepakt om daarna plaats te nemen in het uitvak. Naast de 5000 supporters in het uitvak, zaten er ook nog duizenden ‘bajen’ supporters op de thuisvakken. Iets wat in Zweden geen enkel probleem is, ook niet in derby’s, zoals het eigenlijk gewoon hoort te zijn. Bij de spelersopkomst een dubbele tifo actie van Hammarby en een pyro met fakkels, rookpotten en strobo’s. Ook aan de overkant bij de ‘Norra Ståplats ’ van AIK was een prachtige sfeeractie te zien. Het was een open wedstrijd vandaag en het spel golfde op het neer met veel kansen aan beide kanten. Een kwartier voor tijd maakte AIK aanvaller Goitom het enige doelpunt van de wedstrijd. Groot feest aan AIK zijde, want de club is de sterkste van de stad en hard op weg naar het kampioenschap. Hammarby moet nu gaan strijden om zich voor het eerst in lange tijd weer te gaan plaatsen voor Europees voetbal.

Dank aan Frank ‘Seggel’ Seggelinck voor een deel van de foto’s!

Beelden

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %