Actueel

Afscheid van het Ludo Coeckstadion

De afgelopen weken hebben we hier op de site veel aandacht besteed aan het Ludo Coeckstadion van het Belgische Berchem Sport. Dit had natuurlijk alles te maken met de naderende sloophamer. Deze sloophamer hing dreigend boven de grootste delen van het Ludo Coeckstadion. Vandaar dat ik de allerlaatste wedstrijd in het originele Ludo Coeckstadion aangreep om het stadion voor het eerst te bezoeken en het stadion vast te leggen voor later. Het werd een emotioneel afscheid met een treurig randje voor de Belgische supporters.

Een historische ground

In 1928 begon Berchem Sport met de bouw van haar Ludo Coeckstadion. Een jaar later werd het stadion officieel in gebruik genomen met een wedstrijd tegen PSV. Het stadion is al jarenlang een favoriet bij alle groundhoppers en voetbalromantici. De oude betonnen gradins achter het doel, de Romeinse boog bij de ingang van het stadion en de majestueze hoofdtribune maakte het stadion tot een ware must-visit voor alle voetballiefhebbers.

In haar beste tijden was het stadion geschikt voor ruim 20.000 supporters. Met de jaren kwam echter ook de achteruitgang. De gradins achter de ene tribune werden gesloten en de zitplaatsen werden aangepast. Het stadion was hiermee nog maar geschikt voor 13.000 supporters. Zoals bij de meeste clubs besloot de clubleiding dus dat het tijd was voor verandering en vooruitgang. Na dit seizoen worden dus de betonnen gradins achter de doelen gesloopt. Tevens zal de kenmerkende boog bij de ingang van de korte zijde worden gesloopt. Berchem Sport verliest hiermee haar meest kenmerkende kwaliteit.

Een emotioneel afscheid

De thuiswedstrijd tegen Knokke FC zou hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijd in het Ludo Coeckstadion worden. Als Berchem Sport de play-offs wist te behalen zou er misschien nog een vervolg komen. Dit leek echter onwaarschijnlijk aangezien Knokke FC op een tweede plek stond en beide directe concurrenten tegen elkaar moesten spelen. Speciaal voor het afscheid van de betonnen gradins en de historische boog hadden de fanatieke supporters van Berchem Sport zich verzameld op de korte zijde in plaats van de lange zijde. Dit leek de spelers van Berchem Sport vleugels te geven. Binnen 20 seconden stond de 1-0 namelijk op het bord en mochten de Berchem Supporters juichen op de betonnen staanders.

De hele wedstrijd was de sfeer uitmuntend en de supporters van Berchem waren duidelijk vast besloten om  van het afscheid een feest te maken. In de 80e minuut ging het echter mis op het veld. Vanuit letterlijk helemaal niets besloot de scheidsrechter om een penalty aan Knokke te geven. Die maakten gebruik van dit buitenkansje en maakte de gelijkmaker. Met degradatie in het achterhoofd zette Berchem Sport alles op de aanval en wist nog dicht bij de winst te komen. In de allerlaatste minuut schatte de keeper van Berchem een uittrap van de keeper van Knokke compleet verkeerd in. De spits van Knokke kon zo doorlopen en voor leeg doel de 1-2 binnen schieten.

Door dit doelpunt was de degradatie van Berchem Sport definitief. Even raakten de gemoederen oververhit. Twee supporters kwamen het veld op en een stuk vuurwerk belandde ook op het veld. Na de wedstrijd keerde de rust weer terug en moesten de supporters zich berusten in hun lot. De spelers en supporters verzamelden zich vervolgends rondom de betonnen gradins achter het doel. Ondanks de degradatie werd er nog minutenland liederen gezongen en werd de spelers een hart onder de riem gestoken. Werkelijk waar schitterend om te zien hoe Berchem Sport omging met degradatie en tegelijk een indrukwekkend afscheid nam van haar geliefde Ludo Coeckstadion.

Foto’s

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %