FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in SpanjeVoetbal in Zuid-Europa

Afbraakplannen in San Isidro

Onze laatste halte op Tenerife is San Isidro. Het eiland heeft heel wat prachtige stadions en het Estadio La Palmera mag zeker niet ontbreken als je toch daar op vakantie bent. In het stadion spelen nu zelfs twee ploegen, dus er is absoluut geen excuus.

Traag begin met verbeten duels

Maar let wel goed op. Over de hele wereld zijn er een boel dorpjes en steden die dezelfde naam dragen. Als je daar dan nog eens de wijkjes bijrekent, loopt het aantal wel heel erg op. In Spanje alleen al is het niet meer op één hand te tellen en als je inzoomt op de Canarische Eilanden zou je je nog kunnen vergissen. In Spanje zijn er ook minstens vier clubs die min of meer dezelfde naam dragen. Hier gaat het dus om CD Raqui San Isidro.

CD Raqui San Isidro is de jongste San Isidro-club. Officieel werd het team in 1969 opgericht (al zal je ook vaak 1970 zien voorbij komen), maar er werden al hevige duels uitgevochten in het dorpje sinds de jaren 50. Raqui (jongens van de buitenwijkjes) en San Isidro (jongens van het dorpje zelf) speelden verbeten “derbies” in de straten aan de ingang van het dorpje. Raqui verloor wat aan kracht en spelers in de loop van de jaren en San Isidro groeide uit tot het huidige team.

Om geen verwarring met de andere teams te creëren werd de officiële naam CD Raqui San Isidro. Zo kreeg Raqui toch nog een beetje de erkenning. De club begon in de laagste regionale reeksen en begon aan een zeer trage weg naar boven. Na vijf jaar promoveerden ze al, maar het duurde tot 1992 eer ze naar de hoogste regionale reeks op Tenerife doorstootten. Vanaf dan ging het ietwat sneller voor het team. In 1994 stegen ze naar de Interinsular Preferente en nog eens drie jaar later stonden ze plots in de nationale reeksen.

Nationaal voetbal en komst vrouwen

In de Tercera Division deden ze het zelfs zo slecht niet en tot tweemaal toe wisten ze te promoveren naar de Segunda Division B. Daar stonden ze in 2008, al eindigden ze wel hopeloos laatste. Tot overmaat van ramp werden ze na wanbetalingen teruggezet in de Interinsular Preferente. CD Raqui San Isidro wist nog wel drie seizoenen te spelen in de Tercera Division, maar wisselde te vaak af met de regionale reeksen. In 2017/2018 namen ze zelfs een sabbatjaar om daarna opnieuw te beginnen in de tweede regionale reeks van Tenerife.

Na twee rechtstreekse promoties stonden ze weer in de Interinsular Preferente, maar dit seizoen vinden ze zichzelf toch terug in de hoogste regionale reeks van het eiland. Het zal hen met weemoed doen denken aan de tijd waarin ze toch enkele namen hadden. Zo passeerden Suso Santana en Ruyman Hernandez de revue. Maar ze zullen vast nog het meest fier zijn op Pedro. Hij begon zijn voetbalcarrière als klein jongetje bij CD Raqui San Isidro, maar werd al snel door FC Barcelona weggeplukt.

Maar CD Raqui San Isidro is niet de enige ploeg die er speelt. UDG Tenerife heeft er ook haar thuisbasis. Union Deportiva Granadilla Tenerife werd pas in 2013 opgericht als vrouwenploeg, maar wist al snel de top te bereiken. In 2015 stonden ze al in de Primera Division, waar ze nog steeds actief zijn. Slechts enkele weken geleden werd zelfs nog een akkoord gevonden met de gemeente om het stadion verder uit te bouwen om te kunnen voldoen aan de hoge eisen. Wie het stadion in de huidige staat nog wil bewonderen, zal dus heel snel moeten zijn.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %