In onze kringen is het normaal om de politieagent te zien als een van de natuurlijke vijanden. Een manier waarop we ze dit vaak laten weten is door de term ‘All Cops Are Bastards’ te gebruiken. Wij doen het dan meestal wel in afkortingen en grappige woordspelingen. ACAB is de standaard, maar ook dingen als 1312, Appeltje Citroentje Ananas Banaantje, Acht Cola Acht Bier en Always Carry A Bible doen het altijd goed. Als ik die uitingen voorbij zie komen dan vraag ik me altijd af waarom we als voetbalsupporters een hekel aan de politie moeten hebben. Ik heb dat namelijk niet en ik vraag me wel eens af of ik het dan allemaal verkeerd zie.

Een politieagent verschilt in mijn ogen alleen van ‘ons soort jongens’ door het uniform dat hij draagt en de opdracht die hij meekrijgt op zijn werkdag. Hij moet dingen in goede banen leiden omdat hij anders slecht werk levert. Dat kan je hem moeilijk kwalijk nemen. Jij en ik komen daar in het dagelijkse leven ook niet mee weg, dus waarom zou dat voor zo’n kerel anders zijn? En natuurlijk heb je ook bij de politie klootzakken rondlopen, maar die heb je overal. We kunnen ook moeilijk gaan beweren dat al het voetbalgerelateerde geweld is te danken aan het optreden van de Nederlandse politie. Wat dat betreft zouden wij als groep ook wel eens in de spiegel mogen kijken.

Tijden veranderen en ik trap open deuren in als ik zeg dat het er voor de voetbalsupporter niet beter op is geworden. De voetbalwet, combi’s, veiligheidscoördinatoren (mag ik een teiltje?) en allerlei onzinnige regeltjes in de stadions hebben ervoor gezorgd dat het gewoon bijna niet leuk meer is om voetbalsupporter te zijn en dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Ik beweer hier niet dat het ACAB niet meer hanteren alle problemen zou oplossen (was dat maar zo), maar als we als supporters serieus genomen willen worden dan zou het geen kwaad kunnen om het voortaan gewoon lekker te laten.

Klaas W

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.