Montagnarde is een klein deelgebied van Saint-Nicolas (niet te verwarren met Sint-Niklaas) in de buurt van Luik. De gemeente staat ongetwijfeld meer bekend voor ploegen als RFC Tilleur (in Tilleur – deelgemeente) en RRFC Montegnée (in Montegnée – ook deelgemeente). Maar er is meer.

Montagnard of Montagnarde? België of Frankrijk?

Hoewel Montagnarde geen echte gemeente of deelgemeente is, is het wel een klein wijkje in Saint-Nicolas, pal naast Montegnée. Het maakt het nog net iets verwarrender aangezien in Frankrijk wel een gemeente Montagnarde is en in de buurt van Charleroi een klein gebiedje dat bekend staat als Montagnard.

Zo waren er in de laatstgenoemde even Cercle Sportif Montagnard, Football Club Montagnard, Sporting Club Montagnard, Pavillon Montagnard Football Club en Racing Club Montagnard (best veel voor een gebied dat niet eens een gemeente is). Het Franse Montagnarde huisvest dan weer geruime tijd Union Sportive Montagnarde. In het Belgische Montagnarde was Etoile Sportive Montagnarde dan weer de eerste die lid werd van de Belgische voetbalbond in 1929. Maar ze haalden nog niet eens een volledige maand.

Te vroeg gepiekt

Union Sportive Montagnarde, de Belgische versie, is dan weer wat ouder met een oprichtingsdatum in 1921. Maar het duurde tot 1940 eer ze lid werden van de KBVB. Er wordt vermoed dat ze eerst lid waren van een lokale voetballiga. Het is sowieso vrij lastig betrouwbare info te vinden van de club. We kunnen wel met zekerheid vaststellen dat de club het eigenlijk niet eens zo slecht deed. Want in 1949 al haalden ze voor het eerst de nationale reeksen, toen nog de derde klasse. Jammer genoeg eindigen ze troosteloos laatste. De buren van RFC Montegnée zaten overigens toen ook in de derde klasse, al werden ze vreemd genoeg in een andere reeks geplaatst.

In 1955 stonden ze er weer al was het toen wel de vierde klasse geworden. Opnieuw degradeerden ze onmiddellijk, al eindigden ze deze keer niet op de laatste plaats. In 1960 zouden ze nog een laatste keer in de nationale reeksen staan. Opnieuw eindigden ze op een veertiende plaats, goed voor degradatie. Daarna zouden ze nooit meer terugkeren.

Integendeel zelfs. Het enige hoogtepuntje dat de club nog zou meemaken was de koninklijke titel in 1991. De club speelt in de laagste provinciale reeks in Luik en doet dat met enkel een eerste ploeg en een veteranenploeg. Geen jeugdreeksen of iets dergelijks dus. Het mag zelfs bijna een verbazing zijn dat de ploeg überhaupt nog bestaat. En gelukkig maar. Want hun stadion in de Rue Pasteur is een pareltje!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.