1267882776

In 31 dagen naar 31 wedstrijden toe. Voor sommige mensen een droom, voor anderen (vaak de vriendin van) een nachtmerrie. Thomas Rensen deed het. Nadat zijn vriendin, volgens de overlevering, eens verzuchtte dat er ook altijd wel ergens een voetbalwedstrijd was, ging Rensen de bewering van zijn vriendin testen in de praktijk.

Het leidde drie jaar geleden al tot prachtige verhalen, filmpjes en foto’s op www.31matches.eu en ook op In de Hekken. Nu is dan ook eindelijk het boek uitgekomen waarin Rensen zijn avontuur uitgebreid beschrijft. Een reis die veel verder gaat dan het bezoeken van wedstrijden. Soms zijn de wedstrijden te nietszeggend om interessant zijn maar dienen deze een groter doel. Het halen van de 31. De bijna heilige 31. Op een uiterst lezenswaardige en vermakelijke manier beschrijft Rensen zijn reis, de wedstrijden en de vele strubbelingen met reisdocumenten en vervoer.

In 31 dagen bezoekt Rensen kriskras in Europa voetbalwedstrijden. Uitsluitend per trein. De ene dag kijkt hij met amper tachtig supporters naar BK Skjold en BGA in de krochten van het Deense voetbal, terwijl hij een dag daarvoor nog met 70.000 anderen (waaronder toevallig ook de recensent van dienst) naar de 2. Bundesliga wedstrijd tussen Hertha BSC en Paderborn 07 keek. Maar net zo gemakkelijk schakelt Rensen weer over op een bekerwedstrijd in Liechtenstein, een wedstrijd tussen Engeland en Spanje onder zeventien, of de Champions League kwartfinale tussen Schalke 04 en Inter.

De ene keer is het boek jaloersmakend, dan weer meelijopwekkend. Uren in de trein zitten voor een wedstrijdje voor twee verdwaalde koeien in de Ardennen. Je moet er maar zin in hebben. Rensen beschrijft het echter allemaal voortreffelijk. Van de, op het oog, meest nietszeggende reizen maakt Rensen boeiende verhalen. Hij spreekt de locals, beschrijft de reis, het stadion, de wedstrijd en eindigt elk hoofdstuk met een korte nabeschouwing.

Bewonderenswaardig is de enorm strakke planning. Elke dag een andere wedstrijd bekijken vergt enorm veel voorbereiding, geduld en stalen zenuwen. Alleen hiervoor al verdient Thomas Rensen enorm veel respect. Zelf bekruipt mij op een wedstrijddag altijd een onrustig gevoel, vooral in het buitenland. Ben ik op tijd? Zijn er tickets? Zijn er geen files, of rijdt het openbaar vervoer op tijd? Rensen moet dit gevoel 31 dagen hebben gehad. Een paar keer de aansluiting op een bepaalde trein missen en de trip ziet er volkomen anders uit. Of een wedstrijd die op het laatste moment toch nog wordt verzet. Of, zoals Rensen overkwam, als je in Milaan je paspoort kwijtraakt…

Rensen beschrijft deze voortdurende onzekerheid treffend. Hij geniet, maar heeft soms een zekere mate van onrust in zijn lichaam. Soms worden wedstrijden omgezet en moet er op het laatste moment een alternatief worden gevonden, er dienen slaapplaatsen te worden gevonden en er moeten, niet geheel onbelangrijk, voetbaltickets worden geregeld. De reis wordt uitgebreid en uiterst boeiend omschreven, waarbij de wedstrijden af en toe op de achtergrond staan.

Verwacht geen boek dat puur het groundhoppen an sich behandelt. 31 Matches is meer dan dat. Het is het avontuur van een voetbalgekke reiziger die tijdens zijn indrukwekkende reis een groundhopper werd. Een aanrader voor iedereen die houdt van reizen, groundhoppen en het snuiven van zo veel mogelijk voetbalcultuur.

31 Matches. Een maand lang iedere dag voetbal – Thomas Rensen
210 pagina’s – verschenen juni 2014
Paperback – € 17,50
Bestel direct via www.31matches.eu

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.