Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

30.000 man op het derde niveau; hete avond bij derby

Er zijn veel redenen om blij te zijn met de promotie van Rot-Weiss Essen afgelopen seizoen. Een grote club met een fanatieke supportersschare die na jaren afwezigheid eindelijk terugkeert in het profvoetbal. Extra reden om blij te zijn is de terugkeer van de derby tegen MSV Duisburg. Een felle derby die goed is voor de aanwezigheid van tienduizenden supporters, tekstdoeken en heerlijke pyro.

Het is alweer 15 jaar geleden dat deze wedstrijd voor het laatst in Duisburg werd gespeeld. Een eenmalig onderonsje in de Niederrheinpokal vijf jaar geleden vond namelijk plaats in Essen. Hoe belangrijk dat is voor de supporters merk je al aan de laatste trainingen. De supporters van Rot-Weiss Essen hebben een spandoek tegen MSV Duisburg, terwijl de zebra’s bij de laatste wedstrijd met de nodige pyro komen. Al een week van tevoren is het stadion met bijna 30.000 supporters volledig uitverkocht. Om het allemaal nog extra mooi te maken wordt de wedstrijd op de vrijdagavond gespeeld.

De club & de ultras

Alsof de derby an sich nog niet genoeg stimulans is voor de supporters om groot uit te pakken, staat de eerste thuiswedstrijd van het seizoen ook nog eens in het teken van het 120-jarig bestaan van de blauw-witten. MSV Duisburg is namelijk opgericht in september 1902. Vooraf is daarom een oproep gedaan om allemaal in het blauw-wit naar het stadion te komen. Hier is massaal gehoor aan gegeven. De goedgevulde staantribunes achter het doel barsten van de blauwe en witte kleuren.

Ook de tifo die de supporters hebben voorbereid is een verwijzing naar het jubileum van de Meidericher SV. Helaas is de tifo vanuit onze positie lastig te zien, maar indrukwekkend is het wel. Later zien we online wat er precies stond. Op de linkerkant van het spandoek staat een gigantisch logo van de club met eronder “120 Jahre MSV Duisburg”. Rechts staat dan weer een krijger met een ultras vlag, met eronder “15 jahre Kohorte” – een van de twee ultragroepen van Duisburg. Wir sind nur, weil du bist is de boodschap van de tifo. Wij zijn er alleen, omdat jij er bent. De club en de ultras, voor altijd aan elkaar verbonden. Ware liefde.

Lichaamsdelen en bier

Voor dat we de sfeeractie goed en wel hebben weten te verwerken gaat het al los op het veld. MSV vliegt uit de startblokken en creëert binnen een paar minuten al meerdere kansen waardoor het publiek massaal opvliegt. Na 6 minuten wordt deze wervelwind aan inzet ook beloond met een doelpunt. Het hele stadion ontploft. Tienduizenden supporters gaan door het dolle heen. De staantribune is veranderd in 1 zee van lichaamsdelen en rondvliegend bier. De derby is los!

Dit maken de ultras van Rot-Weiss Essen trouwens maar op het nippertje mee. Door gedoe met de treinen komen zij pas na enkele minuten voetbal het vak op. Precies op tijd om de tegentreffer te zien dus. Als zij vervolgens hun groepsdoeken hebben opgehangen en plaatsen hebben ingenomen inclusief trommel kunnen we echt van start! Op de korte zijde staan zo bijna 5.000 supporters in het rood gekleed. Een uitvak waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Ooh en de verkoop van die duizenden plaatsen? Die was binnen 17 minuten uitverkocht…

Zo kan de strijd tussen de beide ultragroepen ook beginnen. Met aan de ene kant Rot-Weiss Essen met o.a. de Vandalz, Rude Fans en Freaks, terwijl de sfeer bij MSV Duisburg wordt bepaald door de Kohorte en de Proud Generation Duisburg. Zij worden ook vandaag weer ondersteund door enkele tientallen ultras van De Graafschap, die een vriendschapsband onderhouden met PG. Opvallend is wel dat de Duisburg ultras op de tweede ring staan. Ver weg van het veld en een moeilijke plek om de rest van de supporters op de eerste ring mee te krijgen.

Ficken und vergessen

Vooral vocaal ontspint er zo in de eerste helft een flinke strijd tussen de beide supportersgroepen, waarbij de thuisploeg wel wordt geholpen door het feit dat het sportief gezien de wedstrijd domineert. Qua gezang blijft het verder wel veel beperkt tot de korte, typisch Duitse, simpelere liedjes. Op een “Rot-Weiss Essen, ficken und vergessen” – gooi die maar door Google Translate – na dan. Toch blijft de aanblik van de bomvolle tribunes wel een schitterend iets. Zoveel mensen en fanatieke support op het derde niveau zie je maar in één land. Dat de ondergaande zon schitterend over de tribunes heen valt, helpt ook bij het creëren van een bijna magisch beeld. Heerlijk dat deze mooie wedstrijd op vrijdagavond het weekend opent!

In de typische Duitse ultrastijl wordt er trouwens ook tijdens deze derby weer veel gecommuniceerd via tekstdoeken. Vooral vlak voor en na de rust is het raak. MSV Duisburg heeft bijvoorbeeld een tekstdoek voor een clubheld die afscheid neemt, maar ook een doek tegen de commercialisering van het voetbal. Na rust volgt er nog eentje waarin ze hun haat voor de politie, of zoals ze in Duitsland zeggen Bullenschwein, nog eens uitleggen.

Bij Rot-Weiss Essen hebben ze maar één boodschap. Duisburg: waar de zwervers inzamelen voor de armoedzaaiers. Een verwijzing naar de supporters van MSV die geld op haalden om supporters met een laag inkomen de kans te bieden ook bij de derby aanwezig te zijn. Andere drijfveer van deze actie? Hierdoor werd voorkomen dat er nog meer kaarten naar Rot-Weiss Essen gingen…

Derbysieg?

Bij het begin van de tweede helft valt er meteen één ding op. Op de reling voor het uitvak zitten een stuk of 10 supporters van Rot-Weiss Essen mét bivak of balaclava op. Ook op het vak zelf zijn op verschillende plekken supporters te zien wiens gezicht niet langer te herkennen is. Dat kan maar één ding betekenen: het is tijd voor pyro! En zo geschiedde. Het gehele uitvak verandert in een roodgloeiend spektakel aan vuurwerk. De fakkels zorgen voor een schitterende rookpluim, terwijl de omroeper nog even vermeld dat vuurwerk volgens de DFB toch echt verboden is. Staat genoteerd!

Tijdens dit alles is de stand overigens nog steeds 1-0. Men zou het bijna vergeten door alle schitterende randzaken, maar er wordt ook nog gevoetbald vandaag. Een herinnering daaraan volgt in de 52e minuut. De zebra’s op het veld zetten het overwicht om in een terechte verdubbeling van de voorsprong. Wederom ontploft het stadion in Duisburg. Het doelpunt is het startschot van een prematuur overwinningsfeest waarbij het hele stadion mee doet. Een Derbysieg hangt in de lucht.

Onbesliste Revierderby

Dankzij de 2-0 verdwijnt de spanning wel een beetje uit de wedstrijd. MSV heeft namelijk al heel lang het veldoverwicht en een 3-0 lijkt dichterbij dan een aansluitingstreffer. Dat Simon Engelsmann in de 67e minuut scoort voor de bezoekers komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Zelfs het juichen van de supporters van Essen is wat ingehouden, omdat een resultaat alsnog mijlenver weg lijkt. Des te groter is de vreugde in het uitvak als in de 71e minuut de gelijkmaker valt. Plotseling is het stil bij Duisburg en zijn het de bezoekers uit Essen die het stadion vocaal domineren. Met nog 20 minuten te gaan liggen alle opties ineens weer open.

In het laatste kwartier golft het spel vervolgens alle kanten op en zowel rood-wit als blauw-wit mag ruiken aan een overwinning vandaag, maar geen van beide weet de derby in haar voordeel te beslissen. Vooral bij RWE zullen ze nog wel even terugdenken aan de gigantische kans die in de laatste minuut wordt gemist. De perfecte derbywinst was binnen handbereik. Toch viert het uitvak het punt alsnog als een overwinning na de achterstand en de spelers worden uitgebreid bedankt, waarna iedereen langzaamaan het stadion verlaat.

Zo komt er een einde aan de eerste competitiederby tussen beide clubs uit het Ruhrgebied. Een hele bijzonder ervaring. Met bijna 30.000 supporters, waaronder 5.000 supporters is het qua aantal zonder twijfel een spektakel derby. Ook is de rivaliteit tussen beide clubs door spandoeken en spreekkoren zeker merkbaar. Maar toch ontbreekt het écht rauwe randje, zoals je vaak ziet in de Balkan, wel bij deze derby. Daarvoor blijft het allemaal toch wat te netjes. Maar de conclusie na deze “kleine” Revierderby blijft toch wel degelijk dat het een van de meest interessante wedstrijden van Duitsland is!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %