Actueel

20 jaar Sittard en Genk

‘Ze liggen niet eens ver van elkaar, Genk en Sittard. Over de landsgrenzen heen, rijd je in slechts vijfentwintig minuten van de ene stad naar de andere. Vanaf 1997 zijn de harde kernen van beide clubs bevriend geraakt. Naar eigen zeggen is er geen hechter broederschap dan die tussen Racing en Fortuna. Een alliantie, die binnenkort al twintig jaar bestaat en in feite alleen maar hechter is geworden doorheen de jaren (Genks Geweld, 2016, pg. 246)’. 

Fortuna en Genk zijn twee ploegen die op supportersgebied haast niet meer los van elkaar gezien kunnen worden. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat supporters van Sittard en Genk met elkaar in contact geraakten. In de zomervakantie van 1997 treffen Fortuna en Genk elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd. Een aantal mannen van de harde kern van Sittard en Genk komen in contact rondom deze wedstrijd, dit is het begin van een jarenlange vriendschap. Het onderstaande citaat is afkomstig uit het boek Genks GeweldRob (fictieve naam, oude garde harde kern Fortuna), omschrijft hoe supporters van beide groepen de desbetreffende dag met elkaar in contact komen.

‘Fortuna speelde voor eigen publiek tegen Racing Genk. De Genkies kregen een pandoering met een score van maar liefst 5-0. In de kantine zaten enkele Genkse hooligans, die nogal verbolgen waren over deze afstraffing. Wij raakten op de een of andere manier aan de praat en het klikte meteen. Op dat moment werd de alliantie uiteraard nog niet beklonken, maar wel werd tussen pot en pint afgesproken dat er over en weer een bezoekje moest worden gebracht. We wisselden verhalen uit over elkaars avonturen op het vlak van voetbalgeweld. Wij van Sittard lieten aan de Genkenaren weten dat we binnenkort een wedstrijd speelden in het stadion van Genk, voor dezelfde Euregiocup, tegen onze vijand nummer één: Roda JC. Met een stevige handdruk wensten we die Belgen een behouden terugreis, we zouden ons snel weerzien in Genk, zo spraken we af…’

Circa twee maanden later bezoekt een groep van Sittard voor het eerst een wedstrijd van Genk. In de daaropvolgende jaren bezoeken supporters van beide ploegen meermaals elkaars wedstrijden. Op verschillende gebieden geeft de vriendschap tussen Sittard en Genk zich vorm:

Qua fanatisme kiest iedereen zijn eigen grenzen. Sommigen gaan puur voor de gezelligheid en een pintje drinken, anderen staan ook regelmatig fysiek hun mannetje. De basis voor de vriendschap is in ieder geval gelegd en zal in de daarop volgende twintig jaar nog vele hoogte- maar helaas ook een aantal tragische dieptepunten kennen’ (Fortuna Online).

Tijdens de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Eindhoven vierde de aanhang van beide ploegen het twintig jarig bestaan van de vriendschap tussen de twee groepen. Waar het de supporters in Genk werd verboden het jubileum te vieren met een tifo, pakte men in Sittard groots uit!

(Bronnen: Leo Everard (foto’s), Niels van Renen, Fortuna Online– Het boek Genks Geweld kopen? Klik dan hier)

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %