Euro 2000

1100 Duitse hooligans teruggestuurd, Engelsen houden zich rustig

13 juni

Luik/Eindhoven – Zeker 1100 Duitse hooligans hebben gisteren het verrassende gelijkspel tegen Roemenië niet in Nederland of België meegemaakt. Zij hebben een meldplicht in hun woonplaats gekregen om te voorkomen dat ze uitreizen naar EURO 2000. Enkele uren na het verrassende gelijkspel verloor Engeland van Portugal. Dat leidde niet tot rellen in Eindhoven.

Duitse hooligans

De 1100 Duitsers die de grens niet over mochten, zijn allemaal geregistreerde hooligans, die een uitreisverbod hebben gekregen en bovendien een meldingsplicht hebben bij de politie in hun woonplaats. Dankzij die buitengewone alertheid zijn tot op heden geen problemen ontstaan met Duitse supporters, vertelt de EK directeur tegen het NRC.

In het Stade Maurice Dufrasne kwamen de Roemenen verrassend op voorsprong. Al na vijf minuten schoot Moldovan de bal achter de Duitse doelman. De Duitsers sloegen binnen tien minuten terug. Via Mehmet Scholl, die de bal vanaf een meter of 25 geweldig binnenschoot. Ondanks de bliksemstart werd er hierna niet meer gescoord. Zodoende stond na zestien minuten voetbal al de eindstand op het scoreboard in Luik: 1-1.

De vrees van de politie dat de Britse hooligans zouden huishouden blijkt ongegrond. Zelfs na een dramatische 3-2 nederlaag, na een 0-2 voorsprong. Integendeel, de 2.100 politieagenten en twee pelotons van de ME wandelen – in T-shirt en zonder onnodig wapentuig – lachend en overal praatjes makend door het centrum, aldus het NRC. Wij spraken met Charlie Robinson, een Engelse supporter die al meer dan tien jaar zijn land volgt.

Politie

”Ik ga al tien jaar naar thuis- en uitwedstrijden van het Engelse elftal. Er gaat altijd een groep idioten mee. Maar de media blazen het ook absurd op. De Nederlandse politie was super. Ze waren onwijs vriendelijk en meegaand. Dat resulteerde in amper incidenten en aanhoudingen. Ik zeg niet dat de Engelse supporters altijd onschuldig zijn, maar een hoop ligt aan het gedrag van de politie.”

Ondanks de positieve sfeer was de Engelse supporter iets minder te spreken over de Brabantse stad. ”Helaas is Eindhoven zelf wel een vrij saaie stad.”

Lees hier meer over EURO 2000
Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %