Eredivisie

100 jaar sc Heerenveen

Vandaag viert sc Heerenveen haar honderdste verjaardag. Op 20 juli 1920 werd de club onder de naam Athleta opgericht. Met veel vuurwerk en luid gezang vierden de Friezen het 100-jarig bestaan van de club.

Stabiele Eredivisieclub

Tegenwoordig is sc Heerenveen niet meer weg te denken uit de Nederlandse voetbalwereld. Sinds het seizoen 1993/’94 spelen de Friezen onafgebroken in de Eredivisie. Echter heeft de club het landskampioenschap nog nooit weten te bemachtigen. In het seizoen 1999/’00 was Heerenveen het dichtst bij het behalen van de titel. In dat seizoen eindigden ze op de tweede plek achter PSV, dat een voorsprong van 16 punten had. Deze positie gaf wel toegang tot de groepsfase van het (toenmalige) miljoenenbal: de Champions League. Heerenveen kwam na de loting terecht in een groep met Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus. Aan het niveau van deze clubs konden de Friezen niet tippen, waardoor ze in de groepsfase van het toernooi al strandden.

In het KNVB-bekertoernooi heeft Heerenveen wel successen gekend. In 2009 weet de club de KNVB-beker binnen te slepen door na strafschoppen (5-4) af te rekenen met FC Twente. Deze prijs betekent de eerste (nationale) prijs voor de club uit Friesland. Tot op heden is dit ook de enige prijs die Heerenveen heeft weten te bemachtigen.

Twee avonden pyro

Hoewel de club op 20 juli haar honderdste verjaardag viert, waren een aantal supporters een dag eerder al bij het Abe Lenstra Stadion aanwezig voor een ‘Pre-Party’. Onder luid gezang werd het terrein rondom het stadion op zaterdagavond door de nodige fakkels verlicht. 24 uur later barstte het echte feest los. Honderden supporters verzamelden zich om samen het jubileum vieren. Dit resulteerde in een aantal mooie beelden.

https://twitter.com/JortHogendorp/status/1284616486510886913

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %