Voetbalsupporters

Zelfverdediging bij aanval? Dat wordt dan 8 jaar stadionverbod!

Op 15 april is het zover. Nadat vooral in de tweede seizoenhelft de Drenten flink zijn weggelopen bij de concurrentie wordt op bezoek bij FC Dordrecht de promotie veiliggesteld. Wat volgt is een massale pitch invasion op het Dordrechtse veld. Voor één supporter heeft het promotiefeest nu voor altijd een zure nasmaak gekregen. Met dank aan een gigantische overreactie van de KNVB.

De festiviteiten vallen aan de kant van FC Dordrecht niet in goede aarde. De club heeft natuurlijk het stadion nooit uitverkocht en speelt nergens meer voor, wat betekent dat er duizenden Emmenaren aanwezig zijn op de Krommedijk. Zodra die het veld betreden om de promotie te vieren is voor sommige supporters de maat vol. Enkele FC Dordrecht supporters klimmen over de hekken en zoeken de confrontatie met FC Emmen supporters. Die reageren vervolgens en na een korte confrontatie vertrekken de Dordrechtsupporters weer naar hun vak.

Tot 2030!

Wij zijn zeker niet roomser dan de paus en kunnen ergens ook wel weer de reactie vanuit Dordrecht begrijpen. Niemand zou willen dat een andere club een feestje viert in jouw stadion, laat staan dat duizenden bezoekende supporters het veld betreden. Dat enkele supporters hierom verhaal gaan halen is niet gek. Dat is de reactie vanuit Emmen eveneens niet. Als je wordt aangevallen, dan verdedig je jezelf. Klinkt allemaal als een heel simpel verhaal. Maar daar denkt de KNVB uiteraard weer heel anders over.

Enkele tijd na het gebeuren op het veld krijgt één FC Emmen supporter namelijk een brief  van de KNVB op de mat. Er hangt hem een stadionverbod boven het hoofd vanwege de wedstrijd tegen FC Dordrecht. In de comments gokt iemand nog op een stadionverbod van 18 maanden, maar inmiddels sijpelt de daadwerkelijke lengt van het stadionverbod door. Vanwege betreden van het veld (5 jr) en agressie (3 jr) krijgt de supporter een stadionverbod tot medio 2030. ACHT (!) jaar dus.

KNVB Maffia

De supporter is inderdaad op het veld geweest en heeft inderdaad gevochten toen de groep van Dordrecht het veld betreed, maar dit lijkt toch op een geval van actie/reactie. Vrijwel iedereen die een groep op zich af ziet rennen, klaar om te knokken, zou zichzelf verdedigen. De vijf jaar voor het betreden van het speelveld is zo mogelijk nog belachelijker. Alleen al bij deze wedstrijd stonden er honderden andere supporters op het veld om een feestje te vieren. Om daar dan nu een supporters voor tussenuit te pikken en een half decennium naar de woonkamer te verbannen is een lachertje.

Feitelijk valt het zo allemaal net binnen de lijntjes en kan de KNVB het lekker aan zichzelf verantwoorden. Maar de keiharde conclusie is dat een supporter die zich gedraagt zoals vrijwel elke fanatieke supporter zou doen acht jaar lang geen wedstrijd in Nederland meer mag bezoeken. Het is volslagen belachelijk. Inmiddels is er een inzameling gestart met (tikkie is HIER te vinden). Laten we hopen dat dit niet het laatste is wat we horen van deze bizarre zaak. KNVB Maffia!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %