Actueel

Wir singen Diego Maradona…

Sommer in Essen 2015 142

Gehuld in de van een van mijn Duitse voetbalvrienden uit Herne geleende hoodie sta ik met een plastic beker pils in mijn hand half schuilend onder de luifel van de bierwagen in het Gästeblock en kijk ik naar wat er zich vóór mij afspeelt. Het einde van een zondagmiddag en ook van de wedstrijd tussen DSC Wanne-Eickel en SC Westfalia 04 Herne nadert langzaam. De thuisclub leidt met 1-0 en ondanks de vele doelpogingen en een terecht (?) wegens buitenspel afgekeurde goal van Westfalia lijkt alle hoop vervlogen. Waar ook maar geen einde aan lijkt te komen is de immer gestaag neerdalende regen. Een regenbui die zaterdagavond al begon, terwijl alles zo mooi leek te beginnen tijdens mijn weekendje ‘groundhoppen’ in Duitsland.

Hetzelfde weekend waarin, onder een stralende zon overigens, ook de Erste Bundesliga eindelijk weer begon. Een weekend waarin de miljonairs van Bayern München die van Hamburger SV met 5-0 versloegen en de Borussen uit Dortmund die uit Mönchengladbach met 4-0 ‘Klopp’ gaven… Zelf koos ik voor de nieuwbouw en de ondanks dat nog immer aanwezige Kult van Rot Weiss Essen in de Regionalliga West op vrijdagavond, gevolg door een bezoek aan de nostalgie van Preussen Münster im Dritten Bundesliga op de zaterdagmiddag.

Sommer in Essen 2015 157

Net als dat ik er zelf voor had gekozen dat mijn weekendje weg  zou ‘eindigen’ op het Sportpark Süd van Wanne-Eickel, tegenwoordig beter bekend als de Mondpalast Arena… In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw was de derby tussen de Deutscher Sport Club Wanne-Eickel en Sport Club Westfalia 04 Herne een vaak voorkomend ‘affiche’… Ooit bestreden de buren elkaar zelfs in de Zweite Bundesliga Nord maar voor beide clubs zijn de tijden helaas definitief veranderd. Met de degradatie van Westfalia afgelopen seizoen uit de Oberliga naar de Westfalenliga, het zesde niveau, keerde het ‘affiche’ van een van die vele legendarische Ruhrpottderby’s na vele jaren weer terug op de voetbalkalender.

En zo stond ik, optimist zoals ik nu eenmaal ben en blijf, dus in korte broek en t-shirt en in de zoals al eerder gezegd geleende hoodie in de stromende regen te kijken naar een ‘kansloze’ wedstrijd. Tot hét moment… Een van die momenten die je als voetbalsupporter van wat voor club dan ook voor altijd bijblijven en waar je het allemaal voor doet. Het was Christian Knappmann van Westfalia die zorgde voor de gelijkmaker in de negentigste minuut. Met zijn hoofd. Of, volgens de spelers van Wanne-Eickel, met zijn hand… We zullen het wel nooit echt zeker weten. Na het doelpunt (?) een massa spelers van beide clubs, duwend en trekkend in de hoek bij de cornervlag waar de scheidsrechter nog even kwam informeren bij een van zijn grensrechters… om vervolgens resoluut naar de middenstip te wijzen: Tor…

Sommer in Essen 2015 151

Om mij heen in het Gästeblock van de Mondpalast Arena beleefde eenieder van de weinige nog overgebleven supporters van Westfalia de late, maar toch ook alleszins verdiende (?)  gelijkmaker op zijn eigen wijze. Een aantal vond het een mooi moment om door de nog immer neerdalende regen ook maar vast de auto op te zoeken en huiswaarts te keren, terwijl anderen, onder wie ook ik, nog snel even een nieuwe plastic beker pils bestelden. Maar achter mij klonk plotseling een onverwacht gezang. Uit slechts een paar kelen maar daarom niet minder indrukwekkend: Diego Maradona, wir singen Diego Maradona!!!

Na het allerlaatste fluitsignaal die middag zocht ook ik de auto op: de auto van een van mijn Duitse voetbalvrienden van wie ik de hoodie had geleend en die mij na de wedstrijd in de stromende regen een lift gaf naar Wanne-Eickel Hauptbahnhof. Op de maandagmorgen die volgde zat ik in de trein van Essen richting Venlo. Op weg naar Nederland, op weg naar huis. Ik keek door het raam naar buiten en zag dat het nog steeds regende. In mijn hoofd zat echter ook nog steeds het gezang wat had geklonken aan het einde van die gedenkwaardige wedstrijd op die gedenkwaardige zondagmiddag: Diego Maradona, wir singen Diego Maradona!!!

Ooit, bedacht ik mij op dat moment, ooit zal er wel een dag komen dat op elk voetbalveld waar ter wereld ook er doellijntechnologie aanwezig zal zijn. Net als talloze camera’s die rond elk veld alles zullen registreren en die de voetbalsport uiteindelijk zullen beroven van zijn laatste vleugje romantiek. En die het edele spelletje een laatste zetje zullen geven in de richting van een zachte en pijnloze dood…

Tot het moment dat die dag ooit komt verheug ik me echter alweer op de terugwedstrijd tussen Wanne-Eickel en Westfalia, ergens in december in Herne: Diego Maradona, wir singen Diego Maradona!!!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %