Actueel

West Ham United standbeeld

De middenstand van Upton Park, de Londense wijk waar West Ham United tot voor kort haar thuiswedstrijden speelde, voert actie voor het behoud van het standbeeld van Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters. De drie Hammers die met Engeland in 1966 wereldkampioen werden door Duitsland in de finale op Wembley met 4-2 te verslaan.

Het standbeeld – Moore, met wereldbeker, op de schouders van teamgenoten Hurst en Peters (en Ray Wilson van Everton) – is gelegen op de kruising van de Barking Road en Green Street, dicht bij waar vroeger de Boleyn Ground zich bevond.

De club uit Oost Londen voetbalt tegenwoordig een paar kilometer verderop in Stratford in het London Stadium. Het bestuur van West Ham heeft er geen geheim van gemaakt het standbeeld daar naar toe te willen halen, maar daar proberen de winkeliers van Upton Park nu een stokje voor te steken.

Boleyn Ground

Sinds de verhuizing van West Ham in de zomer van 2016 gaan de zaken een stuk minder. De Boleyn Ground is inmiddels geheel tegen de vlakte en gaat plaats maken voor een appartementen complex met de toepasselijke naam Upton Gardens (£500k voor een appartement met twee slaapkamers, mocht er iemand belangstelling hebben). De West Ham United Supporters Club (WHUSC), van waaruit je vroeger om twee minuten voor drie zo het stadion in rolde is vanwege renovatie voor onbepaalde tijd gesloten. Het is nog maar de vraag of die ooit nog weer open gaat, al heeft de club sinds kort op wedstrijddagen een pop-up bar in Stour Space, Hackney Wick, op loopafstand van het nieuwe stadion. De Central pub aan de Barking Road heeft zijn deuren gesloten en op de plek van de befaamde East Ham Working Men’s Club komen ook appartementen, al hebben de leden bij de project ontwikkelaar bedongen dat er op de begane grond een bar zal komen.

Standbeeld

Het standbeeld, een gezamelijk project van West Ham United en de gemeente Newham, is een van de laatste tastbare zaken die er op wijzen dat er gedurende 112 jaar een voetbalclub heeft gespeeld in Upton Park (en altijd in de twee hoogste divisies nog wel). De plaatselijke middenstand heeft nu de handen ineengeslagen om te voorkomen dat Bobby Moore & Co naar Stratford gaan verhuizen. Bekende lokale establissementen zoals de Boleyn Pub, Ercan’s Fish & Chips, Nathan’s Pie & Mash and the Newham Bookshop zijn begonnen met de ‘Save our Statue’ actie waarbij bezoekers wordt gevraagd een ‘Keep Bobby at the Boleyn’ kaart in te vullen en op te sturen naar Sir Robin Wales, de burgemeester van Newham. Daarbij is de online petitie die in 2016 is gestart, opnieuw het leven is ingeblazen.

De foto’s geven een korte sfeerimpressie van hoe het er tegenwoordig uit ziet op Upton Park. Ze tonen o.a. het standbeeld en de Bonds/Brooking mural aan de Priory Road.

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %