Actueel

Weg naar de finale #3: Geel-Zwart onderonsje tussen DVS ’33 en Roda JC

In Nederland kijken we vaak vol bewondering naar de FA Cup en de DFB Pokal. Terecht overigens. Echter vergeten we onze eigen gouden dennenappel. De kortste route naar Europa begint in augustus al met twee voorrondes voor amateurclubs. Zij hebben het jaar ervoor al een ticket verdiend in de verschillende regionale bekertoernooien. Hoezo een korte weg naar Europa? In de Hekken is dit seizoen bij elke ronde aanwezig en hopelijk getuige van geweldige bekersprookjes. In deel 2 gaan we op bezoek in het Gelderse Ermelo!

Na weken van wachten sinds de laatste bekerwedstrijden was de KNVB Beker eindelijk weer teruggekeerd. Een mooie week met 3 dagen volop avondvoetbal op het programma. Daarnaast was het misschien wel tijd voor de allermooiste ronde van de hele beker. Het was namelijk tijd voor de profclubs om in te stromen. Gecombineerd met het feit dat amateurs altijd het thuisvoordeel krijgen, zorgde dit voor talrijke schitterende lotingen. Keuzes maken is al niet mijn sterkste punt, maar uit al deze leuke potten kiezen was echt praktisch onmogelijk. Uiteindelijk viel de keus voor dinsdagavond maar op een zwart-geel onderonsje tussen DVS ’33 en Roda JC.

De trots van Ermelo

Met de keuze voor DVS ’33 had ik een keuze gemaakt voor een club in opkomst. Gelegen in Ermelo, een stad in het noorden van Gelderland, is de club langzaam bezig met het bestormen van de top van het amateurvoetbal. Na jaren in de hoofdklasse promoveerde de club in 2014/15 naar de Derde Divisie. Na twee plaatsen in de subtop werd afgelopen seizoen de beste prestatie tot nu toe bereikt. Met een derde plek behoort DVS inmiddels tot de top van de Derde Divisie. In die Derde Divisie Zaterdag heeft die club een rivaliteit met VVOG uit Hardenberg, een derby die meestal wel een paar duizend supporters naar het sportpark weet te lokken. Ik had dus ook goede verwachtingen wat betreft het toeschouwersaantal voor de bekerkraker tegen Roda.

Voor de mannen van Roda was de loting natuurlijk iets minder aantrekkelijk. Een enkeltje Kerkrade-Ermelo is al gauw 2,5 uur in de auto zitten en dat voor een avondwedstrijd tegen een amateurclub. Van de oud-capo van Roda hoorde ik vooraf al dat ongeveer 30 supporters de ‘oversteek’ naar Ermelo zouden gaan maken, hier verwachtte ik dus niet al te veel van. 10 voor 4 vertrok ik hoopvol vanuit huis om de reis richting Ermelo te maken. Dankzij een lift van @NEC_Oldies werd mij een urenlange reis met het openbaar vervoer bespaard en reed ik al ruim 2 uur voor de aftrap door downtown Ermelo. De supporters van Roda JC hadden zich aldaar verzameld op het terras van Speciaalbiercafé de Hazeburg. Als ik het zo zag leek het erop dat zij in ieder geval op weg waren naar een gouden avond.

Vurige avond

Na een goede maaltijd vertrok ik samen met @NEC_Oldies naar het Sportpark van DVS ’33. 10 euro later kon ik beginnen aan een rondje rondom het veld. Het was duidelijk te zien dat alles bij DVS ’33 prima geregeld is. Een mooie hoofdtribune en heerlijk veel ruimte op het Sportpark. Tijdens het rondje kwam ik ook even langs de groep van Roda JC en al snel had ik door dat daar wel iets van te verwachten viel tijdens de opkomst. Dat gevoel bleek te kloppen en terwijl de spelers het veld betraden staken de Kerkradenaren een paar heerlijk rookbommen en wat knalvuurwerk af. Of deze actie nog een beetje effect had op de spelers valt te bezien want in de openingsfase had DVS ’33 het betere van het spel. Ik zag de stunt al helemaal voor me. De scheidsrechter zag dat echter iets anders, want na 20 minuten kreeg Roda een penalty waarvan de oorzaak mij nog steeds onduidelijk is. 0-1 was het logische gevolg en de opdracht voor DVS werd nog een stukje lastiger.

Tot de 40 ste minuut leek er in ieder geval nog een spannende tweede helft aan te komen. Aan alle hoop kwam echter een einde toen de 0-2 en de 0-3 vlak voor rust vielen. Een stunt zou ik niet meer gaan meemaken vanavond. Natuurlijk hadden de supporters dat ingecalculeerd, maar het blijft toch jammer. Over de tweede helft zal ik verder niet te veel vuil maken, behalve dat het leed voor de supporters van DVS nog eens werd verdubbeld. Eindstand: 6-0. Ik zocht daarna de supporters van Roda maar eens op. Zij verzorgden namelijk mijn terugreis naar huis, waarvoor dank! En bij hun zag ik weer de andere zijde van zo’n bekeravontuur. Lekker met de groep naar een amateurvereniging. Beetje vuurwerk afsteken, 0-6 winnen en allemaal (op de BOB’s na) kats dronken worden. Geen politie, geen opgefokte stewards en geen onnodige combi’s. Voetbal zoals voetbal bedoeld is. Dat is de echte magie van de beker!

Beelden

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %