Ierland en Schotland. Voetbaltechnisch zijn ze misschien middelmaat maar op supportersgebied zijn ze wereldklasse. Als die twee tegen elkaar spelen dan wil je -nee, dan moet je -daar gewoon bij zijn. Een delegatie van In De Hekken zakte af naar Dublin en kwam terug met dit verslag.

Sommige dingen zijn zeker in het leven. Je wordt geboren, je gaat dood en een weekend Dublin met als hoofdgerecht Ierland – Schotland is op voorhand geslaagd. Hoewel, al snel werd duidelijk dat de Ierse competitie -interland of geen interland- gewoon doorloopt en laat die nu op vrijdagavond gespeeld worden. Veel beter gaat het dan niet worden, denk je. Maar dan blijkt Bohemians, de oudste club van het land en spelend in het mooiste stadion (Dalymount Park) van de stad, die avond bezoek te krijgen van aartsrivaal en stadgenoot Shamrock Rovers (verslag later deze week). Dan is je trip al af nog voordat je er aan moet beginnen. Maar zoals ze aan de overkant zouden zeggen: first things first. Ierland v Schotland dus.

Als je sfeer zou kunnen scheppen dan zou de hoogste berg van de wereld voortaan in Ierland liggen. Vanaf vrijdagochtend wordt de hoofdstad overspoeld met Schotten die zich opmaken voor een weekend Dublin. De Tartan Army als bezettingsmacht. Dat betekent uitpuilende pubs en een straatbeeld dat wordt bepaald door kilts en vlaggen waarop namen prijken als Annan Army en Drumnadrochit. Pas in de loop van zaterdag komen daar de Ierse fans bij. Het feest is compleet. Uiteraard wordt er met regelmaat de draak gestoken met de gezamenlijke aartsrivaal: “we hate England more than you”.

Al vroeg komt de volksverhuizing vanuit het centrum naar het stadion op gang. Een lang lint van blauw en groen trekt langs de kroegen op de route naar Lansdowne Road. Hoe dichterbij het stadion, hoe voller de kroegen zitten. Om een of andere duistere reden wordt er in het stadion niet geschonken waardoor de locale horeca een topomzet draait.

Uiteindelijk binnen is het genieten van Flower of Scotland en A Soldier’s Song waarbij vooral het eerste volkslied op orkaansterkte wordt meegebruld door de duizenden Schotten in en rond het uitvak. Zoals verwacht is de kwaliteit van het spel bedroevend maar de tomeloze inzet vergoedt alles. Met de 1-1 zijn uiteindelijk de Schotten het meest gebaat. Hun voorsprong op Ierland (vierde in de poule) blijft intact met als nare consequentie dat de Ieren straks ontbreken op Euro 2016. Nu maar hopen dat de Schotten het wél gaan halen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.