Actueel

Gekkie van Gijzel

Supporters van Ajax zijn zondag niet welkom in Eindhoven. De wedstrijd zal het dankzij Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, met een leeg uitvak moeten stellen. Volgens hem zijn de NS schuldig: werk aan het spoor verhindert een snelle verbinding. Inmiddels heeft Ajax een kort geding aangespannen tegen de gemeente Eindhoven en wij hopen van harte dat ze deze gaan winnen.

Vorig jaar waren er ook al moeilijkheden met het spoor voor aanvang van PSV-Ajax. Toen is alles in allerijl geregeld en alsnog goed gekomen. Dat er aan de spoortunnel in Best zou worden gewerkt, was dit jaar al maanden geleden duidelijk. Ajax-fans zagen de bui al hangen. Vanaf begin Augustus hebben ze, in samenwerking met de club Ajax, alternatieven aangeboden. Zonder resultaat.

Ook Prorail en de NS gingen op zoek naar oplossingen. Omrijden via Venlo en Nijmegen was geen optie, omdat bovenleidingen ontbraken. Op die trajecten kunnen alleen dieseltreinen rijden en die zijn blijkbaar niet geschikt om supporters in te vervoeren. Ook een omleiding via Duitsland zou door drukte op het spoor geen optie zijn.

Maar opeens was hij daar. Eureka! Het konijn uit de hoge hoed. De NS hadden een oplossing gevonden die voor alle partijen redelijk leek. Ajacieden konden met de bus naar een klein dorpje ten zuiden van Eindhoven (Maarheeze) om vervolgens op de trein te stappen. Die trein zou ze richting Phillips Stadion brengen. Een beetje omslachtig misschien, maar het zou de Ajacieden in elk geval naar hun bestemming brengen.

maarheez

Je voelt hem al aankomen: Van Gijzel verbood de alternatieve oplossing. Hij voorzag “risico’s van openbare orde en veiligheid”. In plaats van de hand in eigen boezem te steken, wordt naar ProRail gewezen. Dat bedrijf laat weten verbaasd te zijn dat zij de schuld in de schoenen krijgen geschoven. “We hebben ons echt keihard ingespannen om het voor elkaar te krijgen en te kijken of er een alternatief mogelijk zou zijn.”

Overigens is het raar dat Ajax niet gewoon een buscombi krijgt. Er zijn zelden incidenten. “Al jaren hebben we te maken met zware restricties, terwijl het gedrag van onze supporters bij uitwedstrijden de afgelopen jaren goed is”, zegt Daniël Dekker, voorzitter van Supportersvereniging Ajax (SVA). “Wij willen juist dat het weer normaal wordt een stadion te bezoeken. Door de houding van de gemeente Eindhoven en de burgemeester blijft er een cultuur bestaan van angst voor voetbalfans.”

Het verhaal van de combi’s wordt steeds gekker. Vroeger kon je nog gewoon een dagje Eindhoven doen. De komst van de buscombi’s is bekend, maar ook die bleken blijkbaar te gevaarlijk. De treincombi was de oplossing en als de treinen niet rijden, tja… Je kunt ze niet laten overstappen in een dorpje als Maarheeze. Ze zouden maar eens een boom in elkaar trappen. Of een schaap in elkaar slaan. Misschien ontsnappen ze wel en rennen ze in één ruk twintig kilometer naar Eindhoven om, nog fris en fruitig, de hele binnenstad kort en klein te slaan. Of ze laten in de bus allemaal tegelijk een scheet. Tuig, dat is het. Ver weg houden, niet dan Rob?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %