Een kwart van de Spaanse jongeren is werkloos. Gek eigenlijk, dat ze niet boos worden op Florentino Pérez. Een slordige 100.000 maandsalarissen voor een linksbuiten lijkt wat overdreven. Gelukkig betalen wij vrolijk mee.

1

Althans, daar heeft het flink de schijn van. Vorig jaar had Real Madrid  zo’n 600 miljoen euro schuld. Normaal gesproken wordt zo’n schuld eens in de zoveel tijd kwijtgescholden en betaalt de belastingbetaler. Zo was het in 1985 en in 1991. Nu gloort er hoop. Vorig jaar is afgesproken dat in 2020 het gehele Spaanse voetbal schuldenvrij moet zijn. Naar eigen zeggen is Real goed bezig: er zou nog ‘slechts’ 120 miljoen schuld over zijn. Waar ze die andere 480 miljoen vandaan toverden is een raadsel. Waarschijnlijk komt het geld oorspronkelijk, na wat duistere omzwervingen, uit jouw portemonnee.

Kort gezegd komt het hierop neer. Vorig jaar kreeg Spanje tientallen miljarden uit het Europese noodfonds. Als lening uiteraard, maar aangezien Griekenland de leningen ook nooit meer terugbetaalt, kan dit van Spanje ook niet worden verwacht. Een cadeautje van omgerekend zo’n 135 euro per Europeaan.

Een groot gedeelte van dat geld ging naar Bankia, de 4e bank van Spanje en een samenraapsel van 7 kleine bankjes. Die bank zat diep in de problemen en moest  gered worden met overheidsgeld. Over Bankia kunnen we veel vertellen, maar we houden het bij de rode draad.

Zo kwam de penningsmeester van BFA, de moederorganisatie van Bankia, voor het jaar 2011 uit op een verlies van 30 miljoen euro. Een paar maanden later en een ‘hercalculatie’ verder bleek het om 3318 miljoen te gaan. Een vergissing met factor 100. Een satirisch radioprogramma vroeg zich af of Messi dat jaar 5.000 goals had gemaakt en de reistijd tussen Barcelona en Madrid 2 minuten bedroeg: ook vergissingen met factor 100. Dan weet u waarover we praten.

De schuld werd dus betaald door Europa. Wat heeft Real Madrid nu met het verhaal te maken? Welnu, een van de zeven bankjes waaruit Bankia bestaat, is Caja Madrid. Dit is de ‘huisbank’ van Real. Zij verstrekken leningen aan Real en durven of willen geen schulden innen. Het bankwezen in Spanje luistert gedwee naar de grote bazen in het voetbal, in ruil voor de mooiste business suite en waarschijnlijk een mooi zakcentje. Voor Kaka en Ronaldo betaalde Caja Madrid destijds 75 miljoen.

2

Komt er dan echt verbetering in 2020? Waarschijnlijk zijn er tegen die tijd al lang andere wetten aangenomen of uitstel aangevraagd. Net als de berechting van dopingarts Fuentes (‘Als ik spreek, is Spanje z’n wereldtitels kwijt’) zal ook deze regeling een farce blijken. Spanje komt overal mee weg.

Samengevat: Spaanse banken ‘lenen’ geld aan Real Madrid (maar bijvoorbeeld ook aan Barcelona). Real koopt voor astronomische bedragen voetballers en betaalt zijn leningen niet terug. De banken raken in crisis en kloppen aan bij Europa en zo ben jij als Europese burger uiteindelijk hoofdsponsor van Real Madrid.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.