Amateurvoetbal

VV Gorssel verliest promotieduel, maar herwint trots van het dorp

Gorssel. Een klein dorpje tussen Deventer en Zutphen met zo’n 4.000 inwoners. Maar vergis je niet, het dorpje heeft veel te bieden! Van groenteboer tot slager en van Loetje tot een museum. En zoals het hoort, zou je bijna zeggen, heeft het ook een plaatselijke voetbalvereniging: VV Gorssel. Al sinds 1933 is de plaatselijke trots verweven in het dorp. Dit seizoen viel alles op de goede plek. Onder een nieuwe trainer, veel eigen jeugd en een paar ervaren krachten werd er een derde plek en een periodetitel behaald, dus werd de nacompetitie bereikt. Dat was reden genoeg om uit te pakken voor de club.

Een uitnodiging om niet te weigeren

Een persoonlijke uitnodiging van de sfeermakers van Gorssel kwam binnen in onze Instagram DM. Het ging om de halve finale van de nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse, in en tegen Glanerbrug. De jongens hadden een sfeeractie voorbereid. ‘Eentje die je niet vaak gaat zien in de vijfde klasse’, beweerde de mannen. We voelden het enthousiasme van de groep, maar bedankten vriendelijk. We waren ook volstrekt onbekend met het dorp, laat staan de club.

De halve finale werd vrij overtuigend gewonnen (1-5) door de geel-zwarte trots uit het Gelderse dorpje. De DM stroomde de week daarop dan ook weer vol. Deze keer was het geen uitnodiging. Het waren foto’s en filmpjes van de – eerlijk is eerlijk – toffe sfeeractie. Er ging een week overheen, maar we besloten op het aanbod in te gaan. Dit keer dus voor de finale. Een rechtstreeks duel om promotie op neutraal terrein. Locatie was Holten met als tegenstander SV Almelo.

Voorbereidingen voor de grote dag

Een strijd tussen de nummer 2 (Almelo) en 3 (VV Gorssel) van de reguliere competitie. In beide wedstrijden gingen de mannen uit Almelo er met de drie punten vandoor. In Gorssel kijken ze niet naar het verleden. Ze pakten deze finale dan ook met beide handen aan en besloten alles uit de kast te trekken. Het was tenslotte ook al een hele tijd geleden dat de club een promotieduel had gespeeld.

Sterker nog; het kleine dorpsclubje had vorig seizoen niet eens een eerste elftal. Des te knapper dat ze binnen een seizoen laten zien heel aardig te kunnen voetballen.

Er werd werk gemaakt van dé wedstrijd van het jaar. Niet alleen door het bestuur en de technische staf, maar ook door de supporters.

De sfeeractie van VV Gorssel

Zo werd er een dag na de halve finale een open tikkie de wereld in geslingerd onder het mom van ‘doneer wat je kan missen’. Waar de jongens zelf dachten aan een mooi bedrag van €200 tot €300, liep het echter compleet uit de hand naar een veel hoger bedrag. Het grootste probleem was daarmee ook opgelost, want er was budget, en veel ook.

De club regelde zelf twee supportersbussen, die zaten allebei ramvol. Jong, oud, man, vrouw, iedereen rukte uit voor de promotiewedstrijd. Iedereen voelde het: VV Gorssel leeft weer!

Zaterdagmiddag rond de klok van 13:00 uur vertrokken de twee bussen richting Holten. Naast de twee bussen konden de geel-zwarte troepen ook nog rekenen op tientallen supporters die op eigen gelegenheid naar het strijdtoneel waren gekomen. Aan support geen gebrek dus.

Terwijl de mannen die het moesten gaan doen met gefocuste koppies het veld op kwamen voor de warming-up, startte voor de sfeergroep – die nog acteert zonder naam – ook de voorbereidingen. Gele rookbommen werden terplekke met ducttape aan pvc-buisjes gemonteerd. Drie aardige vuurwerkpotten werden achter de goal gestationeerd. Eentje links in de hoek, eentje rechts in de hoek en één in het midden. Dan restte alleen nog het kunstwerk, die nog altijd opgerold achter de boarding lag.

De jongens zijn er anderhalve week druk mee geweest. Stof naaien, doek intekenen en vervolgens avonden lang verf rollen. Alles met de hand gemaakt. Een knap staaltje werk. Helemaal als de jongens vertellen dat het pas hun eerste doek ooit is, zelfs hun eerste actie ooit. Vandaar dat de bevlogen gasten ook nog geen naam hebben voor hun groep. Of die er in de toekomst komt? Wie weet. Ze zijn in ieder geval wel van plan om vaker van dit soort sfeeracties te organiseren.

Showtime: het megadoek en vuurwerk

Dan is het moment daar. Spelers verlaten het veld voor de laatste speeches in de kleedkamer. Dat betekent dat er ruimte is om het doek uit te rollen. Zorgvuldig wordt er 35 meter aan stof over het hele 16-metergebied uitgerold. Een megadoek met de tekst ‘zwarte broek en gele trui’ is het resultaat.

Alle poppetjes worden zorgvuldig neergezet. Dertien jongens staan aan het doek, die is vast gemonteerd aan houten latjes. Drie jongens nemen de leiding over het afsteken van de vuurwerkpotten. En twee andere jongens nemen de regie over het afsteken van het groot aantal rookpotten achter het doek.

De muziek start, spelers komen het veld op: showtime! Het doek wordt via de latten omhooggetild. De twee heren achter het doek trekken alle rookpotten bij de jongens met een latje vast los, zodat deze daarna boven het doek kunnen uitroken. De potten schieten in een razendsnel tempo de lucht in. En knallen? Dat doen ze zeker! Een geweldig debuut voor de jongens, die kunnen rekenen op veel complimenten. Het is ook te zien aan de groep zelf; de trots en het enthousiasme straalt ervan af.

Tijd voor de wedstrijd. Gorssel komt na ruim een halfuur op een 1-0 voorsprong. Na een schermutseling rolt de bal door de benen van de keeper. Hij lijkt de bal net op tijd van de lijn te vissen. De fanatieke aanhang achter het goal besluit anders, en start het juichen. De scheidsrechter van dienst is overtuigd van de vreugde-explosie: goal voor Gorssel. Daarmee dragen de supporters op hun manier een steentje bij aan het doelpunt. Het doelpunt vieren doen ze samen. Het levert een mooi beeld op.

Tweede sfeeractie van Gorssel in de rust

Dan is het rust. Een aantal jongens gaat een zenuwplasje doen of bier halen. De anderen blijven op de plek achter de goal. Want debuteren doe je maar één keer en dus is er een tweede actie voorbereid. Deze moet net iets na rust plaatsvinden. Fakkels en rookschieters worden tevoorschijn getoverd. De rookschieters worden, wederom met ducttape, aan de ijzeren hekken vastgemaakt. De jongens met fakkels gaan ander de goal staan. Op het teken ontsteken alle jongens hun fakkel en gaan de rookschieters de lucht in. Er wordt een kleine chaos gecreëerd, met als doel het over te laten slaan op de spelers in het veld.

De finale: verlenging en penalty’s

Almelo komt terug tot 1-1. Maar VV Gorssel geeft niet op en strijdt voor elke meter. Het wordt een gevecht, die uitdraait op een verlenging. Diep in de verlenging krijgt Gorssel een strafschop na een handsbal van de Almelose defensie. Het is minuut 116 als de nummer 10 van Gorssel achter de bal gaat staan. Hij blijkt over stalen zenuwen te beschikken, want schiet feilloos binnen. De mannen in het geel en zwart zijn door het dolle heen en vieren het doelpunt wederom samen. Deze keer stroomt zelfs de dug-out leeg. Gorssel lijkt te promoveren! Almelo steekt daar een stokje voor door in de minuten die nog volgen terug te komen tot 2-2. Penalty’s moeten dus bepalen wie de winnaar wordt.

Na een bloedstollende reeks is het toch Almelo dat aan het langste eind trekt. De verslagenheid is groot, maar bij eenieder overheerst de trots. Gorssel is na een jaar afwezigheid zowel binnen als buiten de lijnen op de kaart gezet. En dat is misschien wel de grootste overwinning van het seizoen.

Ingezonden door: Stef Bruggeman

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %