Amateurvoetbal

VV Baronie kroont zich tot kampioen bij Achterhoeks Silvolde

Hemelvaartsdag. Voor veel Nederlanders een reden om vroeg uit de veren te gaan voor dauwtrappen. Lekker om 4 uur in de ochtend een stukje wandelen of fietsen. Zo vroeg gaan wij er vandaag niet uit, wij bewaren de activiteit van de dag voor de middag. Het moge dan een vrije dag zijn, er wordt gewoon gevoetbald! De trots van het Achterhoekse dorpje Silvolde neemt het op tegen voormalig betaald voetbalclub Baronie uit Breda.

Het dorpje Silvolde zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Met slechts 5.375 inwoners is het ook niks meer dan een stipje op de kaart, vlakbij Doetinchem. Op voetbalgebied speelt het dorp echter wel een grote rol van betekenis. In 2001 speelde Sportclub Silvolde nog in de vijfde klasse, maar sindsdien is de club bezig aan een gestage opmars die tot op de dag van vandaag voortduurt. In 2015, het jaar van het 100-jarig bestaan, promoveerde de club voor het eerst naar de Eerste Klasse. Tegenwoordig zijn de Achterhoekers (de vlag van de Achterhoek wappert fier op Sportpark de Munsterman) al een paar jaar actief in de Hoofdklasse. Voor grote wedstrijden loopt het hele dorp uit, Silvolde is trots op de sportclub.

Kampioenen!

Mijn verwachting is wel dat het vandaag een relaxt potje voetbal wordt in de Achterhoek zonder al te veel gekkigheid. Silvolde is best een kleine club en voor de supporters van VV Baronie is de wedstrijd van vandaag al gauw een kleine 2 uur rijden. Tot mijn verbazing staan er echter twee Bredase supportersbussen op de parkeerplaats in Silvolde. Mijn verbazing wordt nog groter als er plots bij de aftrap een bult vuurwerk wordt afgestoken. Wat is hier aan de hand?? Pas als ik de supporters iets hoor zingen over “kampioenen” besluit ik dat het misschien toch wel verstandig is om eens te kijken naar de stand in de competitie. Wat blijkt, Baronie ligt acht punten voor op de nummer 2 met nog drie wedstrijden te gaan. Het is vandaag de kampioenswedstrijd!

De verwachtingen kunnen dus gelijk de prullenbak in. Niks geen relaxt potje voetbal bij een dorpsclub. Er staat vandaag een kampioenschap op het spel! Meer dan de helft van de vandaag aanwezige supporters is vanuit Breda komen afreizen. Het is een Brabantse invasie van de Achterhoek. Het zorgt voor een leuke sfeer, de supporters hebben er duidelijk zin in vandaag. Het feest wordt helemaal groot als Baronie op 0-1 en vervolgens 0-2 komt. Wel weten ze bij Silvolde de spanning erin te houden door nog voor rust iets terug te doen; 1-2.

Schrobbelèr & Vieux Cola

In de tweede helft verplaatst de hele boel Bredaneren zich naar de andere kant van het veld. Nu zijn er in totaal zo’n 100 man uit Breda verzameld achter deze korte zijde. De sfeer is goed – vooral de keeper van Silvolde moet eraan geloven – en er wordt luidkeels gezongen en genoeg bier gedronken. Als de 3-1 valt lijkt de wedstrijd helemaal beslist en kunnen de voorbereidingen voor de festiviteiten beginnen. Er worden kampioensjaaltjes uitgedeeld en er zijn minischalen op A4 geprint. Zelfs de buschauffeurs krijgen een sjaaltje omgehangen. Mooie dingen! Heel even wordt het toch nog spannend. Silvolde, dat nog strijdt om lijfsbehoud, maakt de 3-2 en lijkt vervolgens ook aanspraak te maken op een penalty. De scheidsrechter besluit echter anders en zo komt Baronie nog even goed weg.

En dan fluit de scheidsrechter voor de laatste keer en is het definitief. VV Baronie is kampioen van de Hoofdklasse en promoveert naar de Derde Divisie. De supporters bestormen meteen het veld en rennen naar de spelers toe om samen het feestje te vieren. Bij enkele spelers wordt de emotie te veel en vloeien de tranen rijkelijk. Daarna is het tijd voor feest. Een groot spandoek met ‘kampioenen’ wordt uitgevouwen. Er wordt veel gedold tussen spelers en supporters en gezamenlijk wordt er “Zigge, zagge, zigge, zagge, BA-RO-NIE” ingezet. De spelers, die zich normaal toch moet inhouden, kunnen zich ook eens laten gaan en overal zijn kannen bier, flessen sterke drank en blikjes cola-vieux te zien. Ook Schrobbelèr, de Tilburgse kruidenlikeur mag niet ontbreken. Zo te zien gaat het feest hier voorlopig nog wel even door. En terecht. VV Baronie is de kampioen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %