Vuurwerkverbod doet wonderen bij Zevenaarse derby DCS – OBW
Doordat er vorig jaar eindelijk weer eens een amateurseizoen kon worden afgemaakt kregen we weer promovendi en degradanten. Vers bloed dus in de vele amateurcompetities van Nederland. Dat betekent ook weer de terugkeer van enkele verloren derby’s. Zo staat, dankzij een kampioenschap van OBW, na meer dan 4 jaar afwezigheid eindelijk weer eens de Zevenaarse derby tussen DCS en OBW op het programma.
Zevenaar is een stad van ongeveer 40.000 inwoners, precies gelegen tussen Doetinchem en Arnhem. Hoewel de stad met SDZZ nog een derde voetbalvereniging kent, zijn OBW en DCS altijd de twee grootste en meest succesvolle clubs van de stad geweest. Ook zijn beide verenigingen bijna altijd aan elkaar gewaagd geweest. Beide clubs speelden veelal rond de Tweede Klasse met af en toe een uitstapje naar boven of naar beneden. Ook hebben beide clubs een kleine duizend leden en allebei hebben ze hun (eigen) thuisbasis op het Sportpark Hengelder.
Fusie
Waar de clubs in veel dingen dus vergelijkbaar zijn, zijn ze qua mentaliteit fundamenteel anders. Waar OBW van oudsher wat meer volkser/boerser is en daarmee wat meer aansluit bij de Doetinchemse kant, is DCS wat stadser/netter en neigt wat meer richting de Arnhemse kant. Dat de clubkleuren van OBW overeenkomen met die van De Graafschap en die van DCS met Vitesse is verder wel toeval.
Dankzij het feit dat beide clubs ongeveer even groot zijn, maar twee hele verschillende kanten van Zevenaar vertegenwoordigen, is de wedstrijd tussen DCS en OBW met recht een flinke derby. Zo loopt de editie van 2009 bijvoorbeeld volledig uit de hand wanneer een supporters van DCS de assistent-trainer van OBW aanvliegt. En in het laatste jaar dat de derby op het programma staat komt het in de kantine tot een opstootje tussen spelers van DCS en supporters van OBW.
In de meest recente derby kroonde SV DCS zich trouwens op de laatste speelronde juist in de Zevenaarse derby tot kampioen van de Derde Klasse. Reden voor revanche dus. Hoewel de eerdergenoemde verschillen tegenwoordig minder belangrijker zijn en er geruchten gaan over een mogelijke fusie – de vrouwentakken van beide clubs zijn al samengevoegd – is de rivaliteit nog altijd aanwezig.
Het vuurwerkverbod
Na de promotie van OBW heeft iedereen het alleen nog maar over de terugkeer van de Zevenaarse derby. Gelukkig laat de KNVB beide clubs niet lang in spanning en de wedstrijd wordt op de allereerste speelronde gezet. Zoals het een goede derby betaamd besluiten beide zondagclubs om de onderlinge wedstrijd op de zaterdagavond te spelen.
Bij DCS maken ze zich overigens nog al zorgen om eventuele straffen en er wordt streng gehandhaafd op een vuurwerkverbod. Niet in de laatste plaats omdat de burgemeester is uitgenodigd en de club graag een goede indruk wil maken. Er hangen overal borden – waarvan er eentje de nacht voor de derby al verdwijnt – en er is een extern veiligheidsbedrijf ingehuurd dat bij de ingang rugzakken staat te controleren. Hun werkzaamheden bestaan verder uit het controleren op biertjes langs de zijlijn.
Tijdens de opkomst van de spelers zien we dat de door de club getroffen maatregelen tot grootse resultaten hebben geleid. De supporters van DCS hebben hun vuurwerk allang eerder op de dag het sportpark opgekregen en voor de aftrap wordt een boodschappentas aan spullen verdeeld. Bij de opkomst gaan er daardoor op de lange zijde tientallen gele rookbommen af, samen met siervuurwerk, knallers en fakkels. De supporters van OBW hebben, vanwege de maatregelen, maar het zekere voor het onzekere genomen en gooien hun vuurwerk het sportpark op van achter de hekken. Zo vormt op die korte zijde een grote rookwolk aan blauwe pyro. Binnen no time is heel het veld bedekt in een mix van gele en blauwe rook.
Regenachtig
Nadat de rookwolken zijn opgetrokken is het tijd voor de eerste Zevenaarse derby in jaren om te beginnen. De weergoden hebben trouwens weinig begrip voor deze belangrijke wedstrijd en de hemel breekt voor, na en tijdens de wedstrijd voortdurend open. Deze supportersonvriendelijke omstandigheden zullen er zeker voor gezorgd hebben dat honderden mensen de woonkamer boven het sportpark hebben verkozen, maar zelfs nu zijn er kleine 2.000 supporters aanwezig.
Zij zien dat DCS in het eerste halfuur het betere van het spel heeft en vervolgens ook terecht op een 1-0 voorsprong komt. Hierna gaat het echter twee keer mis uit spelhervattingen voor de geel-zwarten. Eerst wordt een indraaiende vrije trap licht getoucheerd en minuten later grijpt de keeper volledig mis. Promovendus OBW komt zo op slag van rust enigszins tegen de verhoudingen in op een 1-2 voorsprong.
Gemoedelijk
Beide clubs betalen overigens niks aan de spelers waardoor er vandaag vooral lokale jongens op het veld staan. Die weten wel wat er moet gebeuren in een derby en er vallen al regelmatig wat prima overtredingen die door de scheidsrechter beloond worden met een gele kaart. Terwijl de regen ook in de tweede helft met bakken uit de hemel valt pakt de uitploeg in de 80e minuut, nadat de score al 3-1 is geworden, ook eindelijk een rode kaart. Geen derby is namelijk echt compleet zonder een rooie prent!
Om onbegrijpelijke redenen slaat de keeper van OBW vervolgens nog een corner zijn eigen doel in, waarna de slotfase toch nog even spannend wordt. Maar DCS weet geen vuist meer te maken en zo is de eerste Zevenaarse derby in jaren een prooi voor OBW. Dat verdriet moet snel worden weg gedronken en terwijl de uitsupporters nog wat rookpotten afsteken zoeken de rest van de mensen het overdekte terras op. Terwijl ook de spelers van OBW en DCS zich melden in de kantine en de DJ overgaat op keiharde hardstyle gaat het feest – gemoedelijk met beide supportersgroepen – nog tot laat door. De Zevenaarse derby is weer terug!