Actueel

Voor even Europa in

kaiserslautern brentford

Oefenwedstrijden an sich zijn niet zo spannend, maar kunnen zo nu en dan wel interessante tripjes opleveren. Mits ze niet verboden worden door een overspannen burgemeester natuurlijk!

Enkele maanden terug werd bekend dat viermalig Duits kampioen FC Kaiserslautern een bezoekje zou gaan brengen aan Griffin Park voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Brentford – de Londense club die de laatste jaren enorm in populariteit is gegroeid onder Nederlandse voetbaltoeristen. Met name het gegeven dat er op elke hoek van het stadion een pub te vinden is doet het altijd goed.

De hoogtijdagen van Die Roten Teufel (de Rode Duivels) liggen al weer even achter ons. De vergeelde krantenpagina’s en grijsgedraaide video’s die nog aan de historische overwinningen van Kaiserslautern in een kolkend Fritz-Walter-Stadion, in de volksmond ook wel bekend als de Betzenberg, vernoemd naar de heuvel waarop het stadion gelegen is, op sterrenteams als Real Madrid en Bayern München doen herinneren zijn enkel nog dat, vage memento’s.

Het stadion, eens de grote kracht van Kaiserslautern en veel teams met knikkende knieën de weg van de catacomben naar het speelveld zag afleggen, was bijna de dood van FCK. De uit de hand lopende kosten voor de transformatie van het stadion voor het WK van 2006 bleken te veel te worden voor de club, waar eens sterren als Miroslav Klose, Michael Ballack en Youri Djorkaeff onder contract stonden. Kaiserslautern werd echter op het nippertje uit de brand geholpen door lokale zakenlieden en de stad Kaiserslautern door een overname van het stadion.

De club was gered, maar de resultaten zijn sindsdien niet meer om over naar huis te schrijven. Komend seizoen komt FCK voor de achtste keer van de laatste tien seizoenen uit op het tweede niveau in Duitsland.

Dat de Kaiserslautern fans wel weer toe waren aan een Europees uitstapje werd kort na de start van de voorverkoop voor de wedstrijd bij Brentford snel duidelijk. Ruim 900 kaarten gingen in rap tempo over de toonbank. Een kleine Duitse invasie zou Brentford zaterdag 23 juli te wachten staan.

brentford kaiserslautern

Bij aankomst twee uur voor de aftrap was de aangewezen pub voor de FCK-fans, The Griffin, doorgaans de pub voor bezoekende fans aan Brentford én welbekend vanwege een pub scene uit Green Street Hooligans, al afgeladen vol. In plaats van Let’s Go Fuckin’ Mental gingen de halve liters bier de lucht in voor het deze zomer veelgehoorde Don’t Take Me Home. De goedgemutste Duitsers vermaakten zich opperbest deze zonovergoten middag in West-Londen.

In het stadion hetzelfde liedje. De Kaiserslautern fans genoten met volle teugen van hun Europese uitwedstrijd. De Brentford fans die in ieder geval de moeite hadden genomen de turnstiles van Griffin Park te passeren geloofden het wel. Het Wir Haben Heimspiel In London klonk minutenlang in het matig gevulde stadion. Gezien de ontbrekende talenknobbel bij de gemiddelde Engelsman kwam hier dus niet geheel onverwacht geen reactie op. De daaropvolgende versie van Oasis evergreen Wonderwall werd door iedereen geapprecieerd.

Zoals een vriendschappelijke wedstrijd betaamt was het spel niet om aan te gluren. Geen Kaiserslautern fan die hier om maalde. Voor even waren zij weer baas op vreemd terrein in het buitenland, en geen burgemeester die ze dit in de weg kon leggen. Het Don’t Take Me Home zou nog tot in de kleine uurtjes in vele Londense horecagelegenheden te horen zijn, ver weg van de realiteit van de 2. Bundesliga en aanstaande uitwedstrijden bij Würzburger Kickers en SV Sandhausen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %