Actueel

Voetbalsupporters zijn criminelen

[UPDATE vrijdag 20:30 uur onderaan het artikel]

Gisteravond is er weer een nieuw dieptepunt bereikt wat betreft het plagen , treiteren, klieren, sarren, jennen en criminaliseren van ons, de voetbalsupporters. Een combibus (die deel uitmaakte van het laatste cluster van de colonne FC Utrecht bussen) met fanatieke jongens van FC Utrecht die onderweg was naar Enschede is bij Borne van de weg gehaald, teruggestuurd naar Utrecht, alle inzittenden werden ingerekend en naar het cellencomplex in Houten gebracht. ‘Ze zullen het er wel zelf naar gemaakt hebben’, dat zijn uitspraken die je hoort als er iets dergelijks gebeurt. Echter, en nu komt het: ze hadden NIETS gedaan.

Wat was de reden dan dat er +/- 80 man (en vrouwen) teruggestuurd zijn? Ze zijn in Utrecht niet gefoullieerd en het gerucht ging (bij de politie) dat er ook mensen met een stadionverbod aan boord waren. De bus werd door de supporters “bestormd” (iets wat vaker gebeurd), omdat er al ruim 45 minuten verstreken waren na de oorspronkelijke instaptijd en ze het wachten meer dan zat waren, waardoor fouilleren op dat moment niet mogelijk was. Na overleg of er alsnog gefouilleerd moest worden is besloten de bus toch te laten vertrekken. Er zijn meer bussen geweest waar niet is gefouilleerd. Vervolgens is er tijdens de reis bij de politie bekend geworden dat er niet gefouilleerd was en in overleg met de burgemeester van Enschede besloten het hele zooitje terug te sturen. Holy shit… je eigen club verzuimt te fouilleren en als betalende supporter wordt je daarvoor gestraft en mag je die 125 kilometer die je net in een bus hebt afgelegd onder zware politiebegeleiding, van maar liefst 20 (!) wagens, weer terug. 250 kilometer afgelegd, 4 uur reizen, geen wedstrijd, geld kwijt en als criminelen rondgereden en behandeld.

Waarom werden ze dan aangehouden? Omdat ze zich niet aan de regels van de combiregeling zouden hebben gehouden. Door  met de combibus te reizen… houdt je je niet aan de combiregeling. Wat de flying fuck?! De heren en dames waren allen (op 1 na, maar dat bleek later pas) in bezit van een kaartje, niemand had een stadionverbod, er is niets illegaals in de bus of bij de supporters aangetroffen en de supporters hebben zich niet misdragen. Een gesneuvelde ruit, als gevolg van de frustratie die dit onrecht opriep, daargelaten.

Het is natuurlijk de vraag waar het misging. Supporters bestormen de bus, maar FC Utrecht heeft besloten dan maar helemaal niet meer te fouilleren en de supporters moesten daar uiteindelijk voor boeten. Maar, waarom besluit de burgemeester van Enschede de gehele bus om die reden terug te sturen? Kan er dan niet in Enschede gefouilleerd worden? Conform landelijke afspraken is de ONTVANGENDE CLUB EINDVERANTWOORDELIJK voor het fouilleren van de bezoekers. Dus waarom is dat niet gebeurt? Omdat ze ons er gewoon niet bij willen hebben. Heren en dames die verdomme alles uit de kast halen voor hun club worden weggezet alsof ze alleen maar voor gezeik zorgen. Klapvee komt niet naar uitwedstrijden, dus worden wij, de fanatieke lieden, met behulp van dit soort streken ontmoedigd om nog naar uitwedstrijden te gaan. Dat lukt ze behoorlijk goed want opmerkingen als “Kijk, en daarom ga ik nooit met de combi, of naar uitwedstrijden” zijn niet van de lucht. En dan vinden ze het raar dat er in thuisvakken uitsupporters opduiken die zich niet als criminelen willen laten behandelen en zelf voor toegang zorgen.

Ook opvallend: er is bij aanhouding in Houten ook niet gefouilleerd. Dat was ineens zeker niet meer nodig? En die politiebegeleiding van 1 bus die zich niet misdraagt? Wat mag dat dan wel niet kosten? Faal (niet gefouilleerd door de eigen club) op faal (niet gefouilleerd door de ontvangende club) op faal (teruggestuurd zonder goede reden) op faal (onder idiote politiebegeleiding) op faal (aangehouden omdat je je niet aan de combi houdt, terwijl je met de combi reist) op faal (ook niet gefouilleerd bij aanhouding).

Hier luidt maar één conclusie: ze wilden die fanatieke jongens er gewoon niet bij hebben. En dat is dus hoe het gaat in supportersland. Je koopt netjes een kaartje, laat je als willoos vee vervoeren door nota bene die vervloekte combiregeling, je houdt je aan de regels en je eindigt in de cel omdat clubs, bestuurders en politie gewoon geen beleid kunnen bepalen, uitvoeren en handhaven. Je houdt je aan de opgelegde, en toch al behoorlijk in vrijheidsbeperkende, regels en het wordt genadeloos afgestraft. Blijkbaar maakt het dus niet uit of je je er aan houdt of niet, je bent overgeleverd aan de grillen van bestuurders en de politie.

Er zijn maar een paar woorden voor: triest, sneu, schandalig. Het is eens te meer duidelijk dat ze ons liever kwijt zijn dan rijk.

AGAINST MODERN FOOTBALL, WATCHING FOOTBALL IS NOT A CRIME.

(foto’s via @mdebruin6)

[UPDATE vrijdag 24 mei 20:30 uur]

FC Utrecht meldt vanavond op de eigen website dat de gedupeerde supporters het geld van hun kaartje terug krijgen. Volgens de club zijn er ”meerdere fouten [gemaakt] door diverse instanties”. Het onderzoek naar wat er waarom precies mis is gegaan loopt nog. De club zal contact opnemen met alle gedupeerden. Het hele artikel staat op de website van FC Utrecht.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %