Zoals bekend zijn we hier op de redactie groot supporter van amateurvoetbal. Toen er een wedstrijd in de Zaterdag vierde klasse Oost werd verplaatst naar dinsdagavond steeg er dus een groot gejuich op bij de redactie. Deze wedstrijd was namelijk een onvervalste derby van Rijssen tussen Rijssen Vooruit en Sportclub Rijssen. Aangezien Rijssen Vooruit na dit seizoen gaat fuseren en het sportpark plat gaat is het tevens een van de allerlaatste kansen om een kijkje te nemen bij de karakteristieke tribune die op het sportpark staat. Weg met Juventus-Ajax dus en op naar Overijssel!

Vechten om kruimels

Technisch gezien is Rijssen een stad. Gelegen tussen Almelo en Deventer biedt het plaats aan meer dan 30.000 inwoners. Op voetbalgebied komt dit tot uiting met een hoofdklasser in de vorm van Excelsior ’31. Deze club is logischerwijs dé blikvanger van Rijssen. Voor de andere drie clubs die Rijssen rijk is, is het vechten voor de kruimels die overblijven. Leven in de schaduw van Excelsior. Alle drie de clubs zijn actief in dezelfde vierde klasse zaterdag en veel potentie is er voor allemaal niet. Vandaar dat de drie clubs bezig waren met plannen voor een fusie. Onder de naam SV Rijssen zouden Rijssen Vooruit, Sportclub Rijssen en RKSV verder gaan als één vereniging.

Vanwege een financieel conflict haakte Sportclub Rijssen echter af. De fusie gaat dus verder met twee clubs. Aangezien Rijssen Vooruit haar grond voor, vermoedelijk, een goed bedrag heeft weten te verkopen zal de fusieclub gaan spelen bij RKSV. Hiermee verdwijnen dus zowel de eigen identiteit van de oudste club van Rijssen en daarnaast een schitterend sportpark. De reden dat deze wedstrijd met gejuich werd ontvangen was voornamelijk vanwege de locatie. Op het RV-terrein staat namelijk een hele opvallende en historische hoofdtribune.

Het echte amateurvoetbal

Kijkend naar de tijd van aftrappen wordt de tweede helft in het donker gespeeld. Voor de zekerheid vragen we dus via Twitter maar even of de wedstrijd wel op het hoofdveld gespeeld gaat worden. Het antwoord geeft duidelijk aan dat het vanavond om echte cult gaat: “Dat denk ik wel, er is namelijk maar één veld”. De toon is gezet. Eenmaal aangekomen op het sportpark zelf wordt dit beeld alleen maar bevestigd. Entree wordt er niet gevraagd, maar vrijwillig halen we wat lootjes. Misschien mag er dan nog wel een karbonade meegenomen worden in de trein terug.

Het sportpark heeft alles wat je wil in een klassiek cultterrein. In de hoeken ligt rotzooi wat vast ooit nut heeft gehad voor de club, maar niemand nu wil weggooien. Op het reclamebord langs de lijn staat het oude logo van FC Twente. In de kantine, die ook ademt naar voetbal, scoren we een broodje bal en een AA’tje. Klassiek sportparkvoer natuurlijk. De tribune zelf doet erg Engels aan. Gebouwd uit hout, met vlaggetjes die aan de bovenkant hangen. De kleedkamers zitten onder de tribune. Dit is dus “multifunctioneel” op een mooie manier. Hoewel de tribune gesloten is, kunnen we het toch niet laten om even de houten trappen op te glippen voor wat foto’s.

Kelderklassevoetbal

Als de spelers onder de tribune vandaan komen staan er ongeveer 150 supporters rondom het veld. Een respectabel aantal voor een willekeurige dinsdagavond. Een paar supporters blijven buiten het hek staan. Die kwamen waarschijnlijk toevallig langs gefietst en bleven toch even hangen om wat voetbal te zien. De echte liefhebbers. Voor het goede spel hoef je natuurlijk niet te komen. Alhoewel het openingsdoelpunt van Rijssen Vooruit wel weer van grote klasse betuigt. Met een heerlijke stift wordt de keeper kansloos gelaten. Na een halfuur valt er de eerste speler met blessure uit. Een cultspits wordt ingebracht. Net niet helemaal fit genoeg meer voor het eerste zo te zien, maar waarschijnlijk met een goede trap behept om dit te kunnen compenseren.

Als de plastic bekertjes met thee in de kleedkamers zijn opgedronken gaan we verder met de tweede helft. Alles wat er mist aan voetbalkwaliteit wordt gecompenseerd met de charme van het amateurvoetbal. Zo vlagt de thuisgrensrechter een veelbelovende voorzet af terwijl de speler toch echt uit de rug van de verdediger komt. Een andere veelbelovende voorzet valt ten prooi aan een polletje. Plots verandert een puntgave assist dan in een gevaar voor de achtertuinen van de omliggende huizen. Uiteindelijk is het Rijssen Vooruit die in dit decor aan het langste eind trekt. Enkele minuten voor tijd wordt de 2-0 gemaakt. Een vleugelspeler van de thuisploeg maakt van de zeker overwinning nog even gebruik om zijn directe tegenstander keihard te dollen met een onvervalste akka. Daar kan hij weer een paar weken op teren binnen de ploeg.

De derby van Rijssen was alles wat voetbal mooi maakt. De ware clubliefde van vrijwilligers, kleine kinderen die lekker naar hun lokale helden gaan kijken en jongeren die gezellig een biertje wegtikken in de kantine. Die ongedwongen sfeer rondom een wedstrijd. Dat is wat voetbal nou echt mooi maakt!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.