Against Modern FootballIn de actualiteit

Voetbalcultuur in gedrang door BeNeLiga

De toekomst van de Nederlandse voetbalcompetitie staat wéér eens ter discussie. Een gezamenlijke competitie tussen Nederland en België wordt steeds serieuzer. Er wordt zelfs aan een concreet voorstel gewerkt.

Jarenplan

De BeNeliga, een samensmelting van de Eredivisie en de Belgische Jupiler Pro League, is een idee dat al ruim twintig jaar oud is. Het idee stamt al sinds de eeuwwisseling om het voetbal in de lage landen nieuwe bevlieging te geven. Ruim twintig jaar later liggen de plannen wederom op tafel. Alleen nu belangwekkender. Op 23 januari jongstleden presenteerde het accountantsbureau Deloitte in Eindhoven een rapport over de haalbaarheid van de opzet. Het desbetreffende rapport deed onderzoek naar de vraag of de collectieve competitie kenmerkend meer inkomsten opbrengt uit televisie en marketing dan beide bestaande competities opgeteld?

Geldkwestie

Conclusie: de BeNeLiga biedt grote financiële en sportieve mogelijkheden. Voor iedere aanwezige bobo klonk het als muziek in de oren: meer geld voor mijn cluppie. In de praktijk ligt het gelukkig allemaal wat gecompliceerder. De praktijk wordt in principe gedragen door de supporters, want de supporter is immers de kurk waar de voetbalsport op drijft. Een mogelijke ‘fusie’ tussen Nederland en België zou de voetbalcultuur schaden. Niemand staat hierop te wachten, want we weten dat het in Nederland al moeilijk genoeg is om clubs op dezelfde lijn te krijgen, laat staan als België ook nog eens om de hoek komt kijken.

Funest

Ook de Belgen zijn even sceptisch. Volgens Eddy Janssis, voorzitter Belgian Supporters, staat niemand op een BeNeLiga te wachten. “Ik begrijp dat Anderlecht – Ajax een boeiender affiche is dan pakweg Anderlecht – Kortrijk, maar is er in die studie ook rekening gehouden met de reistijden en de hoge veiligheidsmaatregelen in Nederland?” Clubs en overheden kunnen nu al niet op een fatsoenlijke manier een wedstrijd organiseren.

Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. De BeNeLiga zou de doodsteek voor het voetbal zijn. De KNVB/KBVB en (top)clubs hebben schijt aan hun supporters.

Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse vertegenwoordigden Nederland. Club Brugge, AA Gent, Anderlecht, Genk en Standard Luik waren de Belgische betrokkenen bij dit initiatief.

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Danique Eijkenboom
Over de schrijver

Enorme passie voor het Engelse voetbal en alles wat met awaydays te maken heeft. Daarnaast gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en Danique is daarvoor verslaggever bij De Limburger. Daarnaast is hij liefhebber van de oude voetbalcultuur en ziet de voetbalwereld kapot gaan door het moderne voetbal. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij graag een biertje.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteitStart de Normalisatie

KNVB en FOX: Nog ongemakkelijker dan Ciara

ColumnsIn de actualiteit

KNVB en Co: supporters nog altijd de dupe

In de actualiteit

Racisme in het voetbal: een maatschappelijk probleem

In de actualiteit

Straf FC Groningen: Geen supporters op Vak-F tegen Twente